De Înălţare, mare târg în comuna Dănicei

Se reia tradiţia veche de sute de ani a târgului de la Schei, sub genericul „Cântec, joc şi voie bună”, după doi ani de întrerupere cauzată de pandemie.

Tradiţia târgului de la Schei, unul dintre evenimentele cele mai cunoscute ale Dăniceiului va fi reluată joi, 2 iunie, după doi ani de întrerupere din cauza restricţiilor legate de pandemie, ne-a anunţat primarul Dumitru Pirneci.

Pentru redeschiderea târgului, administraţia locală a alocat bani din bugetul local privind modernizarea zonei, de-a lungul căruia s-au amplasat frumoase căsuţe din lemn pentru comercianţi, foişoare, băncuţe, alei pietonale şi o scenă pentru prezentarea spectacolelor organizate. 

Târgul va reuni comercianţi din întreaga zonă cu produse care mai de care, astfel încât va fi imposibil să pleci de acolo cu mâna goală. La Târgul de la Schei se vor putea găsi vase din ceramică, obiecte din lemn, scaune şi măsuţe, linguri de tot felul, iconiţe, podoabe, dar şi turtă dulce şi alviţă pentru cei mici. Toate se vor găsi pe tarabele comercianţilor, care îi vor aştepta pe cumpărători.

Prin urmare, joi, 2 iunie, începând cu ora 15:00, gura târgului va fi ruptă de Valentin Sanfira şi Codruţa Filip, doi îndrăgiţi solişti de muzică populară care vor încânta toată suflarea cu melodiile lor destul de cunoscute. Astfel, cei care vor veni la târg să îşi clătească ochii vor avea parte de o atmosferă de zile mari şi, cu siguranţă, se vor opri la o halbă de bere rece asortată cu un „mic de Dănicei”: 

„Se va redeschide târgul cu tradiţie de sute de ani din satul Schei, unde vin comercianţi cu tot felul de produse. Târgul s-a întrerupt doi ani din cauza pandemiei, timp în care noi am modernizat zona aşa cum scrie la carte, cu tarabe care vor fi pline din nou de bunătăţi. Avem un târg cum puţine sunt în judeţ şi sunt mândru, aşa cum mă mândresc de tot ceea ce reuşesc să fac în comună. Târgul se va ţine în fiecare an sub genericul „Cântec, joc şi voie bună”. Eu sunt omul faptelor şi nu mă las până când comunitatea nu va beneficia de tot ceea ce înseamnă utilităţi. Se construieşte un cămin cultural, avem un centru social, avem şi un proiect-prototip depus pentru construirea unei şcoli din temelii, fiindcă acestea nu se mai pot cârpi, sunt clădiri vechi, construite în anii 1960. Avem proiect pentru gaze şi pentru tot ceea ce înseamnă asfaltare. Proiecte avem, sunt depuse, aşteptăm finanţare”, spune primarul Dumitru Pirneci.

Festivalul „Cireşarii” este simbolul localităţii

Pe data de 12 iulie 2022, la Dănicei va avea loc Festivalul „Cireşarii”.

Primarul Dumitru Pirneci este de părere că „Festivalul Cireşarii” rămâne o manifestare de excepţie: „Acest eveniment a devenit deja o datină, cei care l-au înfiinţat i-au dat numele „Cireşarii” datorită faptului că este perioada când se coc cireşele. Este necesară organizarea unei zile dedicată comunităţii, este un prilej ca lumea să se adune şi să-şi regăsească valorile culturale. Pentru noi, Festivalul Cireşarii este un simbolul al localităţii, al copiilor în primul rând”, spune primarul Dumitru Pirneci.

Sărbătoarea „Festivalul Cireşarii” adună de obicei tinerii satului, veniţi de la muncă, din străinătate şi gospodari ai locului care, după un an de trudă, aşteaptă cu nerăbdare o asemenea manifestare pentru a uita de grijile cotidiene şi a se distra pe cinste.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *