Primăria Stoeneşti aşteaptă banii promişi prin „Anghel Saligny”, pentru asfaltare şi gaze

Administraţia locală din comuna Stoeneşti aşteaptă răspunsul favorabil pentru unul dintre proiectele depuse în toamna anului trecut, în cadrul programului „Anghel Saligny”. Este vorba despre asfaltarea ultimilor kilometri de drumuri comunale. Demersuri se fac şi pentru depunerea proiectului de branşare a localităţii la sistemul gazelor naturale, tot în cadrul programului „Anghel Saligny”, pentru care primarul speră să primească finanţare. 

„Prin „Anghel Saligny” avem un singur proiect, pentru asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 11 kilometri. A apărut o listă cu proiectele care au fost depuse pentru finanţare, printre care ne regăsim şi noi. Cu acest proiect închidem tot ceea ce înseamnă asfaltare în comuna Stoeneşti. Asfaltarea drumurilor a fost obiectivul meu pentru cel de-al treilea mandat privind închiderea infrastructurii rutiere. Se tărăgănează cu finanţarea proiectului şi asta nu îmi place, fiindcă stăm degeaba, şi cel mai grav este că oamenii aşteaptă, deoarece aşa le-am promis, şi eu ce promit este lege. Nu se poate să mai acceptăm drumuri de pământ, trăim în secolul vitezei şi al modernizării, şi am avut răbdarea şi înţelepciunea să fac lucrurile în sensul normalităţii. Mai întâi era normal să branşăm localitatea la apă şi canalizare şi apoi să turnăm asfalt. Concomitent cu acestea am avut grijă să accesăm fonduri pentru şcoli, să construim noi grădiniţe şi sală de sport, să modernizăm dispensarele comunale şi toate cele şase cămine culturale”, spune primarul comunei Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă.

Continuă demersurile pentru înfiinţarea de noi sisteme de distribuţie a gazelor naturale

Pentru depunerea proiectului de gaze, administraţia locală din Stoeneşti s-a unit într-o asociaţie de dezvoltare intracomunitară cu localităţile Bărbăteşti şi Costeşti, pentru a accesa mai uşor fondurile. Finanţarea acestor investiţii se lasă totuşi aşteptată, mai ales că, într-un procent destul de mare, comunitatea a susţinut acest proiect: 

„În şedinţa de Consiliu Local vom aproba indicatorii tehnico-economici reactualizaţi pentru o asociaţie intracomunitară formată cu localităţile Bărbăteşti şi Costeşti, pe care îl vom depune prin PNI „Anghel Saligny”. Am înfiinţat acest ADI pentru a avea şanse mai mari în vederea finanţării proiectului de gaze. Noi facem tot posibilul să aducem gazele în localitate chiar dacă preţurile s-au majorat, însă oamenii speră într-o reglementare şi speră că foarte curând, aşa cum le-am promis, se vor branşa şi la reţeaua de gaze. În aceste sens primesc zilnic telefoane de le cetăţeni care mă întreabă în ce stadiu este proiectul de gaze, asta şi din cauza lemnelor de foc care şi acestea s-au majorat destul de mult”, a precizat primarul comunei Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă. 

Conform unui ordin semnat de miniştrii Virgil Popescu şi Cseke Attila, autorităţile locale pot cere finanţare pentru proiectele prin care se vor realiza 2500 de kilometri de conductă de gaze şi se vor branşa 150 de mii de familii la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale.

Sală de sport şi şcoală modernizată 

În localitate au început lucrările la sala de sport, iar termenul de execuţie este de 6 luni. Lucrările de modelizare a şcolii se vor finaliza în vara acestui an. Primarul spune că, în toamnă, deschiderea anului şcolar se va face fără probleme în şcoala modernizată, iar copiii îşi vor putea desfăşura activităţile sportive în sala de sport. 

„Până la finalizarea lucrărilor copiii îşi desfăşoară activitatea într-o altă locaţie, care dispune de condiţii, singurul inconvenient fiind faptul că elevii merg la ore în două schimburi. Este obositor şi pentru elevi, dar şi pentru cadrele didactice şi şoferii care conduc microbuzele. În toamnă şcoala şi sala de sport îşi vor deschide porţile pentru copiii noştri”, a precizat primarul comunei Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă.

La Stoeneşti, tariful pentru apă şi canalizare este 3 lei 

Localitatea Stoeneşti beneficiază de 100 de kilometri de reţea de apă, iar sistemul de canalizare este introdus pe o lungime de 47 de kilometri. Întregul sistem de apă şi canalizare este în administrarea Consiliului Local şi decurge foarte bine, în sensul că se pot acoperi cheltuielile. De apreciat este faptul că, la Stoeneşti, metrul cub de apă şi canalizare este în prezent de numai 2 lei. Primarul spune că, din cauza majorării preţurilor şi administraţia locală va fi nevoită să scumpească tariful de apă şi canalizare la 3 lei.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *