Călimăneşti, la ceas de sărbătoare. Oraşul a împlinit 634 de ani de la prima atestare documentară

Vineri, 20 mai 2022, la primele ore ale dimineţii, la Sala de Consiliu a Primăriei din Călimăneşti s-a dat startul Zilelor oraşului prin organizarea unei şedinţe festive la care au luat parte autorităţile judeţului, politicieni, dar şi oameni de seamă din Călimăneşti.
Oraşul Călimăneşti a aniversat anul acesta 634 de ani de când a fost atestat documentar în Hrisoavele emise la 20 mai 1388 de Cancelaria marelui domnitor Mircea cel Bătrân.
Oraşul Călimăneşti are imn
În deschiderea ceremoniei organizată la Sala de Consiliu a Primăriei Călimăneşti s-a readus la lumină, cu prilejul evenimentului, cântecul coral al călimăneştenilor şi, cu acest prilej a fost anunţată vestea că va deveni imnul Oraşului Călimăneşti. Este un cântec solemn al identităţii, cinstei, onoarei şi gloriei acestui aşezări, interpretat cândva de corul cadrelor didactice din Călimăneşti, cântec care a câştigat titlul de laureat al Festivalului Naţional Cântarea României, ediţia 1989.
„Ne ştim din veci şi noi aicea vom trăi/ Pe-acest picior de plai ca din poveşti/ Izvor de sănătate pentru oameni/ Să înfloreşti, iubit Călimăneşti !”
Florinel Constantinescu: „La mulţi ani Călimăneşti şi tuturor celor care şi-au legat viaţa de acest loc minunat!”
Deschiderea oficială a evenimentului i-a aparţinut primarului oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu. Acesta le-a mulţumit tuturor invitaţilor prezenţi şi a prezentat succint programul evenimentelor cultural-artistice care au avut loc sub genericul celor 634 de ani de la prima atestare documentară, în cele trei zile de sărbătoare:
„Deschidem acest eveniment cu un cântec coral adus la lumină de domnul profesor Aurelian Cârstea, care dorim să devină Imnul oraşului Călimăneşti. Este greu de spus când şi în ce context s-a aniversat pentru prima dată localitatea Călimăneşti. Mai uşor este să ne amintim, însă, că acest imn s-a făcut cu gândul la trecutul îndepărtat, la primii locuitori şi la Castrul Roman Arutela, la Obştile Săteşti din secolul al V-lea, la ridicarea Mănăstirii Cozia în secolul al XIV-lea şi la atestarea documentară a Călimăneştiului, sub semnătura domnitorului Mircea cel Bătrân, în 1388. De la 1388 şi până astăzi, numărând anii de viaţă ai localităţii am ajuns astăzi la venerabila vârstă de 634 de ani. La mulţi ani Călimăneşti şi tuturor celor care şi-au legat viaţa de acest loc minunat!”, a fost cuvântul de deschidere al primarului oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu.
A urmat ceremonia de înmânare a titlului de cetăţean de onoare al oraşului pentru Fenia Driva
S-a conferit titlul de „Cetăţean de Onoare al oraşului Călimăneşti” doamnei Fenia Driva, un adevărat cetăţean de onoare al acestei minunate aşezări vâlcene care a lucrat o viaţă ca bibliotecar în cadrul Bibliotecii A. E. Baconsky din Călimăneşti şi care a continuat pasiunea în lumea magică a cuvintelor argintate prin numeroase lucrări care au în centru activitatea, viaţa şi istoria acestor locuri:
„Dincolo de frumuseţea şi încărcătura acestui loc, de resursele naturale şi elementele care constituie puncte de atracţie pentru iubitorii de frumos din întreaga lume, oraşul nostru reprezintă adevărată vatră de inteligenţă şi înţelepciune, dăruind lumii oameni de o certă valoare care au performat exemplar în cele mai diverse domenii de activitate. Oameni născuţi aici sau deveniţi cu timpul ai locului acoperă arii profesionale din cele mai diverse: sunt cadre didactice, matematicieni, sculptori, ingineri, preoţi, medici, actori sau performeri ai spotului. Una dintre personalităţile care au prins rădăcini pe meleagurile călimăneştene şi care au rodit frumos este scriitoarea Fenia Driva. Despre doamna Fenia Driva mai frumos decât putem vorbi noi vorbesc cărţile publicate. Cărţile domniei sale constituie o galerie în care portretele tuturor personalităţilor locului sunt aşezate cu meticulozitatea muncii unui atent cercetător, punând în evidenţă, cu date precise, meritele şi contribuţia acestora la afirmarea domeniilor în care au excelat. De-a lungul timpului a fost recompensată pentru participarea la actul cultural cu numeroase premii şi distincţii, iar astăzi, pentru strădania îndelungată în care a pus mult suflet şi competenţă, pentru ataşamentul profund de care dă dovadă pe meleagurile călimăneştene, doamna Fenia Driva primeşte răspunsul cuvenit: recunoştinţa noastră”, a afirmat primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu în cadrul ceremoniei de înmânare a titlului de cetăţean de onoare al oraşului Călimăneşti, doamnei Fenia Driva.

Lansări de carte
Tot în cadrul acestui eveniment a avut avea loc o lansare de carte la Mănăstirea Cozia, cu prilejul împlinirii a 70 de ani a stareţului acestei mănăstiri, Arhim. Dr. Varolomeu Andronic, sub genericul „Românitate şi ortodoxie”, iar la CNIPT Călimăneşti s-a făcut larg cunoscută lumii cartea – „Zâmbet şi lacrimă”, autor Dora Săvulescu.

Cuplurile care au sărbătorit 50 de ani de căsnicie, premiate de primarul Florinel Constantinescu
La Sfânta Mănăstire Cozia evenimentul a continuat cu o slujbă de mulţumire şi de omagiere a acestui evenimente, în cadrul căreia primarul Florinel Constantinescu a conferit premii familiilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie.
Manifestările au mai cuprins concursuri de ciclism montan pentru adulţi şi copii, dar şi o serie de concerte pentru toate gusturile şi vârstele în Parcul Central. Programul manifestărilor pregătite de administraţia locală din Călimăneşti cu prilejul împlinirii celor 634 de ani de la prima atestare documentară s-au încheiat cu un spectaculos foc de artificii.
