Câte culori și modele au pisicile care ne fac viața mai colorată?

Culorile, modelele și lungimea blănii pisicilor sunt ca un fel de carte de vizită a lor. Includem aceste caracteristici atunci când ne referim la anumite tipuri de feline. De exemplu, am numi pisica fictivă Garfield un tabby roșu Exotic Shorthair.

Comunitățile de entuziaști ai felinelor, cei aflați în juriul expozițiilor de pisici, crescătorii și alții care studiază și adoră aceste viețuitoare, dorindu-le binele, au creat de-a lungul timpului denumiri diverse, pentru a facilita identificarea lor. Principalele culori pe care le au pisicile sunt alb, negru, roșu (ghimbir), albastru gri, crem, maro, scorţişoară și cafeniu. Și de la acestea mai există și excepții.

De la Milo, la Garfield, pisicile portocalii farmecă iubitorii de animale de companie de zeci de ani. Dar ce anume au aceste frumuseți de culoarea marmeladei, care ne face să le găsim atât de atrăgătoare? Poate pentru că nuanța lor însorită înseamnă și că au o personalitate la fel de strălucitoare. Sau pentru că, fără ca ele să știe, ne creează imagini vesele în minte, ne trimit cu gândul la fluturii monarh. Oricât de mult ar dori unii oameni să le includă într-o categorie proprie, pisicile portocalii nu se califică drept rasă distinctă. În schimb, blana portocalie este doar o varietate care se găsește într-un număr de rase, cu nuanțe variind de la pastelul crem până la o mandarină mângâiată de soare. Una dintre culorile care definesc o rasă în sine este maro, respectiv Havana Brown. Deși în acest caz este vorba despre o culoare pură, un maro ciocolatiu, există câteva alte pisici care sunt predominant maro. Pisicile maro sunt rare, dar nu imposibil de găsit. Este mult mai puțin probabil să găsești o pisică maro fără stăpân rătăcind, decât majoritatea celorlalte culori de blană. Totuși, este posibil să le găsești în filme sau în jocuri; în slotul online Cats&Cash, unde diferite simboluri se adună în seturi, iar simbolul de top este pisica maro, care pare desprinsă din showbiz, fiind  înconjurată de lumini constante. Acesta este, de asemenea, simbolul wild, care înlocuiește totul, cu excepția bonusului și a scatter-ului. În animația The AristoCats, din 1970, există și o pisică maro pe nume Toulouse, care are talent la pictură, în timp ce sora și fratele său pot cânta și la pian.

Culorile compacte sunt cel mai ușor de observat. Dacă o pisică are orice altă pată de culoare pe ea, atunci ea nu este considerată parte din categoria tipului de blană unicolor.

Putem numi bicolore pisicile care au o blăniță albă, cu pete de altă culoare, de exemplu negru sau tabby. Există multe variante diferite. Acest tip de blană este cauzat de gena de pete albe. Despre pisicile bicolore se mai poate spune că pot avea o pătare aleatorie, pătare aleatorie cu coadă colorată, numită și arlechin, cap colorat, cu o șa colorată pe spate sau stropi de culoare între urechi și coada colorată.

Modelul tabby este cel mai comun tip de blană la pisici din întreaga lume. Există patru variante de acest gen. Un tabby dungat (cunoscut și sub numele de tabby macrou); aceasta este definiția unei pisici cu dungi verticale, care pornesc de pe coloana vertebrală și se întind până la burtă. Un tabby clasic (cunoscut și sub numele de tabby blotched) este un model învolburat, creând un efect marmorat. Varianta tabby pătat, după cum sugerează și numele, are pete. Tabby-urile bifate au de obicei picioare și coadă în dungi (dar nu întotdeauna), restul corpului părând pestrițat de părul agouti. Părul agouti apare atunci când fiecare fir de păr în parte are mai mult de o culoare.

Pisicile cu blăniță ca de țestoasă sunt un amestec de roșu (ghimbir) și negru. Ele pot avea diverse nuanțe, cele mai puțin comune fiind albastru gri și crem. Modelul blăniței este observat în principal la femele. Torties poate varia, de asemenea, de la tigrat, unde cele două culori sunt bine amestecate, până la a avea pete distincte. Poate exista și un amestec de tabby și țestoasă, cunoscut și sub numele de „torbie”. Acestea au semnele distincte ale ambelor modele de blăniță.

Modelul de blăniță tricolor constă în culoarea roșie (ghimbir), în alb și negru. Ca și blănița ca de țestoasă, aceasta poate fi diluată, prezentând pete gri, crem și albe. Un model de blăniță iubit de mulți este cel cu un punct concentrat de culoare. Acesta este definit de blăniță mai închisă la culoare pe față, lăbuțe și pe coadă. Se spune că este cauzată de o genă care transformă cea mai rece parte a corpului pisicii într-o tentă de culoare mai închisă.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *