Primarul localităţii Galicea, Florin Mărăcine: „Fondurile europene sunt generoase doar la nivel informativ”

Localitatea Galicea este una dintre comunele care a făcut parte din masterplanul judeţului, unde zeci de localităţi au depus documentaţia cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi alimentării cu apă şi canalizării, renunţând în schimb la investiţii finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Reamintim faptul că, după ultimele directive privind redefinirea aglomerărilor urbane, condiţie impusă de Uniunea Europeană, localitatea Galicea a fost scoasă din acest masterplan cu proiectul de canalizare pentru cele două sate: Bratia Vale şi Cocoru: 

„România avea mai multe directive pe care şi le-a asumat când a intrat în Uniunea Europeană, iar proiectele de apă şi canalizare au fost printre măsurile care trebuiau finalizate la finele lui 2018. Problema este că nu au fost bani pentru apă şi canalizare, s-au dat bani europeni doar verbal şi acum, prin acest proiect POIM de apă şi canalizare localitatea a fost scoasă cu două sate: Bratia Vale şi Cocoru, unde se putea foarte bine continua cu proiectele prin PNDL-2, dar nu am avut voie. După ce am sperat ani buni că vin banii europeni am fost scoşi din acest masterplan al judeţului. Un lucru este cert: fondurile europene sunt generoase doar la nivel informativ. Sperăm semnarea contractului de finanţare pe POIM pentru apă şi canalizare în satul Valea Râului şi înfiinţarea sistemului de canalizare în satele Dealul Galicii şi Teiu”, a precizat primarul localităţii Galicea, Florin Mărăcine.

În prezent, proiectul de canalizare pentru cele două sate, Bratia Vale şi Cocoru este depus prin PNI „Anghel Saligny”. Problema este că pe acel tronson s-a turnat asfalt cu bani europeni: „Acum va trebui să fie spart asfaltul şi se va introduce conducta fiindcă aşa este la noi, în România, iar noi, primarii, suntem de vină pentru tot ce se întâmplă în localitate, suntem staţia de epurare a localităţii. Cu toate acestea vom merge înainte, chiar dacă astrele nu sunt atât de aşezate precum le văd alţii, care spun că primăriile stau pe un sac cu bani”, a precizat primarul localităţii Galicea, Florin Mărăcine.

Primarul comunei Galicea a depus spre finanţare la Ministerul Dezvoltării prin noul program „Anghel Saligny” proiectul de înfiinţare a canalizării pentru satele Bratia Vale si Cocoru şi înfiinţarea staţiei de epurare. Al doilea proiect depus prevede asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 7,3 kilometri, iar pentru accesarea fondurilor europene a depus proiect la AFM pentru modernizarea iluminatului public şi pentru montarea staţiilor de încărcare a maşinilor electrice. Tot cu bani europeni are în plan achiziţia unui buldoexcavator, necesar pentru lucrările de primă urgenţă din comună.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *