La Frânceşti s-au atras fonduri prin Compania Naţională de Investiţii pentru proiecte importante

În total sunt 7 milioane de euro, fonduri atrase prin Compania Naţională de Investiţii pentru lucrări care tocmai s-au finalizat, dar şi pentru proiecte urmează să se implementeze la Frânceşti.

În prezent s-a dat startul lucrărilor pentru construirea unei săli de sport. Zilele acestea s-a turnat fundaţia. Clădirea sălii de sport se va construi lângă şcoala din centrul localităţii, o locaţie nou amenajată. Cu bani atraşi tot de la CNI, în localitate s-au finalizat de asemenea lucrările de modernizare şi consolidare a căminului cultural din satul Genuneni, o lucrare trainică şi care poate dura 100 de ani, spune primarul comunei Frânceşti, Daniel Paraschiv. Un alt proiect, tot cu bani de la CNI priveşte complexul sportiv, pentru care vor începe lucrările în această perioadă: „În curând se va da ordinul de începere pentru construirea complexului sportiv. Licitaţia s-a finalizat, dar lucrările sunt întârziate, fiindcă a trebuit să se actualizeze devizele pentru preţurile la materialele de construcţii”, a precizat primarul Daniel Paraschiv.

Tot prin Compania Naţională de Investiţii, administraţia locală a obţinut finanţare pentru consolidarea şi modernizarea a două şcoli cu clasele I-VII, din satele Mănăileşti şi Dezrobiţi.

„Lucrăm la documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, adică la documentaţiile pe care CNI ni le solicită şi, din câte văd, vor ieşi nişte valori destul de mari. Astfel, lucrările pentru fiecare şcoală vor costa aproximativ un milion de euro. Şi pentru acest proiect noi sperăm ca anul acesta să se facă licitaţia, iar anul viitor să începem efectiv lucrările. În total sunt 7 milioane de euro, fonduri atrase prin CNI pentru lucrări care tocmai s-au finalizat, dar şi pentru proiecte care umează să se implementeze la Frânceşti. Prin urmare, am reuşit să atragem fonduri pentru investiţii serioase prin CNI fiindcă s-a muncit şi fiindcă am făcut foarte multe drumuri la Bucureşti. Aşteptăm finanţare pentru cele două şcoli, în prezent cele două locaţii nu arată foarte bine. Sperăm să fim luaţi în seamă, iar finanţarea să fie cât mai rapidă pentru cele două obiective, deoarece în localitate învaţă peste 400 de copii”, a precizat primarul comunei Frânceşti, Daniel Paraschiv.  

Primarul aşteaptă finanţarea proiectelor pentru canalizare şi gaze

Daniel Paraschiv: „Faptul că am fost eliminaţi cu partea de canalizare din ADI Apa Vâlcea a fost un pas înainte”

Prin noul program PNI „Anghel Saligny”, administraţia locală din Frânceşti a depus un singur proiect, care prevede înfiinţarea sistemului de canalizare pe o lungime de 60 de kilometri. Reamintim faptul că localitatea Frânceşti a fost prinsă în masterplanul judeţului pentru înfiinţarea reţelei de canalizare pentru întreaga localitate şi extinderea reţelei de apă, dar cu proiectul pentru înfiinţarea reţelei de canalizare localitatea a fost scoasă de la finanţare, asta în situaţia în care, la Frânceşti, nu există un metru de reţea: „Faptul că am fost eliminaţi cu partea de canalizare din ADI Apa Vâlcea a fost un şut care ne-a prins bine, fiindcă am putut să depunem proiectul în timpul oportun prin program „Anghel Saligny”. Acum rămâne de văzut dacă ni se va finanţa întregul proiect, valoarea investiţiei fiind de 20 de milioane de euro. Este un proiect care cuprinde înfiinţarea sistemului de canalizare pe o lungime de 60 de kilometri şi construirea unei staţii de epurare. Vom primi finanţare în mod sigur”, a precizat primarul comunei Frânceşti, Daniel Paraschiv. Prin program „Anghel Saligny”, administraţia locală a mai depus cererea de finanţare pentru branşarea localităţii la conducta de gaze naturale. Proiectul este în parteneriat cu oraşul Băbeni şi localitatea Păuşeşti Otăsău. Iniţial documentaţia acestei investiţii a fost depusă în vederea finanţării şi prin POIM, dar fără finanţare.

„Cum banii europeni nu sunt pentru toate localităţile, proiectul nostru de gaze nu a fost finanţat, aşa cum nici PNRR nu este un program de finanţare pentru mediul rural. Privind proiectul de gaze reţeaua se va extinde în cele trei localităţi pe o lungime de 96 de kilometri, la care se adaugă instalaţia de racordare pe o lungime de 26 de kilometri, valoarea proiectului fiind de 29 de milioane lei. Aşteptăm cu nerăbdare alocările de fonduri şi pentru proiectele de gaze. Problema este că pentru a depune proiecte cu fonduri europene se cheltuiesc nişte bani pentru care ulterior, dacă nu primeşti finanţare, nu există posibilitatea recuperării acestor bani, dar nimeni nu ia în calcul această situaţie, sunt bani aruncaţi pe maculatură”, a precizat primarul comunei Frânceşti, Daniel Paraschiv.

Localitatea Frânceşti a rămas prinsă în masterplanul judeţului cu extinderea sistemului de apă aproape în toate satele şi integral în satele Mănăileşti şi Genuneni, sate care nu au nici un metru de apă până în prezent, însumând peste 30 de kilometri de conductă de apă şi construirea unei gospodării de apă în cele două sate.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *