Pietrari, una dintre comunele în care dezvoltarea se face atât cu fonduri guvernamentale şi din bugetul local, dar mai ales prin cele europene

La Pietrari, investiţiile realizate de administraţia locală au vizat toate sectoarele utile vieţii comunităţii. Aici, cetăţenii beneficiază de drumuri asfaltate, apă şi canalizate, unităţi şcolare noi, construite din temelii, cămine culturale moderne, sală de sport şi o modernă bază sportivă. Tot la Pietrari există un târg săptămânal cunoscut în întreg judeţul unde se găsesc fructe şi legume sănătoase, curate, fără chimicale, culese direct din grădină, produse în aer liber sau solarii într-o mică măsură, dar şi una dintre cele mai moderne pieţe agroalimentare. Pentru realizarea acestui obiectiv s-au alocat bani din bugetul local. Piaţa este compartimentată cu spaţii adecvate pentru legume, fructe, zarzavaturi, produse agricole din zonă, peşte, brânzeturi şi carmangerii. Cu fonduri guvernamentale atrase vor începe lucrările pentru modernizarea dispensarul medical. Proiectul este în faza de licitaţie, spune primarul Nicolae Moraru, şi include reabilitarea şi dotarea dispensarului medical cu aparatură şi mobilier modern, iar clădirea va fi independentă din punct de vedere energetic. 

Proiecte cu fonduri atrase prin Compania Naţională de Investiţii 

Cu bani atraşi de la Compania Naţională de Investiţii în localitate, în cel mai scurt timp va începe o nouă lucrare şi anume consolidarea, reabilitare şi modernizarea Centrului Cultural Multifuncţional din satul Pietrari. Valoarea proiectului este de 3 milioane de lei. Pe lângă acest proiect, care este în faza de licitaţie, la Pietrari se construieşte şi o sală de sport, tot cu fonduri atrase de la Compania Naţională. Tot cu bani de la CNI, din capitolul „lucrări în primă urgenţă” s-a consolidat un drum comunal şi a fost stabilizat versantul din zona respectivă, lucrări care astăzi sunt finalizate. Administraţia locală are depus la CNI şi proiectul de amenajare a trotuarelor pe partea dreaptă a drumului naţional şi proiectul pentru consolidarea şi reabilitarea primăriei.

„Pentru noi, lucrurile au funcţionat foarte bine privind atragerea fondurilor prin această Companie Naţională de Investiţii. Pentru proiectul de amenajare a trotuarelor am primit deja solicitare de la Oficiul Juridic privind actualizarea devizului general din cauza majorării preţurilor. Suntem şi cu acesta într-o poziţie bună în privinţa finanţării. Acum vrem să vedem OG 47, fiindcă nu au apărut normele de aplicare, însă trebuie refăcute toate documentele privind cheltuielile cu preţurile la materialele de construcţii, dar cred că ar trebui să se ia în calcul şi preţul la combustibil şi curentul electric”, a punctat primarul localităţii Pietrari, Nicolae Moraru.

Proiectul de gaze este depus la Ministerul Dezvoltării

Pentru branşarea localităţii la conducta de gaze naturale, primăria este în parteneriat cu localităţile Tomşani, Măldăreşti, Vaideeni, Slătioara, Alunu şi câteva localităţi din judeţul Gorj: Alimpeşti, Bumbeşti Piţic, Bengeşti şi Polovragi. Pe lângă acest parteneriat, primarul are depus un proiect şi individual:

„Acum ne-a rămas doar speranţa. Noi am depus proiecte, am făcut documentaţii şi fac această precizare fiindcă nici pentru prima etapă a programului Anghel Saligny nu avem vreun răspuns. Au trecut doi ani şi multe comunităţi aşteaptă proiectele depuse pe acest program, extrem de importante: apă, canalizare, drumuri. Cu bani din bugetul local nu se pot face proiecte mari. Nu ştim când se vor finanţa proiectele depuse prin programul Anghel Saligny. Pe mine mă interesează mai puţin fondurile guvernamentale, vreau să ştiu când se vor deschide axele de finanţare europeană”, a punctat primarul localităţii Pietrari, Nicolae Moraru.

În localitate se construieşte din temelii o sală de sport şi o nouă şcoală, pentru ambele investiţii lucrările urmând să fie finalizate în toamna acestui an. Nicolae Moraru are în plan identificarea fondurilor şi pentru construirea unei biblioteci. Primarul comunei Pietrari este unul dintre cei mai implicaţi primari în procesul educaţional al copiilor din localitate. Are grijă ca elevilor să nu le lipsească nimic şi să le asigure condiţii decente de studiu. Este într-un permanent dialog cu aceştia şi cu profesorii, încercând pe cât posibil ca elevii să fie stimulaţi să facă performanţă. Identifică fonduri şi caută permanent soluţii pentru îmbunătăţirea mediului educaţional.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *