La Scundu, educaţia uneşte

Tânărul primar al localităţii Scundu, Mihai Blejan, pune accent pe educaţia de calitate. Are în plan, împreună cu Marinela Dincă, noua directoare a şcolii, semnalarea tuturor problemelor şi identificarea soluţiilor pentru îmbunătăţirea mediului educaţional din localitate. Ştie, inclusiv din postura de părinte, fiindcă la şcoala din localitate merge şi „micuţul” lui că, pentru a da randament, copiii trebuie să îşi desfăşoare activitatea într-un cadru confortabil şi adaptat la noile metode de studiu.
Aflat într-o bună colaborare cu directorul şcolii, cel care setează direcţia educaţiei din localitate, primarul creionează proiecte, identifică fonduri şi îşi doreşte ca şcoala să-i înveţe pe copii să fie prezenţi în viaţa comunităţii, iar rezultatele lor şcolare să fie printre cele mai bune la nivel judeţean. Printre proiectele conturate de primar şi noul director al şcolii sunt vizaţi inclusiv dascălii care predau la şcoala din localitate, deoarece ei sunt cei care pot să facă multe de la catedră, fiind cei mai în măsură pentru asigurarea calităţii tuturor proceselor din şcoală, astfel încât şcoala să aibă o platforma atractivă pentru copii, dar şi pentru părinţi:
„Marinela Dincă este noua directoare a şcolii din Scundu, un dascăl apreciat în comunitate şi dedicat meseriei. Împreună creionăm proiecte pentru care identificăm finanţările necesare. Vrem semnalarea tuturor problemelor şi identificarea soluţiilor pentru a îmbunătăţi mediul educaţional din localitate. Pentru început avem în plan amenajarea curţii şcolii, lucrare pe care o vom face cu utilajul primăriei. Ulterior vom vedea ce utilitate îi vom da respectivului spaţiu. Decizia o vom lua împreună cu directorul şcolii. În acest sens ne-am gândit la o zonă de agrement pentru copii sau la amenajarea unui teren de sport sintetic. Facem orice, sunt alături de şcoală cu orice problemă, aşa acum am fost şi până acum. Din partea directorului şcolii avem transmis un referat în care sunt solicitate nevoile şcolii, de la proiectele mari până la micile probleme. În referat ne-a solicitat inclusiv vopsea pentru a redecora unele spaţii. Vom face tot ce ne stă în putinţă să fim alături de acest dascăl, fiindcă vrem ca şcoala din Scundu să fie dată exemplu, să fie cât mai atractivă pentru părinţi şi copiii noştri, deoarece ne dorim să nu ne mai plece copiii la şcolile din localităţile vecine. Avem o colaborare bună cu noua directoare a şcolii şi este foarte important, deoarece este cea care setează direcţia şcolii, şi împreună vom creiona proiecte, ca mai apoi să identificăm fondurile necesare. Şi copilul meu merge la grădiniţa din comună, şi ne dorim ca şcoala să-i înveţe pe copii să fie prezenţi în viaţa comunităţii, dar şi rezultatele lor şcolare să fie dintre cele mai bune şi într-un procent cât mai mare”, a punctat primarul localităţii Scundu, Mihai Blejan.
Ansamblul celor trei generaţii de la Scundu va urca din nou pe scenă
Primarul localităţii Scundu, Mihai Blejan, caută soluţii pentru a oferi posibilitatea tinerilor din localitate de a-şi ocupa timpul liber cu activităţi culturale. Spune că acestea pot fi cheia în îndrumarea acestora pe calea potrivită. În acest sens, împreună cu prietenul lui din copilărie, Mihai Stămescu, cel care este astăzi dascăl la biserica din sat au în plan să readucă la lumină ansamblul de dansuri populare, care odinioară era foarte cunoscut în regiunea Olteniei. Ansamblul de dansuri „Scundu” face parte din zestrea culturală a comunei: „Împreună cu directoarea şcolii avem proiecte şi pe partea de cultură. În acest sens vrem să reînfiinţăm ansamblul de altădată de dansuri populare al comunei Scund, un ansamblu destul de renumit, legendar în regiunea noastră, care are o istorie încununată de diplome datorită premiilor obţinute. Nu avem profesor în localitate pentru dansuri, dar vom realiza o colaborare cu un instructor de la Vâlcea. Pentru început am atribuit această sarcină unuia dintre fiii satului, pe nume Mihai Stămescu, dascăl la biserică şi extrem de dedicat copiilor. Împreună cu el creionăm un proiect pentru accesarea fondurilor europene, bani pe care îi vom direcţiona către activităţile culturale pe care dascălul bisericii noastre le va realiza cu copiii. Cu banii atraşi vom putea achiziţiona de la costume, câteva instrumente muzicale, dar ne dorim şi o scenă mobilă, şi tot ceea ce aceste activităţi au nevoie pentru buna lor desfăşurare. Acest ansamblu de dansuri populare va fi format din trei generaţii, atât din copii, dar vor face parte din acesta juniorii şi seniorii satului, aşa cum era odată la noi în comună. Programe pentru finanţarea unor astfel de activităţi în comune se vor putea accesa în toamna acestui an, aşa avem informaţii”, a mai precizat primarul localităţii Scundu, Mihai Blejan.
În localitatea Scundu sunt copii extrem de talentaţi, ne spune primarul, de aceea este nevoie în primul rând de educaţie, de şcoli frumoase, atractive, de cadre didactice cu menirea de a le insufla copiilor dragostea de carte. În opinia primarului, numai prin educaţie se poate creşte o generaţie de copii responsabili, sănătoşi, gata să pună la treabă acest talent. Din acest motiv, Mihai Blejan, din poziţia de primar, dar şi de părinte, are misiunea de a face disponibilă oportunitatea la educaţie şi dezvoltare a tuturor copiilor din localitate, mai ales celor care nu au acces la ea, dar mai ales pentru cei care sunt predispuşi la a trăi în sărăcie sau a abandona şcoala.