În perioada 3- 5 iunie 2022, are  loc cea de-a 50-a ediţie a Târgului Ceramicii Populare Româneşti „Cocoşul de Hurez”

Timp de trei zile, Horezu a atras din nou sute de admiratori ai autenticului românesc, ai tradiţiei horezene ridicată la nivel de artă, ai credinţei modelării lutului. Manifestarea este cunoscută şi îndrăgită în întreaga ţară pentru produsele de ceramică realizate cu mare pricepere de meşterii olari, dar şi pentru atmosfera creată în satul de vacanţă „Stejari”, care a reuşit să-i apropie de fiecare dată pe toţi cei prezenţi, la fel ca într-o mare familie. În cele trei zile, de la ora 9.00 până seara la ora 21.00, cei interesaţi au fost aşteptaţi să admire şi să cumpere o paletă largă de produse artizanale din ceramica, de la îndrăgitele oale de sarmale, ulcele, vaze pentru flori, vase decorative, farfurii, căni şi linguri de tot felul, dar şi turtă dulce şi alviţă pentru cei mici. Toate au putut fi găsite pe tarabele comercianţilor, care i-au aşteptat pe cumpărători. Pentru ediţia jubiliară din acest an, Târgul Ceramicii Populare Romaneşti „Cocoşul de Hurez” a adunat meşteri din cele mai importante şi cunoscute centre de olărit din ţară. Ca de fiecare dată, judeţul nostru a fost reprezentat de cei mai mulţi ceramişti din Horezu, alături de cei care realizează obiecte în atelierele din Vlădeşti. Din România şi-au mai expus ceramica la Horezu judeţele Argeş, Harghita, Gorj, Maramureş, Hunedoara şi Braşov.

Din toamnă, la Horezu se proiectează un nou eveniment al ceramicii populare

Pe scena amenajată în satul de vacanţă „Stejari”, primarul Nicolae Sărdărescu a anunţat că pe această nişă, a promovării ceramicii de Horezu, locuitorii oraşului şi turiştii vor beneficia de un centru cultural care include o şcoală de olărit destinată tuturor celor care vor să deprindă arta ceramicii de Horezu. Locaţia va fi o adevărată capodoperă a ceramicii horezene, iar după inaugurare se va proiecta un nou eveniment al ceramicii populare locale: „Vreau să le mulţumesc tuturor invitaţilor care astăzi ne-au onorat cu prezenţa, la cea de-a 50-a ediţie a acestui festival arhicunoscut atât în ţară, cât şi peste hotare. Totodată, vreau să le urez tuturor copiilor un sincer „La mulţi ani”, de ziua lor. Vreau să le mulţumesc tuturor ceramiştilor care fac eforturi uriaşe pentru păstrarea acestui meşteşug tradiţional şi pentru că aleg să fie prezenţi, în fiecare an, la Horezu. Ceramica noastră populară este astăzi în topul meşteşugurilor din întreaga lume ca element esenţial al umanităţii, situat foarte bine în rândul elementelor valoroase UNESCO. Pentru a veni în ajutorul ceramiştilor horezeni vom organiza în toamna acestui an, o dată cu inaugurarea unei clădiri extrem de importante pentru ceramica locală încă un eveniment anual, un eveniment al ceramiştilor de nivel naţional, un eveniment care va pune în lumină activitatea acestora. La eveniment va fi invitată întreaga elită a culturii româneşti. În satul Olari se finalizează lucrările unui centru uriaş, de 2800 de metri pătraţi pe care îl vom denumi „Casa ceramicii”. Valoarea proiectului este de 2,5 milioane de euro şi este în fază finală”, a spus, în deschiderea evenimentului primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.

În satul Olari se construieşte prima şcoală de ceramică din România

Centrul cultural se construieşte în satul Olari, unde locuiesc familiile de ceramişti care au făcut celebră localitatea în întreaga lume. Lucrările sunt într-o stare avansată de execuţie, iar termenul de finalizare este în vara anului viitor. În satul Olari va fi prima şcoală de ceramică din ţară. Lângă această clădire este un alt platou unde se va amenaja o zonă de cazare pentru turiştii care doresc să înveţe tainele modelării lutului. Va fi ceva spectaculos, fiindcă în această zonă există şi un traseu turistic de peste 25 de kilometri. Clădirea este o adevărată capodoperă a ceramicii. Aici va fi amenajat şi un muzeu cu ceramică de Horezu, o expoziţie de peste 600 de metri pătraţi pentru ceramica existentă, ateliere de ceramică şi săli de conferinţă. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *