Primăria Şirineasa se uneşte într-un ADI cu Pesceana şi Glăvile, pentru încă o încercare privind introducerea reţelei de gaz

În localitatea Şirineasa există o magistrală de gaze în zona Lunca, deja conectată la staţia de reglare şi de presiune de la Popeşti. Din acel punct, conducta de gaze pleacă spre localitate Roeşti, traversând întreaga localitate şi spre localitatea Popeşti, până la Cotoşmanu. Cu toate acestea nimeni nu este racordat la reţeaua de gaze. Administraţia locală din Şirineasa a încercat şi în trecut să obţină finanţare pentru branşarea localităţii la gaze naturale, dar proiectele nu s-au concretizat. În 2020, primarul Ion Streinu a încheiat un parteneriat cu primarii din alte două localităţi pentru a spori şansele de a obţine banii necesari implementării proiectului, însă şi de data aceea proiectele de gaze au fost ocolite de la finanţate. Acum, în urma unei adrese primite de la Ministerul Dezvoltării, administraţiile celor trei localităţii trebuie să înfiinţeze o ADI pentru a depune din nou proiectul în cadrul PNI „Anghel Saligny”: 

„După ce am iniţiat un parteneriat, acum am primit adresă că trebuie să facem asociaţie de dezvoltare intracomunitară. Noi suntem într-un parteneriat cu localităţile Pesceana, Glăvile şi în acest sens am demarat din nou procedurile. Un lucru este de menţionat: programul se referă la proiecte similare, avute anterior, pentru care s-au depus balanţe. În situaţia aceasta noi am avut în anul 2004 balanţa depusă pentru un astfel de proiect. În localitate avem aproximativ 1200 de gospodării, dar trebuie să avem acceptul fiecărei gospodării, pe fiecare uliţă. Încercăm să facem documentaţiile din nou cât se poate de repede, pentru a depune proiectul, în primă fază vom depune devizul estimativ. Trebuie să spunem că toate aceste documentaţii costă şi ne doare când acestea rămân prin rafturi sau uitate prin birourile ministerelor. Dar, de teama de a nu rămâne în urmă, trăind cu speranţa că poate se va finanţa, eu, ca primar am datoria să încerc, să depun proiecte”, a punctat primarul din localitatea Şirineasa. 

Conform anunţului făcut de ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila, administraţiile locale sunt aşteptate până pe 26 aprilie 2022 să depună cereri de finanţare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, pentru proiecte care vizează sisteme de distribuţie a gazelor naturale, inclusiv branşamente, precum şi racordul la sistemul de transport al gazelor naturale. Autorităţile locale pot cere finanţare pentru proiectele prin care se vor realiza 2.500 de kilometri de conducte de gaze şi se vor branşa 150.000 de familii la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *