30 de ani de valori europene | Lideri cercetași din Râmnicu Vâlcea și alte orașe, adunați la Blaj pentru organizarea unei tabere naționale

Cercetășia își are rădăcinile adânc împământenite în Europa, bazele fiind stabilite la începutul secolului al XX-lea de către Robert Baden-Powell.

În anul 1965, ca răspuns la metodele odioase la care a fost supusă Europa în Cel De-al Doilea Război Mondial, câțiva tineri s-au adunat la Köln. Aceștia erau creștini de diferite confesiuni: catolică, protestantă și ortodoxă. De aceea, Federația Cercetășiei Europene promovează și astăzi fraternitatea creștinilor si ecumenismul. Simțul binelui se pierduse în acei ani, iar pentru aceștia era urgent să-L plaseze pe Dumnezeu în centrul unui proiect european. Prin urmare, aceștia au fondat Federația Cercetășiei Europene (FSE), o frăție internațională al cărei scop principal este de a educa tinerii prin practicarea cercetășiei, așa cum a fost proiectat de Baden-Powell, pe baze creștine într-un cadru european.

Fotografie de la ceremonialul de trecere la statutul de drumeț a unui cercetaș la Blaj, mai 2022.

Jubileul ACCR în România

Acum 30 de ani, în anul 1992, s-a fondat Asociația Cercetașii Creștini Români care este afiliată la Federația Cercetășiei Europene. Pentru a sărbători acești 30 de ani, în această vară se va desfășura o tabără de vară națională în care fiecare grup cercetășesc care face parte din asociație se va reuni și vor împărtăși valorile care au pus bazele întemeietoare ale federației.

Mai mulți lideri ai asociației noastre s-au întâlnit, în acest weekend, la Blaj, pentru a definitiva dosarele taberelor naționale de vară, în care vom sărbători jubileul de 30 de ani de la înființarea Asociației Cercetașii Creștini Români.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate: pentru credința noastră, pentru fraternul spirit cercetășesc, pentru vremea bună, dar și pentru Sora Ploaie – semnul vizibil al harurilor nevăzute pe care le-am primit la Blaj.

Grupul „Sfântul Francisc” Râmnicu Vâlcea – ACCR FSE

Tabăra de vară se va desfășura în perioada 7-13 august, în județul Vâlcea. Tema taberei este reprezentată de recunoașterea celor care au pus bazele cercetășiei, atât în Europa cât și în România, și de momentele cheie din parcursul istoriei care încă dăinuie în sufletul asociației și a federației: „Cei care am fost”.

Întâlnirea liderilor cercetași ACCR din România cu Preasfințitul Cristian, episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, și cu PS Sa Mihai, episcopul Eparhiei de București

Cercetașii Creștini Români – FSE – București, au vizitat Blajul și Curia Arhiepiscopiei Majore, astăzi, 28 mai 2022. Tinerii, însoțiți de Șeful grupului „Episcop Vasile Aftenie” din București, Gelu Trandafir, s-au întâlnit cu Preasfinția Sa Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș și Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore donec aliter provideatur, și cu Preasfinția Sa Mihai, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice „Sf. Vasile cel Mare” de București.

Arhieparhia Blaj

Punctul culminant al zilelor petrecute de către cercetași la Blaj a fost pelerinajul la Sanctuarul Fecioarei Săracilor din Cărbunari-Blaj. O tradiție a Asociației Cercetașii Creștini Români care a fost reluată după pandemie. La ora 10.30 a început Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de către Preasfinția Sa Mihai Frațilă, Episcop al eparhiei de Bucuresti. Alături de Preasfinția Sa au concelebrat un sobor de preoți.

Fotografie din timpul liturghiei de la Sanctuarul Fecioarei Săracilor din Cărbunari-Blaj.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *