În primul trimestru, SC Chimcomplex SA a obţinut un profit de 14,6 milioane de euro, la o cifră de afaceri de 123,7 milioane de euro

SC Chimcomplex SA, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est raportează pentru primul trimestru 2022 majorarea cu 23,2% a cifrei de afaceri faţă de cea din aceeaşi perioadă a anului 2021. Compania a obţinut un profit net de 72 de milioane de lei (14,6 milioane de euro), cu o cifră de afaceri de 612 milioane de lei (123,7 milioane de euro).
Evoluţia a fost determinată de preţurile de vânzare care au crescut la majoritatea produselor finite valorificate de companie, ca urmare a creşterii costurilor de fabricaţie, ca urmare a majorării preţurilor de achiziţie la utilităţi. În contextul economic schimbat al primelor trei luni din 2022, SC Chimcomplex SA a continuat să realizeze producţii maxime de polioli.
Victor Avram, directorul SC Chimcomplex SA a declarat: „Primul trimestru arată că modelul nostru de afaceri este unul de succes, chiar şi în perioade de criză. Dinamica noastră comercială rămâne foarte bună. Refinanţarea realizată în 2021 a fost făcută la timpul potrivit, ceea ce a dus la scăderea de 6 ori a cheltuielilor financiare. Rezultatele au evoluat într-un ritm bun, pe fondul creşterii activităţilor noastre şi realizării în continuare de economii de costuri, datorită numeroaselor sinergii operaţionale din grupul CRC. Aceste rezultate bune, în contextul economic special şi total schimbat faţă de 2021, ne permit să ne confirmăm toate obiectivele pentru întregul an, cu mare încredere în capacitatea SC Chimcomplex SA de a realiza tot ce şi-a propus pentru 2022”.
În perioada următoare, compania urmăreşte dezvoltarea prin continuarea programului de investiţii strategice început în 2021 şi îşi propune eficientizarea şi stabilitatea din punct de vedere energetic.
Planul de investiţii pentru anul în curs cuprinde în principal: finalizarea instalaţiei de cogenerare CHP 49MW pe platforma industrială de la Râmnicu Vâlcea pentru producerea de energie electrică, abur şi apă caldă; finalizarea centralei termice de la Râmnicu Vâlcea pentru producţie abur necesar instalaţiilor tehnologice; modernizarea şi mărirea capacităţilor instalaţie Propenoxid şi instalaţiei Polioli Speciali; retehnologizarea depozitelor de gaze lichefiate şi de lichide inflamabile cu mărirea capacităţii de depozitare pentru materiile prime principale şi creşterea gradului de siguranţă în funcţionare.
SC Chimcomplex SA, afectată direct de războiul din Ucraina
În primul trimestru din acest an, SC Chimcomplex SA a simţit impactul negativ al creşterii preţurilor de achiziţie la energie electrică şi gaze naturale în special în contextul izbucnirii războiului din Ucraina, însă a luat rapid decizii care au protejat businessul. Intrarea în revizie generală a platformei industriale de la Borzeşti şi închiderea temporară a instalaţiilor mari consumatoare de gaz de pe platforma de la Râmnicu Vâlcea, au limitat efectele negative ale instabilităţii energetice resimţite.
Preţurile de vânzare ale produselor s-au adaptat pieţei internaţionale deşi nu au crescut în acelaşi ritm cu costurile materiilor prime şi utilităţilor. Compania s-a concentrat pe creşterea portofoliului de clienţi internaţionali, în special din regiune, Europa fiind piaţa care consumă 91% din produsele care se fabrică la Râmnicu Vâlcea şi Oneşti.
„Piaţa internaţională continuă să fie dominată de un nivel excepţional de ridicat de incertitudine. Avem setaţi în cadrul companiei un set de indicatori pe care îi urmărim în fiecare zi pentru a monitoriza ce se întâmplă cu elementele de cost, pentru a reacţiona şi a ne îndeplini planurile strategice. Creşterea preţurilor materiilor prime, noi sancţiuni împotriva Rusiei sau cursul viitor al pandemiei de coronavirus sunt riscuri pe care deja le luăm în calcul acum în analizele interne. Suntem alerţi, dar focusaţi pe dezvoltare”, a mai adăugat Victor Avram.
Începând cu data de 17 ianuarie 2022, acţiunile SC Chimcomplex SA sunt liber tranzacţionate la categoria Standard a Bursei de Valori Bucureşti, sub simbolul de piaţă CRC, continuându-şi parcursul pe piaţa de capital început în 1996 pe Piaţa Aero. SC Chimcomplex SA este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice şi Oxo-Alcooli.
Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice cu 2 platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea. SC Chimcomplex SA este o companie chimică cu o tradiţie de aproape 70 de ani, care dezvoltă produse de calitate pentru o viaţă mai bună şi un viitor sustenabil. În trimestrul I 2022, pierderea financiară a fost de 4,48 milioane de lei. Situaţiile financiare la 31 martie 2022 ale SC Chimcomplex SA s-au întocmit în conformitate cu Ordinul Ministrului Finanţelor Publice nr. 1802/2014 şi sunt neauditate.
Directorul economic al companiei, Adrian Dumitriu, şi-a încheiat mandatul
Consiliul de Administraţie al SC Chimcomplex SA anunţă încheierea mandatului de director economic companiei al domnului Adrian Dumitriu, începând cu luna mai 2022. „În numele Consiliului de Administraţie, îi mulţumesc domnului Adrian Dumitriu pentru activitatea pe care a desfăşurat-o în cadrul Chimcomplex.
Am fost parteneri de drum într-o perioadă marcată de evenimente pozitive în viaţa companiei, dar în egală măsură şi de numeroase provocări. Implicarea şi eforturile sale au fost pe deplin apreciate şi vor fi mereu recunoscute.
Chimcomplex păşeşte către o nouă etapă de dezvoltare în contextul evoluţiei macro-economice internaţionale, iar integrarea unei noi echipe de management este un pas natural, dictat de piaţă şi de contextul global pe care îl traversăm.
Îi suntem pe deplin recunoscători domnului Adrian Dumitriu pentru contribuţia sa la ceea ce reprezintă astăzi Chimcomplex”, a declarat Ştefan Vuza, preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Chimcomplex SA. Consiliul de administraţie se implică activ în procesul de planificare a succesiunii manageriale. Pentru perioada următoare, domnul Nicolae Stănciugel, director economic adjunct al SC Chimcomplex SA va prelua funcţia de interimat până la numirea unui nou CFO.
În calitate de director economic adjunct, Nicolae Stănciugel a jucat un rol major în toate deciziile strategice ale companiei şi a susţinut iniţiativele sale de creştere organică şi de excelenţă operaţională, lider în industria chimică. Cifra de afaceri obţinută în trimestrul I 2022, s-a majorat cu 23,2% faţă de cea din aceeaşi perioadă a anului 2021, evoluţie determinată de preţurile de vânzare care au crescut la majoritatea produselor finite valorificate de SC Chimcomplex SA, în special la clorosodice, ca urmare a creşterii costurilor de fabricaţie în contextul majorării preţurilor de achiziţie la utilităţi. SC Chimcomplex SA a menţinut la cote maxime producţia de polioli în trimestrul I 2022, atingând 94% din capacitatea de producţie. SC Chimcomplex SA îşi concentrează în continuare activitatea pe sectoarele polioli-polieteri şi sodă caustică acestea fiind cele mai profitabile.
În perioada ianuarie-martie 2022, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a modificat structura produselor în cifra de afaceri, crescând ponderea sodei caustice, urmare a preţurilor de vânzare mult îmbunătăţite. Preţurile de achiziţie pentru materiile prime şi utilităţi au avut un trend crescător în cursul perioadei ianuarie-martie 2022, cauzat de factori geopolitici, rata de creştere a acestora fiind mai mare decât creşterea preţului de vânzare al produselor finite, la nivelul trimestrului I 2022, SC Chimcomplex SA a obţinut o marjă de profitabilitate mai scăzută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Imobilizările corporale ale companiei au înregistrat o creştere în primul trimestru al anului 2022 în principal din achiziţia prin licitaţie publică a activelor CET Govora de pe platforma industrială de la Râmnicu Vâlcea. Imobilizările financiare au crescut în trimestrul I 2022 ca urmare a achiziţiei de acţiuni ale companiei A6 Impex SA Dej şi a majorării capitalului social al acesteia prin aport în numerar, în vederea consolidării controlului asupra acestei companii.
Soldul creanţelor comerciale a înregistrat o creştere faţă de începutul anului datorită preţurilor de vânzare mai mari, în timp ce viteza de rotaţie a rămas la nivelul înregistrat în trimestrul I şi la nivelul întregului an 2021, respectiv 17 zile. Pierderea financiară a fost redusă semnificativ datorită refinanţării creditelor externe în cursul anului 2021.