Liberalii şi-au dat cu tesla în gură 

Claudia ȘCHIOPU

„Viitorul liberalismului ”, Vasilică Florin Cîţu, aruncat ca o măsea stricată

PNL este campion în a-şi da cu tesla în gură fără să fie atacat de nimeni și fără să fie într-o luptă cu opoziţia. În mai puţin de un an, din partidul dominant, cu Cîţu la guvernare, cu Cîţu premier, PNL a ajuns în acest moment în cea mai rea situaţie pentru un partid: de râsul lumii, Ciucă fiind doar o bulă de neant.

Avem parte de un blitzclick în PNL foarte previzibil, prin eliminarea lui Vasilică Florin Cîţu din fruntea partidului. Era doar o chestiune de timp până când urma să se întâmple acest lucru, nu se mai întreba nimeni „dacă”, şi asta din momentul în care domnul Nicolae Ciucă a devenit premier. Probabil, în opinia păpșoiului din umbră, Klaus Iohannis, Cîţu nu a livrat ce a promis, s-a manifestat ca o opoziţie aprigă pentru această coaliţie băgând băţul prin gard tot timpul și neştiind unde să se oprească, fiind un Gică contra fără proiect a iritat vizibil schema – program a preşedintelui. 

Aşadar, după un întreg circ politic regizat în toamna anului trecut de la Palatul Cotroceni, care a dus ţara în haos, „Cîţu – viitorul liberalismului” a fost aruncat de echipa câştigătoare ca o măsea stricată. În locul lui este pregătit intens Ciucă, un soldat considerat, probabil, ceva mai plecat în fața stăpânirii, iar pe lângă Ciucă se pregăteşte şi Bode. Cei doi, împreună fac o echipă care scrie pe noi „emigrare”. Armata şi miliţia pun stăpânire pe marele PNL. Pe data de 1 aprilie Vasilică a împlinit 50 de ani şi tot pe 1 aprilie această imensă păcăleală de premier şi președinte PNL a împlinit neîncrederea din partea marelui PNL. Dintr-un simplu ordin, mai multe organizaţii şi-au dorit ca Vasilică să îşi dea demisia. PNL confirmă astăzi tot ceea ce oamenii sănătoși la cap spuneau de mult timp.

Prin urmare, am asistat la o tranşare rapidă spre liniştea puciştilor: sâmbătă, în cadrul şedinţei Biroului Executiv al PNL Cîţu şi a anunţat demisia. Dacă nu îşi dădea demisia, în cadrul Congresului extraordinar stabilit pentru data de 10 aprilie urma excluderea sa, sala era deja pregătită pentru mazilire cu mult timp înainte, fuseseră comandate inclusiv cabinele de vot, lumânările şi tortul. În ultimul moment, spre bucurie puciştilor, superman şi a anunţat demisia. 

Motivul: relaţia dintre Florin Cîţu şi Klaus Iohannis nu mai este una bună. În ultimele patru luni Vasilică a făcut lucrurile numai de capul lui, dinamitând din interior coaliţia de guvernare PSD-PNL, adică proiectul lui Klaus Iohannis, atacându-l săptămânal pe Ciolacu și indirect pe Nicolae Ciucă, dar şi pe Cîciu de la finanţe, care i-a luat portofoliul pe care domnul Cîţu l-a avut timp de un an înainte să fie premier. Lui Vasilică i s-au sucit mâinile la spate fiindcă prea se credea şef pe tarla, îi intrase în cap să răstoarne acest Guvern, iar președintelui – marionetă Iohannis îi convine prea tare un viitor mandat de premier al României, în înțelegere cu PSD, pentru a se mai împiedica de unul ca Vasilică. Acum, la final, aproape că ne pare rău pentru domnul Cîțu: tocmai când începea că devină vocal și putea să fie remarcat în anumite cercuri politice pentru abilitățile proprii, i s-a tăiat creanga de sub picioare cu maximă cruzime. De ce? Pentru că un președinte slab, precum Iohannis nu are nevoie de opinii contrare ci numai de yesmani, care să spună să trăiți chiar și atunci când sunt puși să se arunce cu capul înainte într-o baltă cu noroi.    

Din păcate nu i-a ieşit combinația lui „Superman”, s-a prăbușit în gol, iar acesta este momentul de care s-a temut cel mai tare şi el: momentul în care urma să fie debarcat pentru ca noul preşedinte să fie domnul Ciucă. Vedem astăzi o oglindă perfectă a acțiunilor de anul trecut, doar că de data aceasta cel debarcat este Cîțu, nu Orban. „Echipa câştigătoare” a lui Vasilică de la bâlciul din septembrie, în frunte cu Rareş Bogdan care răcnea atunci ca leul în turbare, stă acum ascunsă pe la colţuri, pregătindu-se pentru următoarele osanale. Vasilică, oricât s-a fi învârtit în jurul cozii, trebuia să zboare rapid, a fost decizia premeditată a partidului prin vocea lui Iohannis, care a susţinut tacit ceea s-a întâmplat.

Prin urmare, în PNL jocul s-a mutat. Spun lucrurile pe acest ton pentru a păstra clişeele politicoase de exprimare, pentru a păstra cumva elementul acesta de solemnitate al politicii, când, de fapt, este vorba despre o coţcărie în spatele numelui de partid. Adevărul este că „Superman – Florin Cîţu, viitorul liberalismului”, aşa cum îl numiseră liderii PNL în toamna anului trecut este astăzi la el ce era și atunci: un nimeni. 

Prin urmare, cine ajunge la şefia unui partid aşa cum a ajuns Vasilică trebuie să ştie că va fi dat jos în acelaşi mod. Dispozițiile vin de la Palatul Cotroceni, deoarece Klaus Iohannis nu s-a desprins de partid, schimbă şi permută scaunele în jurul mesei cum îşi doreşte. De exemplu, Iohannis îşi doreşte astăzi să fie şef la partid domnul Ciucă, iar acesta acceptă această funcţie deşi nimic nu îl recomandă pentru acest post. În primul rând ar trebui să fie politician, să cunoască partidul, iar domnul Ciucă îl cunoaşte doar pe Klaus Iohannis, care are nevoie de oameni care să nu-i iasă din cuvânt. Probabil peste şase luni domnul Ciucă va fi schimbat cu altcineva, la fel cum Florin Cîţu a fost bun să-l schimbe pe Ludovic Orban, doar pentru că îl enervase pe Klaus Iohannis. 

Politica a devenit trivială, mizele sunt josnice, în timp ce vorbim cu toţii, de peste o lună, de lucruri mari: Vladimir Putin , Joe Biden, Ucraina, război, Zelenski, fabricarea de drone sau submarine românești. În realitate, dacă mâine ar fi un moment crucial în istoria României și ei ar trebui să ia decizii de viață și moarte tot cu micile lor cârdăşeli vor fi ocupaţi, atenţi la cum să îşi repartizeze funcţiile în partid, cine să fie şef la împărţirea banilor, cine stă mai frumos în pluton să nu-l supere pe şeful. Este un război mic, meschin şi neadecvat realităţii, cu care politicienii noştri ne-au obişnuit, care nu are nici o legătură cu realitatea, cu viaţa românilor, cu criza energiei, cu criza economică, cu facturile, cu războiul din proximitate. Aceşti oameni sunt într-o altă lume, o lume doar a lor şi pentru ei, ca dovadă şi scăderea în sondaje, fiindcă ei nu înţeleg pe ce lume se află. Pe omul de rând îl interesează puţin spre deloc cine este preşedintele PNL, iar schimbarea lui Cîţu cu Ciucă va fi ca decorul de pe colivă: nici bine, nici rău. 

După şase luni asistăm la o execuţie sumară a lui Cîţu. În timp ce acesta se afla în America, „băieţii” s-au dus la puci, iar schimbarea s-a făcut rapid şi unanim. Cele 40 de filiale care îl aplaudau în urmă cu doar şase luni pe Cîţu şi îl numeau „viitorul partidului şi idealul liberalismului” acum au schimbat macazul, cei care îl susţineau atunci l-au aruncat astăzi ca pe o măsea stricată.     

Vedem o clasă politică mediocră, care dezlănţuie scandaluri şi interese personale în permanenţă pe scena politică românească, ascunzând practic lucrurile cu adevărat grave. Pe aceşti domni nu îi interesează problemele legate de inflaţie, spaima de război, măsurile pe care le aşteptăm de la autorităţi sau faptul că, de la 1 aprilie vom avea facturi mult mai mari, rate uriaşe, preţuri la raft de neatins, medicamente tot mai scumpe, servicii medicale mai costisitoare, că totul în lanţ se scumpeşte din nou, iar războiul ne bate la uşă. Toate aceste lucruri par a fi nesemnificative pentru politicienii noştri, altele sunt interesele acestor domni. 

1 thought on “Liberalii şi-au dat cu tesla în gură 

  1. Cam lung articolul, pentru o cauza asa de mica!
    Numai liberalii ciumati cu rosu s-au compromis, dar ei sunt o cantitate nesemnificativa! Infestati cu personaje stangiste, de la FSN pana la PD-L, au ajuns ridicoli si vor fi maturati de la guvernare de prietenii lor din ciuma rosie!
    Liberalismul inseamna cu totul altceva fata de compromisuri politice, morale!
    Cine poate intelege, sa si actioneze ca atare, nu doar sa se complaca la adapostul unor avantaje de moment!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *