Proiecte importante ale Primăriei Creţeni aşteaptă decizii de finanţare

Pentru accesarea banilor europeni administraţia publică locală din Creţeni depus un proiect la Agenţia Fondului de Mediu pentru achiziţionarea panourilor fotovoltaice şi montarea unui sistem cu pompe de căldură pentru cele trei şcoli care funcţionează în localitate. Astfel, cele trei clădiri vor beneficia de o modalitate mai eficientă şi mai prietenoasă cu mediul de încălzire, bazată pe tehnologii de ultimă generaţie.

„Avem în plan accesarea fondurilor prin AFM pentru un proiect prin care şcolile din localitate vor fi dotate cu panouri fotovoltaice şi pompe de căldură. Clădirile au suprafeţe foarte mari, deschise, şi sunt greu de încălzit iarna. Astfel, pompele de căldură sunt pentru a asigura încălzirea celor trei imobile: şcoala gimnazială, grădiniţa cu program normal şi centrul de zi din localitate”, a precizat primarul localităţii Creţeni, Constantin Catrina.

Primarul Catrina este însă destul de supărat, fiindcă aşteaptă cu nerăbdare finanţarea proiectelor depuse, pentru a putea începe lucrările, majoritatea fiind pentru extinderea alimentării cu apă, realizarea canalizărilor, precum şi pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere. Spune că are investiţii mari, dar nu le poate realiza. Motivul este legat de lipsa finanţărilor, şi mai afirmă faptul că investiţiile pe care le are în prezent sunt cu bani de la bugetul local.

Administraţia locală din comuna Creţeni aşteaptă finanţare şi pentru cele două proiecte depuse prin programul Anghel Saligny, prin care peste 21 de milioane de lei ar urma să fie atraşi în Creţeni, dacă cele două proiecte depuse de primarul Constantin Catrina în cadrul programului vor fi declarate eligibile.

Primul proiect se referă la modernizarea drumurilor comunale pe o lungime de 6,3 kilometri, iar cea de-a doua cerere de finanţare vizează extinderea reţelei de canalizare pe o lungime de a aproximativ 10 kilometri în satele Streminoasa, Mreneşti şi cătunul Popeşti din satul Izvoru.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *