Avantajele școlii profesionale, mit sau adevăr? Liceul Tehnologic Căpitan Nicolae Pleșoianu, una dintre cele mai active școli din Vâlcea

În ultimii ani multe idei și propuneri de modificări a programelor de învățământ au trecut prin filtrul mai multor miniștri ai educației. S-au realizat unele schimbări, Ministerul Educației primind și sfaturi din alte organizații de părinți sau elevi. În funcție de fiecare ministru, doleanțele părinților sau ale elevilor au fost ascultate sau nu au fost nici luate în considerare. Evident, nu înseamnă că toate sfaturile elevilor sau ale părinților sunt benefice sau chiar ar schimba în bine fața educației din România, însă incapabilitatea sau inactivitatea Ministerului Educației de a veni cu soluții sau idei noi face necesar acest lucru.

Sunt multe de dezvoltat în educație, mulți se uită prind nordul Europei zicând că ar trebui să „furăm„ câte ceva de acolo, alții se uită la japonezi fiind impresionați de duritatea sistemului de educație, iar alții ori sunt indiferenți, ori vin chiar ei cu propuneri sau trec direct la acțiune. Cel mai apropiat exemplu este Liceul Tehnologic Căpitan Nicolae Pleșoianu.

Școala profesională din România, ocolită de părinții elevilor

Școala profesională din România s-ar clasa printre ultimele locuri în sondajele de opinie ca tip de învățământ. Majoritatea părinților ocolesc varianta acestui profil pentru copiii lor deoarece, din punct de vedere social, meseriile care se învață acolo nu sunt meserii de „om educat„ sau „om serios„. Părerile părinților sunt de înțeles pentru că în România majoritatea tâmplarilor, mecanicilor auto sau persoanelor care fac diverse lucrări de construcții nu au această școală terminată, ba chiar s-ar putea să nu aibă deloc studii, ci au fost învățați prin experiență. Părinții asociază acest tip de român cu ce ar putea să devină copilul lor și preferă un profil uman sau real.

Cu toate acestea, meseriile învățate în școala profesională sunt la mare căutare și nu sunt deloc de ocolit. Din păcate, Ministerul Educației nu depune deloc un efort credibil asupra promovării acestor tip de școli. Meseriile învățate acolo sunt foarte căutate la nivel european. Una dintre cele mai bine plătite meserii învățate la școala profesională este meseria de ceasornicar. În Olanda sau Elveția salariile pentru un astfel de job nici nu se compară cu cât ar putea câștiga în România o persoană cu studii superioare obișnuite. Faptul că la 18 ani liceul este finalizat cu o meserie învățată este alt avantaj.

Revenim la cel mai apropiat exemplu din județul Vâlcea, anume Liceul Tehnologic Căpitan Nicolae Pleșoianu

Elevii unei clase din Liceul Tehnologic Căpitan Nicolae Pleșoianu, la absolvire.

Acum 10 ani dacă am fi așteptat să iasă elevii de la ore dintr-un astfel de liceu cu siguranță un părinte nu ar fi ales să își trimită intenționat copilul la acel tip de învățământ pe baza diferențelor financiare, culturale, rasiale și sociale cu care s-ar fi confruntat. Este adevărat, majoritatea părinților care aleg să-și trimită copilul la unul dintre aceste licee se bazează pe confortul oferit de unele oferte privind cazarea, studiul, unele cursuri gratuite și avantajul unei meserii învățate la vârsta de 18 ani.

Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat. În prezent părinții, chiar dacă este o diferență mică față de acum 10 ani, încep să accepte și acest tip de învățământ. Ba chiar elevii vor să aplice la un astfel de liceu. Am discutat despre acest aspect cu Directorul Adjunct de la Liceul Tehnologic Căpitan Nicolae Pleșoianu, doamna profesoară Zamfir Lăcrămioara, pentru a ne oferi câteva informații cu privire la reținerea părinților de a-și trimite copilul la acest învățământ:

Este adevărat, într-adevăr părinții sunt destul de greu de convins de a-și îndrepta copiii către liceele tehnologice. Noi, în ultima vreme, am încercat să punem pe picioare o altfel de campanie de promovare. Am luat legătura cu școlile din județ, unde am mers și am încercat să luăm contact pe cât se poate și cu părinții care, între timp, și-au dat și dumnealor seama că este foarte important pentru copiii lor să aibă în primul rând o calificare, să fie pregătiți să intre pe piața muncii.

Odată cu apariția sistemului acestuia profesional dual au fost atrași foarte mulți copii din mediile dezavantajate, care nu aveau posibilități financiare să vină către oraș. Cazarea și mâncarea gratuită în căminul școlii este un mare avantaj pentru aceștia și atunci au preferat să se îndrepte către un astfel de profil fiind aproape convinși că după aceea vor găsi mai ușor un loc de muncă pentru că familia nu mai cheltuie atât de mulți bani, ba chiar suma devine aproape de zero.„ ne-a declarat Directorul Adjunct de la Liceul Tehnologic Căpitan Nicolae Pleșoianu, doamna profesoară Zamfir Lăcrămioara.

Am discutat cu doamna profesoară și problema implicării Ministerului Educației pe baza acestui învățământ. Școlile de tip profesional ar avea nevoie de o „gură de aer proaspăt„ privind promovarea profilului, susținerea continuă a elevilor ce nu-și pot permite, dotarea tuturor școlilor cu aparatele necesare procesului de învățământ și multe alte modalități de dezvoltare a acestei ramuri de educație. Pe parcursul anilor, Ministerul Educației s-a mai implicat câte puțin în diverse proiecte, însă deocamdată nu se vede diferența față de acum 10 ani, cel puțin după modificările făcute de aceștia. Probabil că implicarea profesorilor și a elevilor a fost singurul pilon de rezistență pentru existența acestor școli.

Personal cred că ar trebui să se implice mai mult Ministerul Educației în dezvoltarea acestui tip de învățământ și cred că ar trebui umblat un pic și la structura examenului de bacalaureat în sensul că, deși se discută de ceva vreme că elevii noștri fac foarte multe materii legate de profilurile pe care ei și le aleg, la bacalaureat au aceleași materii ca și elevii din real.

Acest lucru îi dezavantajează un pic pentru că elevii noștri vin în primul rând pentru a învăța o meserie și atestatul pe care îl obțin îi ajută integrarea pe piața muncii, dar consider că nu este suficient. Ar trebui să se implice un pic mai mult și poate că ideea care se lansase acum câțiva ani cu bacalaureatul diferențiat n-ar fi rău să fie reluată în discuție.„ a mai adăugat Directorul Adjunct de la Liceul Tehnologic Căpitan Nicolae Pleșoianu, doamna profesoară Zamfir Lăcrămioara.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *