Miru – Mirăuţu va fi noul domeniul schiabil de la Voineasa 

La Obârşia Lotrului, primarul Gabriel Năstăsescu creionează un mega domeniu schiabil

Noul domeniul schiabil se va amenaja pe următorul versant al muntelui, la doar doi kilometri de actuala pârtie de schi „Transalpina”, amenajată în nordul Munţilor Latoriţei.

„Miru – Mirăuţu” va fi noul domeniul schiabil care va beneficia de 70 de kilometri de pârtii de schi, reprezentând 13 pârtii de schi. Proiectul se anunţă a fi un regat al iubitorilor sporturilor de iarnă comparativ cu actuala pârtie de schi Transalpina, care are 9 kilometri de pârtii de schi, reprezentând 5 pârtii:

„Proiectul este la nivel de discuţii. În prezent se fac demersuri pentru dobândirea titlului de proprietate pentru golul alpin Mirăuţu. Golul alpin Miru nu este al nostru, este pe teritoriul judeţului Gorj, dar aici nu este problemă, se va face în parteneriat, care este deja discutat. În primă fază vor fi amenajate pârtiile de pe Mirăuţu. În acest sens facem demersuri pentru a intra în proprietatea golului alpin, ca mai apoi să putem avem discuţii cu Romsilva pentru a scoate pădurea din fondul forestier”, a punctat primarul social-democrat din Voineasa, Gabriel Năstăsescu.

Demersuri 

În prezent, golul alpin Mirăuţu este al Obştii Pociovaliştea, dar aceasta a pierdut în instanţă dreptul de proprietate în urma proceselor pe care le-a avut cu statul român. În această situaţie, administraţia locală va trebui să facă anularea parţială a titlului de proprietate pe care îl are încă Obştea Pociovaliştea pentru golul alpin Mirăuţu, reprezentând o suprafaţă de 198 de hectare, dintre care 78 de hectare sunt eligibile pentru păşunat: „Cele 198 de hectare sunt acoperite de vegetaţie jneapăn şi ienupăr, iar cele 79 de hectare sunt eligibile pentru APIA. Golul alpin îl vom scoate la licitaţie, iar cu banii pe care îi vom lua vom amenaja câte o pârtie de schi, asta dacă nu vom reuşi accesarea fondurilor externe”, a punctat primarul social-democrat din Voineasa, Gabriel Năstăsescu.

Proiectul noului domeniul de schi  este depus la Ministerul Turismului

Proiectul pentru amenajarea noului domeniul de schi „Miru – Mirăuţu” există, este depus la Ministerul Turismului, fiind tot o iniţiativă a Elenei Udrea, aşa cum a fost şi actuala pârtie de schi „Transalpina”: „În acest sens am luat legătura cu doamna Maria Avram de la Ministerul Turismului, cu care am ţinut legătura şi cu ajutorul căreia s-a continuat construirea şi domeniul de schi „Transalpina”. Doamna Maria Avram a scos proiectul domeniului schiabil „Miru–Mirăuţu” din sertarul ministerului şi ne-a spus să grăbim depunerea studiului de fezabilitate, cu speranţa obţinerii finanţării mai rapide. Până atunci, întâi trebuie să devenim proprietari, ceea ce înseamnă emiterea hotărârii judecătoreşti şi a ordinului de prefect, după care, abia apoi, administraţia locală devine proprietar de drept al terenului. În prezent avem întreaga documentaţie a studiului de fezabilitate, mai avem nevoie de măsurători şi studiile geotehnice”, a punctat primarul social-democrat din Voineasa, Gabriel Năstăsescu.

Sezonul de schi s-a închis la Voineasa, se anunţă o vară de top pentru cei care vor să admire frumuseţea locului de pe creasta munţilor

Sezonul de schi s-a închis, dar vara aceasta, turismul de la Voineasa va prinde aripi. Toate serviciile oferite de pensiuni vor funcţiona la capacitate maximă, astfel întreaga zonă va fi din nou plină cu turişti. Motivul este acela că, la Voineasa, muntele oferă opţiuni de petrecere a timpului liber, fiindcă aici se pot face drumeţii, se pot cuceri noi vârfuri, se pot descoperi cascade sau, pur şi simplu, turiştii se pot relaxa cu o carte bună, în mijlocul naturii. De aici, de la Voineasa pornesc trasee turistice către lacul de acumulare Vidra, lacul glaciar Ciunget şi pădurea rezervaţiei naturale Latoriţa, Cataractele Lotrului şi Obârşia Lotrului. Întreaga Vale a Lotrului este o oază de linişte care oferă un climat tonic, aer curat, lipsit de praf, puternic ionizat, peisaje greu de descris în cuvinte şi trasee care lasă amintiri de neuitat. Peste toate acestea, atracţia zonei pentru cei care vor să admire frumuseţea locului de pe creasta munţilor sunt telegondolele şi teleschiul, care vor fi puse la dispoziţia turiştilor şi în perioada acestei veri de administratorii domeniul schiabil Transalpina, de la Vidra: „În prezent, administratorii pârtiei de schi pregătesc domeniul pentru ambele telegondole, se fac reviziile în acest sens. Anul trecut a fost prima deschidere pe timp de vară a telegondolei, anul acesta ne aşteptăm la un flux de turişti mult mai mare. Se vor amenaja din nou traseele de bicicletă şi se marchează traseele turistice. Vara aceasta sezonul turistic va fi la cea mai înaltă cotă”, a punctat primarul social-democrat din Voineasa, Gabriel Năstăsescu.

Gabriel Năstăsescu: „O clasă politică oarbă alături de liderii sindicatelor au îngropat Vidra şi Voineasa”

Vidra şi Voineasa sunt o adevărata recompensă pe care o oferă muntele. Cu toate acestea, de peste trei decenii, staţiunile Vidra şi Voineasa sunt la mâna liderilor celor patru mari confederaţii sindicale din ţară, fiind lăsate intenţionat în paragină, dar şi din cauza unei clase politice incompetente care îşi apără cu orice preţ doar interesele meschine: „Când spunem Vidra şi Voineasa spunem turism, chiar dacă marile confederaţii sindicale din ţară le-au lăsat intenţionat în paragină de peste trei decenii. Turismul este singura sursă de venit care se mai poate face în zonă, altceva nu există. Cu toate acestea, cei care ne conduc sunt orbi, sindicatele îşi fac jocurile lor iar parlamentarii noştri văd, dar nu vor să ia nici o măsură. O clasă politică oarbă alături de liderii acestor sindicate au îngropat Vidra şi Voineasa, nu au cel mai mic bun simţ faţă de această societate. Dacă nemţii ar avea o astfel de staţiune, toţi aceştia „Gică Contra” ar fi de mult constrânşi şi traşi la răspundere legal. La noi nu răspunde nimeni pentru ceea ce se întâmplă la Vidra şi Voineasa, este haos. Îmi este chiar ciudă, fiindcă la Vidra construcţiile se încăpăţânează să rămână în continuare bune, după atâţia ani nu le-a căzut tencuiala de pe perete. Cu toate acestea nimic nu se face, toţi se fac că plouă”, a punctat primarul social-democrat din Voineasa, Gabriel Năstăsescu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *