Duminică, 19 iunie, la Lungeşti va avea loc „Ziua olarului”

Tiberiu Costea: „Îi aştept pe toţi cetăţenii localităţii şi nu numai să sărbătorim împreună „Ziua olarului” la Târgul Fermierului Răcoasa.”

Duminică, 19 iunie, la Lungeşti va avea loc ziua ceramicii, sărbătoarea lutului şi a măiestriei meşterilor care învârt cu picioarele roata de olar şi scot din mâinile lor obiecte de artă vechi de milenii. Târgul de ceramică de la Lungeşti, ajuns la cea de-a 43-a ediţie ne va aduce şi în acest an mai aproape de centrele de olărit din localitate, dar şi din judeţ. Ca de fiecare dată, pe izlazul comunal din Răcoasa vor fi găzduiţi meşterii olari, adevăraţii artişti care, prin creaţiile lor, nu ne lasă să uităm valoarea inestimabilă a acestui vechi meşteşug. În cadrul manifestării vor avea loc festivităţi de premiere a olarilor, a celor care au contribuit la susţinerea acestui eveniment şi la promovarea meşteşugului, spectacole folclorice şi de teatru. 

Deschiderea oficială a manifestării va avea loc la ora 14.00

După amiază, în timp ce olarii din Lungeşti şi cei invitaţi din alte zone ale judeţului îşi vor expune vasele de lut în cadrul târgului de ceramică, primarul Tiberiu Costea le va conferi premii familiilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie.

Pe scena amenajată în aer liber din Răcoasa, alături de Grupul Teleormanul, condus de solistul Florin Vasilică vor susţine un spectacol de zile mari, interpreţii Emilia Ghinescu, Dorina Mete, Costel David, Giulia Rădoi, Ştefan Minulescu. Serviciile profesionale de sonorizare vor fi oferite de DJ Mete. 

Olăritul, tradiţia vie a comunei Lungeşti

Primarul localităţii, Tiberiu Costea, afirmă că localitatea Lungeşti are o tradiţie bine definită, pe care va încerca să o păstreze de-a lungul anilor: „Toate meşteşugurile şi obiceiurile transmise din tată-n fiu sunt frumoase şi pline de farmec. Ele reprezintă creaţia acestui popor înzestrat de Dumnezeu. Specificul lor, de la o zonă la alta, îţi trezeşte admiraţia şi curiozitatea. Trăirea şi păstrarea meşteşugurilor şi obiceiurilor reprezintă zestrea cea mai de preţ a unei aşezări, a unui popor”, a precizat Tiberiu Costea. Un astfel de meşteşug, care s-a păstrat de-a lungul timpului şi la Lungeşti este olăritul.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *