La Milcoiu, proiectul pentru refacerea zonelor calamitate zace în sertarele CNI
• Zeci de gospodării riscă să rămână izolate
Primarul localităţii Milcoiu, Daniel Muşat: „Pe nimeni nu interesează problemele cetăţenilor, vin în localitate o dată la patru ani să ia voturi”.
De aproximativ trei ani, administraţia locală din Milcoiu are depus la Compania Naţională de Investiţii un proiect pentru stabilizarea zonei afectată de inundaţii în satul Căzăneşti, unde zeci de gospodării riscă să rămână izolate. Este vorba despre un proiect extrem de important fiindcă, atunci când plouă, apele mătură totul în calea lor, obturând întreaga vale din zona respectivă şi lăsând în urmă un adevărat dezastru: poduri luate de viitură, terenuri sub apă, oameni speriaţi. De fiecare dată situaţia şi bilanţul pagubelor produse de inundaţii este transmisă la Prefectură. Pentru a se putea circula pe drumul respectiv primarul readuce periodic, prin mici lucrări, zona aproape de normalitate. Spune că toate acestea sunt doar cârpeli, dar pentru siguranţa comunităţii zonă este nevoie de acest proiect destul de amplu, care, din păcate, încă zace în sertarele Companiei Naţionale de Investiţii
Primarul localităţii Milcoiu, Daniel Muşat, este supărat fiindcă, de câte ori se interesează de soarta proiectului, cei de la CNI solicită reactualizarea documentelor. În tot acest timp, administraţia locală a răspuns periodic la zeci de clarificări transmise de CNI, a actualizat documentaţii, a refăcut schiţe şi devize, iar drumurile la Bucureşti au fost nenumărate, ajungând într-un final la refacerea întregului proiect. Într-un cuvânt, primarul se confruntă cu tergiversări fără rost şi amânări care, de cele mai multe ori, nu au avut nici o soluţionare, iar răspunsurile sunt lăsate în coadă de peşte.
„Avem la CNI un proiect extrem de important, pentru care am făcut nenumărate diligenţe. De câte ori ne interesăm de proiect, drept răspuns, CNI ne trimite adrese pentru reactualizarea documentelor. Este de noaptea minţii. În această Companie s-au schimbat, de când am depus proiectul şi până în prezent şase directori, şi fiecare vine cu ideile lui. Acum, CNI ne-a trimis alte notificări pe care le vom face punct cu punct şi pe care am să le duc personal, fiindcă vreau să văd ce mai au de gând să facă. De aproximativ 3 ani stăm cu acest proiect extrem de important pentru comunitate depus la Compania Naţională de Investiţii. Mă rog la Dumnezeu şi îi mulţumesc fiindcă până acum nu au fost ploi torenţiale, altfel se rupea drumul, iar satul din zona respectivă rămânea izolat. Cu toate acestea nu înţelege nimeni gravitatea problemei, m-am plâns peste tot, dar nimeni nu aude şi nu vede. Parlamentarii noştri vin o dată la patru ani în localitate să ia voturi, dar de data aceasta s-a terminat: nici unul nu mai merită nimic, fiindcă pe nimeni nu interesează problemele cetăţenilor. Le-am spus situaţia acestui proiect depus la CNI, mi-au transmis promisiuni, „că se rezolvă”, adică vorbe, nimeni nu face nimic. În satul Căzăneşti oamenii trec prin albia pârâului, fiindcă podurile sunt rupte, iar drumul este mâncat de ape”, a precizat primarul localităţii Milcoiu, Daniel Muşat.
În proiect sunt prinse lucrările de consolidare a întregii zone începând de la apărări de maluri, construirea gabioanelor şi refacerea tuturor podeţelor care au fost măturate din cauza viiturilor. Investiţia este prioritară, deoarece terenul din zona respectivă o ia la vale la fiecare ropot de ploaie.
Primarul localităţii Milcoiu, Daniel Muşat: „Formalismul birocratic provoacă găuri în bugetele locale”
Un alt impediment al administraţiei locale este formalismul birocratic extrem de stufos privind întocmirea documentaţiilor pentru proiecte.
Primarul localităţii Milcoiu, Daniel Muşat, subliniază faptul că nu s-a adus nici o îmbunătăţire în acest sens, în continuare normele se dublează sau chiar se triplează. Pentru fiecare proiect se fac teancuri de hârtii reprezentând reglementări inutile, măsuri fără noimă, adică, o birocraţie care costă.
Toate acestea reprezintă un motiv de supărare pentru primarul localităţii Milcoiu, fiindcă birocraţia nu pare să dispară, ba din contră, aceasta devine din ce în ce mai stufoasă în ceea ce priveşte parcurgerea destul de anevoioasă a documentaţiilor proiectelor unei primării. Dincolo de aceste efecte, acest formalism birocratic provoacă şi găuri în bugete:
„Ne omoară birocraţia, demersurile hârtiilor nu fac altceva decât să bată pasul pe loc privind demararea proiectelor. Facem documentaţii peste documentaţii pe care le plătim şi cărora le expiră termenele de valabilitate fiindcă stau uitate prin sertarele ministerelor şi care apoi se cer refăcute şi asta nu o dată, le plătim de fiecare dată. Este o nebunie, ne învârtim într-un cerc al formalismul birocratic care provoacă găuri în bugetele locale. Acest lucru toată lumea l-a văzut, dar nimeni nu face nimic concret”, a precizat primarul localităţii Milcoiu, Daniel Muşat.