La Călimăneşti, bugetul este direcţionat către investiţii

La Călimăneşti, bugetul de anul acesta este direcţionat într-un procent destul de mare spre dezvoltare. Acest lucru înseamnă proiecte pe care administraţia publică locală le va pune în practică şi pe care le va implementa la nivelul oraşului pentru investiţii cu bani europeni, cu alocări din bugetul local şi proiecte cu fonduri guvernamentale accesate. Un lucru important este faptul că, la Călimăneşti, proiectele cu finanţare europeană reprezintă aproximativ 90%, 10% sunt bani veniţi de la bugetul naţional iar 2% sunt investiţii cu finanţare din bugetul local. Asta înseamnă că proiectele cu bani europeni sunt avantajoase pentru localitate pentru că atrag fonduri cu valori mari, iar banii sunt cheltuiţi în mod judicios, prin proiecte care au fost evaluate şi, în final, prin atragerea finanţării. În general au fost întocmite proiecte cu fonduri atrase prin Programul Operaţional Regional, care reprezintă sume destul de importante pentru oraşul Călimăneşti. Pe lângă proiectele cu bani europeni sunt investiţiile finanţate numai din bugetul naţional şi aici facem referire la proiectele care se desfăşoară prin CNI sau prin Ministerul Dezvoltării, care au cofinanţare din bugetului administraţiei locale, dar şi proiecte susţinute numai din bugetul local.

Proiecte cu fonduri europene, pe agenda primarului Florinel Constantinescu

Unele dintre proiectele europene se află în stadiul de implementare, iar pentru o altă parte urmează să înceapă implementarea lor, având deja asigurată finanţarea. 

Un proiect aproape gata de implementare totală este eficientizarea energetică a sistemului de iluminat public. Implementarea acestei idei s-a realizat prin susţinerea societăţii CEZ Oltenia, cea care, în paralel cu proiectul Primăriei Călimăneşti a realizat introducerea reţelelor de iluminat în subteran. Prin urmare, Calea lui Traian este acum liberă de cabluri aeriene. 

Amenajarea pieţei

Un alt proiect european vizează modernizarea pieţei pentru comercializarea produselor agroalimentare şi peştelui. Investiţia are o finanţare în procent de 50% din fonduri europene, restul fiind asigurată din bugetul local. Proiectul este în faza de licitaţie publică pentru care termenul de finalizare este în vara acestui an.

Investiţii la Jiblea Nouă 

În Jiblea Nouă sunt în plină desfăşurare două obiective, aici fiind inclus proiectul de modernizare a căminului cultural, care va fi transformat în centru cultural, iar lângă acesta se amenajează şi un centru sportiv, adică un teren de sport multifuncţional. Un alt obiectiv, tot în Jiblea Nouă este cel de reabilitare, modernizare şi extindere a şcolii primare. Aici se vor amenaja spaţii verzi importante, precum şi locuri de joacă pentru copii atât pentru cei care studiază la şcoala din Jiblea Nouă, dar şi pentru copiii din zonă. 

Spaţiile verzi din oraş sunt o prioritate

Printre priorităţile administraţiei locale se numără amenajarea sau modernizarea unor spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii. Primarul localităţii, Florinel Constantinescu şi-a propus acest lucru, astfel că, de fiecare dată când se construieşte vreun obiectiv în oraş se vine cu lucrări de amenajare a spaţiilor verzi în jurul construcţiilor respective. Prin urmare, atât centrul cultural, cât şi şcoala din Jiblea Nouă vor avea în jurul lor aceste spaţii verzi, cu terenuri de sport şi cu locuri de joacă pentru copii. Proiectul este în execuţie, iar termenul de finalizare a lucrărilor este în acest an. 

Casa de Cultură Florin Zamfirescu, un lăcaş de cult important în oraş

Modernizarea şi consolidarea Casei de Cultură Florin Zamfirescu este un proiect în valoare de 7 milioane de lei, pentru care lucrările sunt realizate într-un procent destul de avansat şi vor fi finalizate în acest an. Primarul Florinel Constantinescu are în plan ca, în jurul Casei de Cultură să se construiască un parc şi chiar o grădină interioară de recreere pentru spectatori, dar şi pentru cei care vor veni şi vor susţine diverse spectacole la casa de cultură.

Proiecte pentru cultura călimăneşteană

Un alt proiect vizează „reabilitarea şi modernizarea centrului multifuncţional”, sau mai bine spus a fostului dispensar care se află în zona casei de cultură. Clădirea este în lucru şi va avea destinaţia unui centru cultural afiliat casei de cultură, în cadrul căruia se vor amenaja săli de artă şi ateliere de literatură, pictură, teatru sau muzică. Locaţia completează foarte bine zona de cultură călimăneşteană, alături de casa de cultură. Trebuie să subliniem că, la Călimăneşti, în fiecare an se desfăşoară două tabere: una de teatru, iar cealaltă de pictură, fiind astfel nevoie de construirea acestor spaţii care să fie dedicate acestor tabere, şi nu numai. Astfel, la Călimăneşti, tot ceea ce înseamnă cultură va fi concentrat într-un singur loc. Pe lângă aceste edificii aflate în plin proces de modernizare, un loc dedicat culturii este şi biblioteca orăşenească, unde evenimentele se desfăşoară într-un cadrul bine amenajat.

Călimăneşti, un puzzle cu 6 piese, pe care Florinel Constantinescu l-a pus pe harta turistică a României

Staţiunea balneoclimaterică Călimăneşti-Căciulata s-a remarcat în ultimii ani prin locaţii excelente pentru vacanţe relaxante, dar şi pentru tratamente de diferite feluri. Oraşul a devenit un adevărat centru religios, cultural şi turistic, ajungând să petreacă anumite weekenduri cu „casa închisă”, respectiv cu toate locurile de cazare ocupate. Aici pot fi găzduiţi zilnic aproximativ 5000 de turişti, acest număr reprezentând spaţiile de cazare înregistrate, iar numărul acesta este în creştere. Un lucru este cert: Călimăneştiul este într-o continuă dezvoltare, iar acest lucru se face pas cu pas, „din aproape în aproape”, cum îi place primarului să spună. În planurile primarului Florinel Constantinescu sunt prevăzute noi proiecte pentru dezvoltarea atât a bazelor de agrement cât a celor de tratament, fiindcă majoritatea turiştilor vin la Călimăneşti pentru tratament, însă, în ultimul timp, a luat amploare turismul de recreere, care foloseşte apele geotermale prin piscine sau ştrandurile care s-au construit în ultimul timp. 

Amploare a luat şi turismul monahal, Călimăneştiul fiind o localitate cu cinci mănăstiri, toate extrem de căutate. Prin urmare, în cursul săptămânii staţiunea găzduieşte turişti veniţi la tratament, însă, la finalul săptămânii numărul turiştilor se dublează, iar numărul mare de turişti aduce la primărie solicitări privind construirea de noi pensiuni sau noi hoteluri. Trendul este foarte clar, în sensul că, an de an, numărul turiştilor este în creştere semnificativă. 

Seaca, viitoarea componentă a turismului din Călimăneşti

Una dintre cele mai importante investiţii ale administraţiei locale din Călimăneşti este amenajarea zonei de la Seaca, pe care primarul Florinel Constantinescu o pregăteşte pas cu pas: „Este cea mai importantă investiţie la care noi ne-am gândit, atât ca importanţă pentru dezvoltarea localităţii Călimăneşti, dar şi ca zonă de interes, existând posibilitatea dezvoltării zonei de sud a staţiunii”, afirmă primarul Florinel Constantinescu. Proiectul pregătit în acest sens are în vedere două foraje de extracţie a apei geotermale, unul în Căciulata, iar celălalt la Seaca.

Pădurea – parc, un nou spaţiu de relaxare lângă staţiunea Călimăneşti-Căciulata

În strategia Primăriei Călimăneşti este inclus un proiect important, privind construirea unui parc în pădure, pe o suprafaţă de 20 de hectare, aflat în imediata vecinătate a Hotelului Central. În acest sens, după nenumărate diligenţe, la început acestui an primăria a fost pusă în posesia acestei zone – pădure. Proiectul de amenajare a parcului de recreere presupune că zona respectivă va fi dotată cu mobilier urban, cu iluminat public, alei pietonale şi alei pentru biciclişti, cu foişoare de observare, cu locuri de joacă pentru copii, cu zone pentru sport şi zone tematice mai ales pentru copii.

Acestea sunt doar o parte dintre proiectele importante ale primarului Florinel Constantinescu fiindcă aici, la Călimăneşti, modernizarea infrastructurii turistice a pornit de acum câţiva ani. 

La Cozia s-a amenajat izvorul din zona respectivă, care beneficiază astăzi de un cadru deosebit, atât natural cât şi prin construcţia respectivă, iar „Poiana lui Căliman” a devenit o oază de poveste, care se bucură de un număr din ce în ce mai mare de turişti. Pe această linie, a dezvoltării infrastructurii turistice s-a continuat cu parcurile balneare, care au fost şi ele modernizate. În staţiune există şi un traseu de cură balneară de aproximativ 2 kilometri, care urmăreşte drumului naţional pornind de la Hotelul Central până în mijlocul staţiunii Căciulata, în preajma Hotelului Sindicatelor şi a Hotelului Traian. Este o alee de promenadă care porneşte de la cele trei hoteluri din Cozia şi ajunge la Izvorul 1 şi 2 din Parcul Izvoare.

Primarul Florinel Constantinescu are proiecte de viitor şi va continua să modernizeze infrastructura turistică şi să menţină acest specific, de staţiune balneară. 

1 thought on “La Călimăneşti, bugetul este direcţionat către investiţii

  1. Suna bine tot ce și-a propus dl primar.. dar referitor la spatiile de joaca pt. copii as vrea sa se acorde o atenție sporita… Sunt o mama supărată și nu știu cum o voi scoate la capăt cu fetita mea care din cauza locului de joaca de la parcul Calimani(la cai) anul trecut în vara a căzut de sus în cot și a avut o fractura de cot, nefiind nimic pe jos.. un covor de protecție ceva..De atunci și acum tragem cu ea.. Mana ei nu se poate flexa.. Cu toate tratamentele și recuperări etc. suntem în același punct. Si eu acum ce fac….??? A și apropo…

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *