Primarul localităţii Mălaia, Gheorghe Dinculescu: „Sunt dezamăgit: de doi ani ne uităm la poarta ministerelor unde avem proiecte depuse”
Primarii aşteaptă nerăbdători finanţările promise prin Programul Naţional Anghel Saligni, aceasta fiind cea mai mare speranţă a comunităţilor rurale, pentru că bugetele locale sunt insuficiente pentru investiţii mari.
Administraţia locală din Mălaia aşteaptă finanţarea prin programul naţional Anghel Saligny pentru extinderea sistemului de apă şi înfiinţarea reţelei de canalizare. Primarul localităţii Mălaia, Gheorghe Dinculescu, speră că repartizarea fondurilor va fi echitabilă, iar proiectele depuse vor primi cu siguranţă finanţare. O altă temere a primarului este legată de graficul de implementare a proiectelor şi spune că, în cazul în care fondurile vor fi alocate de la Ministerul Dezvoltării până la finele lunii mai înseamnă că semnarea contractelor de finanţare se va prelungi până la sfârşitul anului, urmând ca abia de anul viitor să înceapă efectiv lucrările.
Lucrări în aşteptare
„Avem trei proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării prin acest program „Anghel Saligny” şi anume: extinderea sistemului de apă şi înfiinţarea reţelei de canalizare în satul Ciunget şi satul Mălaia cu o extindere de apă în Mălaia. Cu toate acestea nu văd sumele alocate, iar şanse mari nu sunt să ni se finanţeze proiectele. Totuşi, sper să fie o repartizare a fondurilor echitabilă, să prindem finanţare pentru toate aceste proiecte de apă şi canalizare, fiindcă sunt extrem de importante pentru localitate. Sunt totuşi dezamăgit fiindcă de doi ani ne uităm la poarta ministerelor unde avem depuse proiectele. Dacă banii vin luna aceasta urmează alţi paşi pentru semnarea contractelor, apoi licitaţii şi tot felul de documente. Prin urmare, în cel mai bun scenariu, abia de anul viitor vor începe efectiv lucrările. La început ni s-a spus că nu sunt specialişti care să analizeze proiectele pe Anghel Saligny”, că se fac colective de lucru tocmai cu specialişti din domeniul consultanţei şi proiectării. Acum, Ministerul Dezvoltării a publicat lista alocărilor din Programul Anghel Saligny, însă nu ştiu dacă această sumă au luat-o pe baza proiectelor depuse la nivel de judeţ şi s-a dat un procent sau au finanţat toate proiectele, asta nu ne spune nimeni. Am înţeles însă că priorităţile sunt stabilite: apă, canalizare şi abia apoi drumuri. Ştim că vor fi minimum 4 milioane pentru fiecare comună, ceea ce cred că este o sumă insuficientă, dacă mă gândesc că noi am depus trei proiecte, fiecare cu gradul lui de complexitate, însă toate necesare, şi aici vorbim despre apă şi canalizare. Avem făcut şi proiectul de asfaltare a drumurilor, dar îmi ieşise o valoare de 18 milioane de lei. Având o astfel de sumă nu am depus acest proiect, pentru că nu avea nici o şansă de finanţare. În această situaţie, am depus ceea ce era necesar: apa şi canalizarea. Acum aşteptăm când se va face valoarea proiectelor care se finanţează, deci suntem mereu în aşteptare”, a precizat primarul localităţii Mălaia, Gheorghe Dinculescu.
Fondurile prin programul naţional Anghel Saligny sunt destinate pentru lucrări de apă, canalizare şi modernizarea drumurilor şi podurilor
Judeţul Vâlcea a primit în total suma de 1.380.198.537 lei, din care suma de 788.684.878 lei pentru drumuri şi poduri şi 591.513.659 pentru apă şi canalizare. Programului „Anghel Saligny” are un buget total alocat pentru următorii şapte ani de 50 de miliarde de lei şi vizează investiţii în dezvoltarea infrastructurii.
Modernizarea căminului cultural şi iluminatul public, importante pentru comunitate
La Compania Naţională de Investiţii administraţia locală are depus proiectul pentru modernizarea căminului cultural. Tot în aşteptarea finanţării sunt şi proiectele depuse la Agenţia Fondului de Mediu pentru reabilitarea termică a şcolilor şi grădiniţelor, modernizarea iluminatului public şi staţiile de încărcare pentru maşinile electrice.
Pană când vin banii promişi cu surle şi trâmbiţe, la Mălaia s-au amenajat rigolele şi trotuarele cu bani din bugetul local. Tot cu bani din bugetul local s-a refăcut capela bisericii din sat, s-a amenajat parcarea de la Cascada Scoruş şi au fost montate două foişoare. Amenajarea unor astfel de obiective turistice fac ca Mălaia să fie mult mai atractivă pentru turişti şi să ofere condiţii de petrecere a timpului în aceste zone care vor fi vizitate. Turiştii care trec pragul localităţii au multe obiective de vizitat, începând cu cascada Scoruş, care concurează pentru titlul de cea mai înaltă cascadă din România, dar şi monumentele istorice ale Brătienilor, până la lacurile Petrimanu şi Galbenu, unde se poate practica şi pescuitul.
În zona Cascadei Scoruş se dezvoltă o zonă pentru turism, cu pensiuni şi case de vacanţă, mai ales pentru că zona este puţin izolată de sat. Localitatea nu mai are nevoie de prezentare, pentru că este în sinea ei o atracţie turistică deosebită.