La Costeşti, pe 1 iunie se va deschide locul de popas din zona trovanţilor

La Costeşti, cu bani alocaţi din bugetul local, în zona Muzeului Trovanţilor s-a amenajat un loc de popas. Scopul zonei respective este de realizare a unui punct care să vină în sprijinul turiştilor aflaţi în zonă cu standuri de prezentare, cu produse tradiţionale şi de artizanat specifice zonei, menite să promoveze imaginea Costeştului. Primarul spune că, în cel mai scurt timp, de aici se vor putea oferi turiştilor materiale de promovare şi informare, hărţi, pliante, broşuri şi orice informaţii privind zona turistică a localităţii Costeşti.

„Oamenii sunt interesaţi. Va avea loc licitaţia şi vor fi 7 câştigători. Scopul este să atragem turiştii, să promovăm această minunată localitate. Lucrările sunt finalizate, s-au pus pavele, s-au amenajat grupurile sanitare şi 7 standuri pentru început. Inclusiv iluminatul stradal este îmbunătăţit în zona respectivă. Va fi cu totul şi cu totul altceva. Localitatea Costeşti este extraordinar de frumoasă, un adevărat „colţ de rai”. Avem istorie, avem un cadru turistic impresionant, unic, avem ce arăta lumii. În acest sens am în plan promovarea localităţii şi anul acesta. Odată cu amenajarea acestei zone de popas de la Muzeul Trovanţilor voi încuraja comunitatea să îşi promoveze produsele şi lucrurile făcute de mâna. Voi face hărţi cu pensiunile şi zonele istorice ale localităţii care se vor găsi în punctele cheie din comună. Pentru noi este foarte importantă şi amenajarea drumurilor. Pentru DJ646 aşteptăm cu sufletul la gură lucrările de asfaltare”, a precizat primarul localităţii Costeşti, Toma Peştereanu.

Costeşti, comuna-patrimoniu

Considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase zone ale ţării, localitatea Costeşti este un adevărat paradis al turismului. Este locul unde domneşte o atmosferă rustică, monahală, cu mănăstiri de patrimoniu şi voievodale, iar satele pot fi considerate o adevărată oază de relaxare, pline de conace boiereşti, cu schituri şi biserici de lemn, cu două defilee superbe: Bistriţa şi Costeşti şi o colecţie de artă plastică „Alexandru Balintescu”, cu valoare de unicat. 

Călătorul va regăsi această aşezare pitorească în zona muntoasă de la poalele Muntelui Arnota, într-un un spaţiu geografic marcat de o istorie îndelungată. Aspectul de cetate îl dă nu numai semeţul munte Arnota, ci şi prezenţa, la capătul culoarului, a carierei de nisip Costeşti, devenită între timp Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor Costeşti. Aici se găsesc în straturi de nisip elemente cu aspect rulat, de forme diferite, unele sferice, altele în formă de păpuşi, uneori cu totul bizare. În munţi stau ascunse şi peşteri săpate în rocile calcaroase. Cea mai importantă dintre ele este Peştera lui Grigorie Decapolitul, cunoscută şi sub numele de Peştera Liliecilor. În această peşteră se află două bisericuţe rupestre. Despre aceste locuri, pe care le-a vizitat, Alexandru Vlahuţă, autorul cărţii „România pitorească” spunea că „reprezintă unul dintre cele mai frumoase ţinuturi ale ţării”.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *