Parc fotovoltaic de tip on-grid cu capacitatea de 105 kWp, în Nicolae Bălcescu

În contextul exploziei tarifelor la energie, primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Landor Moşteanu, are în plan accesarea fondurilor pentru amplasarea de panouri fotovoltaice, care să asigure cât mai mult din necesarul cu energia electrică prin crearea unui parc fotovoltaic pe o suprafaţă de 7 mii de metrii pătraţi , în satul Măzăraru.

Astfel, comuna Nicolae Bălcescu ar putea deveni independentă din punct de vedere al alimentării cu electricitate, iar din bugetul localităţii s-ar diminua simţitor cheltuielile în urma acestui proiect pe care primarul localităţii Nicolae Bălcescu ni l-a prezentat. În opinia sa, investiţia este un pas foarte important pentru localitate, în vederea optimizării costurilor de întreţinere şi, nu în ultimul rând, a veniturilor:

„Am încercat să găsim soluţii pentru surse alternative de energie, şi mă refer aici la panouri fotovoltaice. Ar fi extraordinar dacă am reuşi această investiţie, care să ne poată asigura energia pentru iluminatul public şi necesarul instituţiilor. Va fi un parc fotovoltaic care se va amenaja pe o suprafaţă de 7 mii de metrii pătraţi pe izlazul din satul Măzăraru. Am luat această decizie fiindcă localitatea beneficiază de peste 130 de hectare de izlaz, fragmentate în multe părţi ale localităţii. La început am încercat să facem proiectul pentru montarea panourilor pe terenul de lângă şcoala din satul Rotărăşti, teren care este al primăriei. În acest sens am depus documentaţia, însă problema este că pe acest teren trece o linie de înaltă tensiune, iar condiţia este ca montarea panourilor să se facă la o distanţă de un stâlp şi jumătate faţă de ultima linie de reţea de electricitate. Aşa am luat decizia de a alege izlazul. În acest sens suntem în faza de a obţine PUZ-ul pentru trecerea de la izlaz la teren intravilan a suprafeţei respective pentru a putea construi acest parc fotovoltaic. Trebuie să schimbăm categoria de folosinţă a terenului, ceea ce legea ne permite pentru montarea panourilor fotovoltaice. Pentru toate aceste modificări este o taxă destul de mare, de exemplu la peste un hectar trebuie să plătim o sumă de 55 de mii de lei la Direcţia Agricolă pentru schimbarea categoriei terenului respectiv şi trebuie să dăm teren în altă parte.  Proiectul se va depune în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021, „Programul pentru Energie în România” şi am mari speranţe”, aprecizat primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Landor Moşteanu.

Proiectul presupune înfiinţarea unei centrale electrice fotovoltaice de tip on-grid cu capacitatea de 105 kWp – varianta cu invertoare trifazate, cu un număr de 300 de panouri fotovoltaice, ceea ce presupune racordarea la reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice, care să asigure consumul de energie electrică aferent sectorului public din comuna Nicolae Bălcescu.

La Ministerul Dezvoltării, prin programul„Anghel Saligny”, administraţia locală a depus  proiectul pentru asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 7 kilometri în valoare de 97 de miliarde de lei, bani vechi, iar cu bani atraşi de la CNI se va asfalta drumul comunal care face legătura cu localitatea Dănicei şi deserveşte satul Corbii din Vale şi satul Tufani. Primarul spune că proiectul este în stadiu de licitaţie, ofertele fiind depuse.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *