Corabia se scufundă, iar ei îşi pun floare în piept

PSD vrea sistem de impozitare progresiv, PNL nu vrea să renunţe la cota unică. Se anunţă un ajutor de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri sub 2000 de lei, rate la bănci amânate timp de nouă luni pentru persoanele şi companiile care au dificultăţi financiare, angajări la stat suspendate de la 1 iulie, cheltuieli bugetare diminuate cu 10%. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile anunţate de liderii coaliţiei care ne arată pe faţă decuplarea acestor domni de la realitate. 

Corabia se scufundă, iar ei îşi pun floare în piept, adoptând un pachet de măsuri care anunţă şi mai multe cheltuieli. Preşedinte PSD, Marcel Ciolacu, trâmbiţează despre impozitul progresiv, apoi îi critică pe cei care îl întreabă de ce este susţinătorul acestui tip de impozitare. 

În realitate totul se întâmplă pentru că executivul condus de Ciucă, format din PNL şi PSD are probleme reale cu strângerea banilor la buget şi pentru că avem o „glumă” de Guvern liberal condus de nişte „fantezii economice populiste”.

Evident că domnii aceştia care visează schimbarea regimului fiscal se uită la buget şi văd că nu au suficienţi bani să acopere gaura, şi atunci se gândesc cum să mai pună o povară pe vaca de unde mulg lapte.

Nici unul nu spune că s-a ajuns la acest deficit pentru că reforma nu s-a făcut la timp, în aceşti ani, pentru că aparatul bugetar s-a „lăţit” peste tot fiindcă nu a fost luată nici o măsură de eficientizare, de restructurare, dimpotrivă, toată lumea trăieşte bine, „mufată” la resursele statului. 

Analiştii economici spun că avem cel mai mare deficit de TVA din Europa, adică statul acesta este incapabil să îşi colecteze taxele şi impozitele pentru că, în continuare evaziunea este la cote ridicate în România şi pentru că mult aşteptata digitalizare, care ar fi putut să aducă o anumită ordine în sistemul fiscal, se lasă aşteptată.

În lipsa unor măsuri concrete, despre care analiştii economici spun că ar putea să rezolve problemele structurale pe care le are bugetul, mai vine câte un politician şi ne aruncă praf în ochi după care retractează ideea iniţială. În felul acesta ne ţin ocupaţi, antreprenorii ridică sprâncenele, activităţile private sunt din ce în ce mai greu de susţinut, pentru că angajaţilor li se scad veniturile sau s-ar putea să se trezească peste noapte iarăşi cu nişte bugete reaşezate, fiindcă activitatea în privat se calculează după planul de activitate şi după facilităţile fiscale care sunt în vigoare, nu după bunul plac al acestor politicieni corupţi, impostori, hoţi, trădători şi incompetenţi. Trăgând linie, adevărata problemă a României este lipsa oamenilor care se pricep în funcţiile cheie din aparatul bugetar. Avem prea mulţi politicieni obişnuiţi să vorbească stâlcit şi cotit şi prea puţin oameni care ştiu într-adevăr să echilibreze veniturile cu cheltuielile. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *