Mălaia ca destinaţie turistică

Localitatea Mălaia, la un pas de a deveni staţiune turistică de interes local

Pentru ca oportunităţile de finanţare să crească şi dezvoltarea localităţii Mălaia să se facă într-un ritm mai alert, primarul Gheorghe Dinculescu şi-a propus să obţină statutul de staţiune de interes local, condiţie esenţială pentru atragerea mai multor fonduri externe.

În acest sens, primarul Gheorghe Dinculescu spune că deja acest demers este bifat, şi asta fiindcă, în data de 11 februarie 2022, la Mălaia a fost prezentă comisia de la Ministerul de Turism, care a acordat avizul favorabil privind demersurile obţinerii pentru localitate a statutului de staţiune turistică de interes local. 

„O dată cu creşterea numărului de turişti în zonă, dar şi a numărului de autorizaţii de construire eliberate am demarat procedura de atestare a comunei Mălaia ca staţiune turistică de interes local. Întrunim toate condiţiile, am primit avizul favorabil, iar la finele acestei luni va ieşi Hotărârea de Guvern. Prin urmare, Mălaia întruneşte toate condiţiile, a acumulat punctajul privind acordarea dreptului de a obţine statutul de staţiune de interes local. Motivul pentru care am făcut aceste demersuri este acela de a oferi localităţii atragerea fondurilor europene mult mai uşor, pentru a pune la punct infrastructura de care avem nevoie, fiindcă avem ce oferi turiştilor. La Mălaia sunt locuri de cazare, există astăzi 98 de pensiuni autorizate cu o capacitate de 500 de locuri de cazare şi 21 de pensiuni care nu sunt acreditate de minister”, a precizat primarul localităţii Mălaia, Gheorghe Dinculescu.

După ce va deveni staţiune turistică de interes local, localitatea Mălaia va avea şanse mai mari în atragerea de finanţări nerambursabile, în condiţiile în care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică. 

Primarul are în plan dezvoltarea zonei pe nişa turismului

Este ştiut că Mălaia este una dintre frumoasele aşezări montane de pe Valea Lotrului. Aşezarea localităţii este în mijlocul munţilor, într-un peisaj deosebit, oferind o privelişte panoramică diferită, cu peisaje alpine spectaculoase, unde satele pot părea desprinse din basme. Pentru a pune în valoare toate acestea primarul are planuri, identifică fonduri şi creionează proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii pe nişa turismului: 

„Nu poţi să aduci turiştii dacă nu le oferi ceva care să facă diferenţa. În plan avem amenajarea traseului de la Mălaia spre de Vârful lui Roman. Legături prin crearea traseelor turistice trebuie să le facem şi spre Polovragi, Vaideeni şi Novaci. Acestea sunt lucruri care se leagă şi se întrepătrund cu interesele noastre. Primarul de la Novaci îşi propune să facă telegondolă din Novaci până la Rânca şi de la Rânca la Transalpina, dar cel mai indicat ar fi să se construiască prima dată telegondolă de la Rânca la Transalpina, pentru a lega cele două pârtii, să existe o comunicare, dar şi pentru a dezvolta între Rânca şi Transalpina pe teritoriul Mălaiei pârtii de schi, fiindcă există această posibilitate, a dezvoltării unor astfel de pârtii în zona Coastei Benghii şi pe cealaltă parte, în zona Izvoarele Latoriţei, Dengherul şi Păpuşa. Sunt goluri alpine şi se pretează la amenajarea unui astfel de proiect. Un traseu uluitor este şi drumul spre Şureanu care, l-a propunerea mea, a fost deschis vara trecută. Asta înseamnă interese şi la nivel naţional, nu numai local şi judeţean, fiindcă Valea Lotrului oferă cu adevărat o colosală oportunitate de dezvoltare fiindcă, la nivel de ţară este unică, poate chiar în lume. Avem potenţial, avem planuri, avem proiecte, ne dorim, dar fără bani alocaţi spre proiectele noastre nu se poate face nimic”, a punctat primarul localităţii Mălaia, Gheorghe Dinculescu.

Administraţia locală are în plan transformarea celor două bisericuţe din localitate din categoria B a monumentelor istorice în categoria A şi atragerea fondurilor europene prin PNRR pentru restaurarea celor două lăcaşuri sfinte. Primarul este supărat fiindcă prin acest program, PNRR, localitatea nu se poate plia nici unei condiţii pentru a atrage fonduri pentru proiectele pe care le are în plan: „Din această cauză am insistat să facem localitatea staţiune de interes local, pentru a avea a şanse mai mari în atragerea de finanţări nerambursabile”, a precizat primarul localităţii Mălaia. 

În localitate există şase trasee turistice internaţionale acreditate. În centrul comunei se află Cişmeaua Sfânta Maria, construită de militarii Regimentului 5. Tot de aici porneşte vechea potecă spre plaiul Brătienilor, care urcă spre culmea centrală a Munţilor Căpăţânii. Pe traseul potecii se află o cruce ridicată de Vintilă Brătianu şi de soţia sa, Lia, în memoria părinţilor şi familiei de politicieni şi cărturari Brătieni. Vatră de moşneni, comuna Mălaia propune foarte multe peisajele spectaculoase care pot fi străbătute de cascade, peşteri, munţi, rezervaţii naturale, văi şi stânci semeţe, privelişti cum rar ţi-e dat să vezi şi alte minunăţii ale naturii. Toate acestea fac ca Mălaia să fie un important punct turistic pe harta celor mai frumoase zone ale judeţului, şi nu numai.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *