Primarul Constantin  Aleca : „Încep lucrările de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a Spitalului Orășenesc Bălcești cu data de 30 mai”

După ani de memorii şi strădanii ale Primăriei Bălceşti, primarul Constantin Aleca, dă asigurări că, în scurt timp, mai exact la finele acestei luni, se va da ordinul de începere a lucrărilor de extindere şi modernizare a Spitalului Orăşenesc Bălceşti. Proiectului îi este asigurată o sumă destul de mare, aproximativ 6 milioane de euro, în cadrul căruia intră şi dotarea unităţii medicale cu tot ce trebuie pentru fiecare specialitate în parte.

Constantin Aleca: „Avem certitudinea că se va lucra la spital”

„Pe lângă faptul că oraşul Bălceşti este un şantier, zona devine din ce în ce mai atractivă, fiindcă, pe lângă multe alte proiecte aflate în derulare, încep şi lucrările de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a Spitalului Orăşenesc Bălceşti cu data de 30 mai 2022. Iniţial anunţasem că lucrările vor începe în luna februarie, dar ne-au întors din drum fiindcă, după ce am terminat proiectarea, a trebuit ca acel proiect să mai treacă încă o dată printr-o comisie tehnică. Toate aceste demersuri nu au făcut altceva decât să prelungească termenul pentru începerea lucrărilor. Firma constructoare desemnată în urma licitaţiei ne-a anunţat că o să vină pentru a se apuca de lucru. Constructorul este din Bucureşti, autorizaţia de construire este eliberată de primărie, are toate avizele, aşteptăm doar să dea ordinul de începere a lucrărilor, iar acest lucru se va întâmpla luni, 30 mai 2022. Avem deja stabilit locul pentru organizarea de şantier, unde vor fi cazaţi muncitorii şi personalul, totul este pus la punct. Este adevărat că a durat destul de mult şi toată lumea aşteptă, toţi mă întreabă când încep lucrările. A fost uşor de desfiinţat un spital extrem de necesar pentru o comunitate de aproximativ 60.000 de locuitori, în doar câteva zile s-a pus lacăt pe porţi, dar nimeni nu s-a gândit la oamenii din această zonă şi cât de greu este de redeschis unui astfel de centru. Acum avem bucuria şi certitudinea că spitalul va intra în lucrări. Dumnezeu să ne ajute pe mai departe, ne-a declarat primarul oraşului, Constantin Aleca.

Oraşul Bălceşti va avea un spital modern, cu specialităţi multiple

Unitatea medicală va avea specialităţi pentru pediatrie, obstetrică-ginecologie, medicină internă, chirurgie generală, secţie de anestezie şi terapie intensivă, laborator de analize medicale, radiologie şi imagistică medicală. 

Utilităţile vor fi în sarcina Primăriei oraşului Bălceşti, iar salariile personalului vor fi suportate de CAS, în funcţie de activitate. Proiectul de redeschidere a spitalului are asigurată finanţarea de la Compania Naţională de Investiţii şi este trecut la lucrări de primă urgenţă. Aşadar, în primăvară ar trebui să înceapă lucrările de modernizare şi extindere pentru reînfiinţarea unităţii medicale din Bălceşti.

Spitalul reînfiinţat din oraşul Bălceşti va avea 46 de paturi, iar structura organizatorică va fi autorizată de Ministerul Sănătăţii. Unitatea medicală va avea specialităţi pentru: pediatrie – 18 paturi, obstetrică-ginecologie – 4 paturi, medicină internă – 14 paturi, chirurgie generală – 4 paturi, secţie de anestezie şi terapie intensivă, laborator de analize medicale, radiologie şi imagistică medicală. Spitalul va furniza servicii şi în ambulatoriu, pentru toate aceste specialităţi. 

Spitalul din Bălceşti a fost închis în 2011, dintr-un ordinul al Guvernului Boc

Reamintim că Spitalul Orăşenesc din Bălceşti a fost închis la 1 aprilie 2011, după 100 de ani de funcţionare, la ordinul politic al ministrului Cseke Attila şi al Guvernului Boc, dovedind de la început că indicii de sănătate în toată zona de sud a judeţului Vâlcea se deteriorau dramatic, pe fondul sărăciei şi al lipsei cadrelor medicale de specialitate. Astfel, dintr-un ordin s-a închis povestea unui spital cu tradiţie al oamenilor săraci şi al bătrânilor care au mai rămas în zonă şi care nu au posibilitatea de a se deplasa la Drăgăşani sau la Vâlcea, la o distanţă de peste 60 de kilometri. Nimic şi nimeni nu a reuşit să-i convingă în acea perioadă pe guvernanţi, a fost o luptă fără sorţi de izbândă.

Coincidenţa face ca tocmai Cseke Attila, ministrul dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii să aloce fondurile necesare pentru dotarea, extinderea, reabilitarea şi modernizarea Spitalului Orăşenesc Bălceşti.

Cseke Attila este acelaşi care, în 2011, în calitate de ministru al sănătăţii, la data respectivă a închis 67 de spitale în baza unei hotărâri de Guvern, printre acestea fiind şi Spitalului Orăşenesc Bălceşti.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *