În următorii ani, localnicii din Brezoi s-ar putea încălzi cu apă geotermală

În curând, Brezoiul ar putea rivaliza serios cu staţiunea Călimăneşti, în privinţa băilor termale şi preţului pentru încălzirea locuinţelor

În această perioadă, primarul Robert Schell îi aşteaptă la Brezoi pe specialiştii care vor realiza cel puţin două foraje de extracţie a apei termale. Astfel, oraşul îşi va putea produce propriul agent termic, prin exploatarea apei geotermale. Acest lucru va permite, ulterior, folosirea apei şi pentru alte obiective care se vor putea face, cum ar fi zone de agrement cu băi termale:

„Apa geotermală ar fi cel mai important proiect, pe lângă partea de agrement care se va dezvolta ulterior, care reprezintă o latură conexă. Dacă reuşim să dăm de apă la temperatura de 90 de grade cu siguranţă poate fi folosită ca agent termic, acesta fiind şi scopul, de a avea propriul agent termic prin extracţia apei geotermale. Ar fi o soluţie mult mai ieftină decât gazele care sunt destul de costisitoare în prezent. Specialiştii pe care îi aşteptăm să vină şi să facă studiile pentru forajul de apă geotermală speră să fie la temperatura optimă pentru a putea fi folosită ca agent termic. Asta ar însemna o activitate economică rentabilă. Totul este să demonstrăm potenţialul geotermal al localităţii şi după aceea putem accesa fonduri pe această nişă. Costurile pentru forarea apei geotermale sunt destul de mari, de aceea specialiştii care fac aceste lucrări sunt interesaţi să facă forajul de prospecţiune în ideea că vom putea face un parteneriat public-privat prin care să le dăm dreptul să exploateze pe o perioadă de timp negociată, după care apele vor rămâne ale localităţii şi vom vedea cum le vom gestiona în continuare. Totul este să reuşim să dăm de acele filoane de apă geotermală. Din informaţiile noastre, întărite şi de specialişti, filoanele de ape geotermale de la Călimăneşti se întind până în zona Brezoiului şi este de datoria noastră să facem astfel de prospecţiuni. Pe lângă faptul că se va dezvolta oraşul din punct de vedere turistic, vom avea şi posibilitatea să rezolvăm problema încălzirii în localitate. Ar fi un proiect important pentru noi”, a precizat primarul oraşului – staţiune Brezoi, Robert Schell.

Apa geotermală este un dar al naturii, iar primarul din Brezoi ştie că trecerea pe resursă regenerabilă geotermală ar aduce facturi de plată mult mai accesibile pentru comunitatea din Brezoi. Spune că investiţia este destul de costisitoare, însă îşi va dovedi rentabilitatea. Mai mult, de beneficiile apei geotermale s-ar putea bucura şi persoane care au probleme de sănătate şi pentru care băile de acest fel, în centre de tratament special amenajate la Brezoi ar fi mai mult decât binevenite.

Brezoiul se va transforma în această vară într-un şantier

Luna aceasta, la Brezoi vor ajunge cele trei autobuze electrice achiziţionate în cadrul unui proiect cu fonduri europene, iar acestea urmează să deservească transportul public din localitate. „Odată ce autobuzele vor ajunge va trebui să facem documentele necesare, dar eu cred că, începând cu data de 1 iulie, acestea vor putea să funcţioneze”, a precizat primarul Robert Schell.

Tot în această perioadă, primarul Robert Schell ne informează că s-a emis autorizaţia pentru modernizarea clădirii de la liceul unde se va construi o sală de sport, o sală de festivităţi şi 6 laboratoare, dar şi partea urbanistică a proiectului care înseamnă 14 străzi de amenajat. Este un program european în valoare de 3,7 milioane de euro.

La Brezoi s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea unui bazin de înot acoperit

În cadrul proiectului mai sunt prinse şi patru terenuri sintetice de amenajat pentru tenis, volei şi handbal, lângă bazinul de înot: „Va fi o bază sportivă aşa cum ne-am dorit-o de multă vreme, chiar lângă zona de campare. Cu ocazia aceasta vom acredita şi campingul. O dată cu declararea oraşului Brezoi ca staţiune de interes local putem să facem demersuri în acest sens la Ministerul Turismului. Astfel, campingul ar putea să fie de 4 stele. Este deja verificat de cei de la Ministerul Turismului şi va fi omologat, deci vom îndeplini toate condiţiile legale pentru un festival de succes. Prin urmare, toate proiectele începute în prezent la Brezoi însumează peste 8 milioane de euro, reprezentând proiecte cu bani europeni atraşi”, a punctat primarul oraşului – staţiune Brezoi, Robert Schell.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *