Primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu: „Vom ieşi din ADI Apa Vâlcea şi vom căuta o nouă sursă de finanţare pentru apă şi canalizare”

Referitor la proiectul de apă şi canalizare prins în master-planul judeţului de peste 8 ani, primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu, declară că va ieşi din această ADI, fiind dezamăgit din cauza faptului că acest program bate pasul pe loc de prea multă vreme, primind de fiecare dată doar promisiuni.

Reamintim faptul că oraşul Horezu este una dintre localităţile care fac parte din master-planul judeţului, unde zeci de administraţii locale au depus documentaţia cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi alimentării cu apă şi canalizării, renunţând în schimb la finanţări prin Programele Naţionale de Dezvoltare Rurală pentru aceste investiţii.

„Facem acest pas fiindcă de 8 ani ni se promite de fiecare dată că la finele lunii se semnează contractul. Au trecut ani şi luni, iar noi suntem în acelaşi stadiu, motiv pentru care noi, administraţia locală din Horezu, împreună cu primarii din zonă suntem decişi să ieşim din această ADI. Ultima informare care ni s-a transmis a fost că, la sfârşitul lunii martie se semnează contractul de finanţare, fiind din nou total neadevărat. Această informare a fost şi cea care a ne-a pus cireaşa pe colivă, pentru noi fiind a nu ştiu câta minciună. Prin urmare suntem forţaţi să ieşim din această asociere fiindcă nu avem posibilitatea accesării altor fonduri pentru aceste proiecte de apă şi canalizare în zonele unde nu există, deoarece suntem prinşi în acest master-plan. Repet, acesta este al optulea an de când ni se promite că se va finanţa şi este inadmisibil, vom ieşi din ADI Apa Vâlcea şi vom căuta o nouă sursă de finanţare pentru acest program, altfel nu se mai poate, fiindcă oamenii au nevoie de apă şi canalizare”, a subliniat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.

Prin urmare, pasul următor al primarului oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu, este ieşirea imediată din ADI Apa Vâlcea şi identificarea unei noi surse de finanţare pentru proiectul de apă şi canalizare prins în acest program. Astfel, se va face un proiect nou, pe care deja administraţia locală a oraşului Horezu îl are creionat: „Am ajuns la capătul puterilor şi răbdării. După ce vom ieşi din acest POIM va fi mai uşor, fiindcă nu mai depindem de aceste condiţii care tot apar şi care se tot aplică prin acest program. Prin urmare, vom ieşi din ADI Apa Vâlcea şi vom căuta o nouă sursă de finanţare pentru apă şi canalizare”, a precizat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.

Proiecte în valoare de 13 milioane de lei pentru infrastructura rutieră din oraş 

La Ministerul Dezvoltării, primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu, a depus o solicitare de 13 milioane de lei pentru asfaltarea şi refacerea trotuarelor tuturor străzilor din oraş care au introdusă conducta de apă şi canalizare.

Noi proiecte cu finanţare europeană

Prin PNRR, primarul a depus proiecte în valoare de peste 3 milioane de euro pentru reabilitarea unei clădiri publice, achiziţionarea de microbuze electrice pentru elevi şi localnici şi amenajarea unor piste de biciclete. Astfel, turiştii se vor deplasa în siguranţă spre satul Olari sau Mănăstirea Horezu.

Se finalizează adăpostul pentru animalele fără stăpân 

Pe islazul de la marginea oraşului sunt pe ultima sută de metri lucrările pentru construirea unui adăpost pentru câinii fără stăpân care va avea o capacitate de 80 de locuri şi va fi administrat de primărie. De acest adăpost va beneficia oraşul Horezu şi localitatea Vaideeni.

Statul nu sprijină astfel de investiţii iar O.N.G.-urile solicită fonduri 

„Fiindcă administraţia locală Vaideeni a fost singura care a venit cu o contribuţie pentru construirea acestui adăpost şi localitatea Vaideeni va beneficia de acest adăpost gratuit. De la celorlalte localităţi vom lua câinii, dar contracost. Acest adăpost s-a construit cu o sumă foarte mică, alocată prin intermediul GAL Horezu, în valoare de 350 de mii de lei, iar din bugetul acestei primării, până în prezent s-au alocat 1200 de mii de lei. La toate acestea se adaugă terenul care s-a pus la dispoziţie şi utilităţile, adică: apă, canalizare, curentul electric, susţinerea salariilor celor patru angajaţi, a contractului cu medicul veterinar şi hrana pentru animale. Statul nu sprijină astfel de investiţii iar O.N.G.-urile oferă sprijin doar dacă le finanţăm costul pentru fiecare câine în valoare de 600 de lei, chiar dacă noi le punem la dispoziţie întreaga bază materială şi le asigurăm o mare parte dintre cheltuieli”, a precizat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.

În situaţia aceasta, administraţia locală a oraşului Horezu, în şedinţa de Consiliu Local, va aproba cheltuielile pentru fiecare câine. Astfel, se pot aduce la adăpostul din Horezu câinii fără stăpân din oricare altă localitate, dar contracost.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *