Pe cine votează tinerii sau ce tineri se implică în politică? Interviu cu un râmnicean tânăr, implicat în politica liberală
Mulți tineri se declară nemulțumiți față de ideologia politică din România, luând ca exemplu orice partid. Cei care au vârsta între 18 și 35 de ani, fiind considerați tineri, ar fi mult mai dezinteresați de politică față de cei care au mai mult de 35 de ani. Și acesta este un fapt provenit din motive evidente, unul dintre acestea fiind dezgustul față de actuala și fosta clasă politică din țară. Din păcate, chiar dacă ne place sau nu, acesta este sistemul prin care Parlamentul, Guvernul și locul de Președinte al țării funcționează: prin partide și votarea lor.
Evident, în teorie, pot exista candidați independenți la președinție care să poată câștiga funcția, însă șansele sunt nefavorabile. Partidele reprezintă o masă de ideologii și idei prin care oamenii votează sau nu cu ele, în funcție de preferința fiecăruia.
Una este votul, alta este candidatura. Cum se implică tinerii în viața politică?
Cel mai tânăr, dar și unul dintre cei mai populari, dintre oamenii politici din țară este chiar George Simion. Partidul pe care îl reprezintă este AUR, unul dintre partidele radicale din România. Contradictoriu, în partid există foarte mulți politicieni vechi care au observat creșterea rapidă a partidului și s-au alăturat pentru a mai „culege ” câteva funcții pe listele din parlament sau de prin administrațiile județelor din care vin.
Pentru a nu vorbi doar din auzite, să analizăm câteva lucruri concrete dintr-un sondaj realizat de echipa Avangarde, care era exclusiv desfășurat pentru studiul partidului AUR și votanții acestuia. Sondajul a fost realizat în ianuarie 2022, fiind unul actual.
Câteva lucruri obiective din sondaj:
- 61% sunt votanți de gen masculin, iar 39% de gen feminin
- Cel mai mare procent al electoratului îl reprezintă cei cu vârsta între 18-30 ani, fiind 36%
- 30% din votanți are studii sub liceu, iar doar 8% au studii superioare
- 32% din cei care au declarat că votează cu AUR sunt fie șomeri, fie casnici sau fără ocupație
- Dintre votanții AUR, 65% cred că vaccinarea împotriva SarCov 19 nu este necesară
Potrivit statisticilor de mai sus, AUR este un partid preferat de tineri. Este un rezultat surprinzător, având în vedere ideologiile partidului. Cu toate acestea, dacă sondajul ar fi fost susținut în licee sau facultăți, AUR probabil ar fi fost favorizat de maxim 10% dintre tineri, sau nici măcar atât. Votanții ” auriști ” sunt tineri fără slujbă sau studii bune care apreciază scandalul și mușcă rapid din campania naționalistă. Ideologia de „suntem cei mai tari ” sau „avem cele mai multe resurse ” prinde repede la oamenii naționaliști, aceștia fiind departe de ideologia de patriot. Patriotismul și naționalismul sunt două lucruri diferite, privind din o perspectivă pacifistă și alta extremistă.
Cine votează PSD, PNL sau USR?
O caracteristică asemănătoare cu AUR, s-ar clasa în rândul votanților de la PSD. Anume, tinerii care au studii sub liceu au o afinitate către partidul social-democrat. Acest fenomen nu este nou în România. Dacă facem câțiva pași înapoi în istorie, aproximativ acum 25-30 de ani, observăm că mulți tineri au votat fie cu Iliescu sau cu Vadim Tudor în alegerile prezidențiale. Vadim Tudor nu reprezenta PSD, însă era preferat de tineri doar pentru „nebuniile ” pe care le mai scotea pe gură, nimic altceva.
Evident, în rândul oamenilor pensionari, PSD ar fi ca trandafirul mult dorit de babe, neprimit de mult timp, dar bine venit în momentele grele. Aburelile tipice de mărit pensiile, salariile sau alocațiile prind la tineri și pensionari. Aceștia sunt mult prea ușor de manipulat când vine vorba de soluții pe termen scurt implicând sume de bani.
PNL este preferat cam de aceeași categorie de la PSD. Are aceleași caracteristici, numai că prinde mai bine la tineri doar pentru că mulți urăsc PSD și aleg o alternativă. Iliescu, Ponta și Dragnea nu au convins tinerii la vot. Au fost personaje mult prea toxice pentru tineret pentru că erau prea previzibile, însă au prins foarte bine la pensionari. Cu acestea, PNL a avut de câștigat, însă acest partid nu este deloc diferit. Comparabil cu social-democrații, sunt la același nivel privind corupția și nepotismul.
USR este, evident, partidul preferat de tineri pentru că este un partid format din tineri. Lăsând la o parte problemele interne și lipsa de experiență în politică, USR ar fi cel mai potrivit partid pentru votanții tineri. Comparabil cu celelalte partide, studiile superioare sau experiența în domenii care ar ajuta Guvernul reprezintă cel mai bun imbold de a vota USR. Cu toate acestea, preferința către stânga la nivel european, lipsa de abureli și scandalurile interne rupe partidul în mai multe părți. Chiar dacă ar fi un partid potrivit pentru tineri, scandalurile interne au fost provocate de politicieni însetați de funcții și putere, lucru ce nu i-a diferențiat de PSD sau PNL, pierzând în sondaje.
Vorbind de tineri și implicarea lor în politică, am ales să discutăm cu unul dintre cei mai tineri politicieni din Râmnicu Vâlcea. Constantin Bogdan Popa provine din PNL, este un fost și actual om care se susține singur, fără a fi dependent de funcțiile politice obținute din administrație. Acesta este consilier local în Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea și este foarte vocal în timpul ședințelor, inclusiv pe rețelele de socializare. Pentru a ne oferi o perspectivă de gândire asupra alegerilor politice ale tinerilor, am ales să abordăm câteva subiecte cum ar fi: relația cu tinerii sau cei mai în vârstă din partid, proiecția carierei în viitor sau ideologia pe care o urmează în politică.
Impact REAL: Cu ce scop ați început cariera în politică?
Constantin POPA: Cu speranța că pot să mișc un pic lucrurile din infrastructură și datorită unor oameni pe care îi consideram etici și care făceau politică. I-am reevaluat între timp și mi-am schimbat părerea. Cu siguranță un om care te inspiră poate să te determine să intri și schimbarea o să vină odată ce masa critică o să fie formată din oameni care vor schimbarea.
Impact REAL: La momentul actual, în Organizația Municipală PNL, sunteți înconjurat de alți tineri. Credeți că ar fi fost mai benefic să fiți înconjurat de oameni vechi din politică?
Constantin POPA: Mixul din biroul politic este format atât din oameni vechi, cât și din oameni tineri. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii treizeci și doi de ani de zile în Vâlcea, este că a fost condus practic cam de aceeași oameni și atunci e nevoie, nu doar de PNL, e nevoie și probabil și în celelalte partide să vină o mână de oameni noi care să aibă o altă viziune și să facă lucrurile diferit. Oamenii vechi din politică nu te ajută neapărat cu teorii sau sfaturi, însă sunt anumite situații în care ei știu cel mai bine cum să abordeze problema sau cum să ducă anumite lupte, astfel încât să ies în câștig de cauză pentru că sunt foarte multe relații în tenebrele astea ascunse ale politicii locale pe care eu nu le știu. Noi, cei de la Organizația Municipală PNL, suntem un grup acum de oameni tineri cu mânecile suflecate dispuși să facem lucrurile într-un mod diferit dar ascultăm și de ceilalți care sunt mai vechi decât noi, care ne mai trag de mânecă. Noi, cei tineri, ne putem adapta mai repede și suntem mai flexibili în situațiile noi, față de cei vechi care sunt mai conservatori.
Impact REAL: Care este relația profesională cu ceilalți membri de partid din cadrul Organizației Municipale PNL? Dar din cadrul Organizației Județene PNL?
Constantin POPA: Personal, cred că am o relație bună cu toată lumea. Eu am venit cu un suflu nou de comunicare într-un mod atipic pentru organizația liberală, fie că vorbim de local sau județean. Cred că păream un pic ciudat în ochii celorlalți când mă vedeau că eram singurul care se filma și făcea tot felul de postări, însă președintele organizației municipale, dl. Virgil Pîrvulescu, și-a dat seama că de fapt eu ofer o mai multă transparentizare a muncii noastre și mesajul meu ajunge mult mai ușor la restul oamenilor din organizație. Mesajul meu ajunge până la oamenii din „talpa partidului „. Mă înțeleg foarte bine cu colegii mei din biroul politic local, încercăm să conducem un partid și să-l direcționăm pe o cale pe care noi o vedem ca fiind bună și câștigătoare și în beneficiul oamenilor. Din fericire și oamenii de la județ, contract a ceea ce se vehiculează, au o deschidere și o disponibilitate de colaborare față de mine și de noi. Eu am intrat în politică după ce am avut discuții cu domnul Bulacu, cu domnul Buican, cu doamna Claudia Banu care sunt, să spunem, cei care conduc filiala județeană. Ei m-au acceptat din prima și mă acceptă așa cum sunt și ulterior m-am împrietenit foarte bine cu foarte mulți membri din biroul politic.
Impact REAL: Care este proiecția carierei politice a dumneavoastră pentru următorii 5 ani?
Constantin POPA: Ce pot să spun la momentul de față este că particip la un curs de perfecționare politică făcut de Konrad-Adenauer-Stiftung, lucrează în special cu partidele partidului popular european din care noi facem parte. Din România ar fi PNL și UDMR. Vreau să învăț cum se face administrația publică locală foarte bine. Încerc să-mi construiesc bazele unei cariere politice, însă aceasta depinde întotdeauna de ceea ce faci și de ceea ce înțeleg oamenii că ai făcut. Dacă nu voi reuși în următorii ani să le arăt oamenilor că merit să fiu susținut în continuare, nu voi mai avea carieră politică pentru că nu aleg să fac altfel de carieră politică decât cu sprijinul oamenilor alegători. Și în interiorul partidului, dacă toate lucrurile pe care le-am făcut și voi mai face în acești 4 ani de mandat nu vor fi apreciate la sfârșitul celor patru ani de mandat nu sunt dispus să fac compromisuri pentru a mai câștiga un mandat doar de dragul de a fi consilier local. Nu mă gândesc exclusiv la politică, lucrez încă în mediul privat și mă întrețin singur, nu sunt bugetar și nu lucrez la stat fără a mai depinde de altceva.
Impact REAL: Ce lideri politici din România urmăriți și unde ați văzut semne de dezvoltare credibilă a infrastructurii?
Constantin POPA: Odată cu schimbarea lui Cîțu cu Ciucă, foarte mulți oameni m-au întrebat cum este. Am stat să mă gândesc dacă aceeași întrebare o primește și Bolojan la Bihor sau Boc la Cluj. Acolo, la nivel local, își văd de treaba lor și ei merg mai departe și își fac proiectele, aceștia se duc și colaborează cu oricine este șeful guvernului și cine este în ministere. Acolo unde organizația locală politică liberală merge și are rezultate pe oameni nu-i interesează ce se întâmplă la centru atât de mult pentru că ei tot vor merge cu acel om în care au încredere și atunci eu cred că genul ăsta de exemplu de lideri și politic la nivel local care să își creeze propria imagine este un exemplu pe care eu vreau să-l urmez, deci așadar și prin urmare oameni precum Bolojan, care este un liberal sută la sută convins, dar și oameni precum Emil Boc, în care am ajuns acum să am mai multă admirație față de perioada în care era premier, m-a făcut să îmi schimb impresia după ce am intrat în PNL. Mi se pare că sunt oameni care pun bazele unei dezvoltări durabile la nivel local și sunt oameni care reprezintă niște exemple demne de urmat pentru orice liberal din punct de vedere al strategiei politice și al eficienței în administrația publică locală.
Impact REAL: Ce abordare credeți că ar trebui să aibă tinerii care vor să se implice în dezvoltarea țării, însă care nu vor să intre în politică?
Constantin POPA: Să se implice în societatea civilă, cred că e foarte important lucrul ăsta. Este cel puțin la fel de important ca implicarea în politică, o spun din prin prisma experienței. PNL, din interiorul Consiliului Local prin opoziție, tot ce am reușit să facem s-a datorat din momentul în care societatea civilă a fost alături de noi. De exemplu, blocarea hotărârii care ar fi suprataxat parcările, de acolo a venit un val de nemulțumire care a pornit de la noi, noi am aprins scânteia, adică noi am spus oamenilor ce se întâmplă și apoi au susținut ideea. Deci societatea civilă poate mișca lucrurile în direcția pe care orașul sau societatea civilă și-o dorește, un oraș cu o societate civilă vibrantă o să fie întotdeauna un oraș care o să aibă întotdeauna o administrație cu urechea mult mai plecată către nevoile oamenilor. Un oraș în care societatea civilă este inexistentă sau nu se implică la fel de mult pe cât ar trebui, o să fie un oraș sub tutela dictatorului local care va face doar ce va considera el pentru că voturile sunt mereu asigurate și atunci cei care vor să schimbe România trebuie să se implice în acțiunile societății civile, fie că vorbim de acțiuni de la protecția de animale sau de la protecția mediului sau acțiuni sociale de tineri. de copii sau bătrâni.