Virgil PÎRVULESCU: „Un aparat de 700.000 de bugetari la nivel naţional este arhisuficient”

În contextul activităţilor administrative din oraşul Râmnicu Vâlcea am discutat cu viceprimarul liberal Virgil Pîrvulescu problemele pe care le întâmpină atunci când vine vorba despre implementarea unui nou proiect. De asemenea, acesta ne-a spus că instituţiile publice din România şi din Râmnicu Vâlcea sunt pline de funcţii politizate, cu rude şi prieteni ai oamenilor politici. 

Impact REAL: Ce proiect organizaţi de tip after-school pentru a fi desfăşurat în incinta fostului Liceu Oltchim? 

Virgil Pîrvulescu: Am pornit de la faptul că, în municipiul Râmnicu Vâlcea, referitor la acest mod de organizare şi petrecere a timpului liber de către elevii claselor zero-patru există în sistem public şi ideea că toată lumea face tot felul de discuţii referitoare la construcţia de creşe. Noi avem multe imobile care sunt neutilizate şi am pornit de la ideea că fostul Liceu Oltchim nu poate fi lăsat să se ajungă în paragină. Sunt atât de multe clădiri acolo şi facilităţi pentru copii încât ar fi păcat. Atunci, împreună cu Fundaţia Soul to Soul am decis să depunem un proiect de hotărâre de Consiliu Local după ce consultăm toţi părinţii care îşi doresc să îşi trimită copiii după terminarea orelor de curs şi să îşi petreacă timpul în acest after-school. După aceea am mers la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi am reuşit să contactăm şcolile din municipiul Râmnicu Vâlcea, iar profesorii, pe baza formularelor transmise de noi, au exprimat dorinţa părinţilor copiilor care urmează cursurile anumitor şcoli şi care îşi doresc pentru copiii să frecventeze cursurile acestui after-school. Este o iniţiativă bună, din punctul meu de vedere, pentru că foarte mulţi părinţi şi-au exprimat această dorinţă, ca ei să aibă posibilitatea să îşi trimită copiii într-un loc de acest fel. 

Astăzi s-a dat ordin, ca să zicem aşa, din partea cuiva pe care îl cunoaştem cu toţii pentru toate şcolile, ca nici un învăţător să nu comunice părinţilor această idee. Mai mult decât atât, am rămas surprins când, în şedinţa de Consiliu Local primarul a spus că îmi arată el mie că a făcut sesizare penală pentru uzurpare de calităţi oficiale, pentru că nu am dreptul să înfiinţez acest after-school. Ştiam asta despre domnul primar, că nu prea are capacitatea de a înţelege ce înseamnă codul administrativ, care sunt drepturile şi obligaţiile. Atâta ură am văzut în ochii dumnealui, ca şi cum prin ura exprimată şi prin privirea aceea aruncată urăşte de fapt copiii municipiului Râmnicu Vâlcea şi pe oricine care îşi doreşte să facă ceva bun în oraşul nostru. Toţi cei care au intenţii bune trebuie să fie brutalizaţi sau jigniţi. Orice consilier local, funcţie pe care o îndeplinesc şi eu, conform codului administrativ, poate face un proiect de hotărâre, iar acel proiect de hotărâre va fi supus aprobării în Consiliul Local. 

Impact REAL: Cum aţi votat de data aceasta pentru atribuirea spaţiului destinat partidului AUR? 

Virgil Pîrvulescu: De data aceasta am votat în favoarea proiectului, pentru că am considerat că, atâta timp cât este un partid parlamentar n-aş vrea să creadă cumva că noi, cei de la PNL suntem cei care ne opunem ca ei să aibă un spaţiu în care să-şi desfăşoare activităţile. Aceştia au o anumită nişă pentru care atrag voturi, şi este normal, e dreptul dumnealor. Oamenii îşi doresc să fie reprezentaţi de o parte dintre cetăţeni. Toate partidele care solicită spaţii ar trebui să aibă acest drept. Aceştia reprezintă concurenţa şi, dacă suntem mai buni decât ei, trebuie să arătăm oamenilor că într-adevăr aşa este. Ce sens are să stăm într-o zonă de refuz şi să punem beţe în roate? 

Impact REAL: După spusele domnului Mircia Gutău aveţi frâu liber pentru deciziile legate de desemnarea unui nou operator pentru serviciile de salubritate. Confirmaţi acest lucru? 

Virgil Pîrvulescu: Tocmai a afirmat public, i-a spus consilierul local Grigore Crăciunescu: domnule primar, în şedinţa anterioară aţi spus că îl veţi delega pe domnul Virgil pentru operatorul de salubritate. Ce facem, am pregătit deja documentaţia. În momentul acela a răbufnit: a spus că s-a răzgândit şi că nu poate să dea aşa ceva. S-a opus la parcări, s-a opus la terenuri, s-a opus la salubritate şi acum se opune la un after-school. Părerea mea personală este că are o problemă, şi ar trebui să meargă la un consult. Nu e absolut nici o glumă, astăzi am observat ura din el.  

Impact REAL: Ce măsuri va lua administraţia locală pentru a evita ce s-a întâmplat cu Romprest în ultima lună, şi cum vă veţi implica dumneavoastră? 

Virgil Pîrvulescu: Nu se va face nimic pentru a evita scumpirile, pentru că nu sunt în stare şi pentru că trebuie să-şi acopere anumite înţelegeri ascunse pe sub masă. Era ideal ca Pieţe Prest, societate care are peste 350 de salariaţi să aibă această componentă de salubrizare, să fie autorizată să asigure curăţenia în oraş şi să controleze costurile. Dar cum să controlezi costurile când tu nu ai decât de gând: să măreşti cheltuielile fără să aduci venituri? Trebuie doar să îţi doreşti şi mai trebuie efort şi implicare, iar aceste lucruri lipsesc la noi. Poţi să faci orice pentru oraşul nostru şi cred că Râmnicu Vâlcea poate avea oricând curăţenie şi să nu mai pună cetăţenii municipiului în situaţia în care au pus-o anterior. În două-trei luni o să vedeţi un nou proiect de hotărâre în care o să mărească preţurile şi o să zică că nu mai votează nimeni cu ei dacă sunt gunoaie pe stradă, că o să fie cetăţenii nemulţumiţi. De ce credeţi că primarul nu mi-a dat aceste atribuţii? Acesta este singurul motiv: pentru faptul că eram în stare să le duc la capăt şi pentru faptul că puteam să arăt cetăţenilor că lucrurile în oraşul nostru se pot face altfel, şi mai ieftin. 

Impact REAL: De ce nu mai sunt transmise live pe reţelele de socializare şedinţele Consiliului Local? 

Virgil Pîrvulescu: Pentru că nu mai poate, nu se mai poate controla. Realizează că îi fuge pământul de sub picioare, realizează că toate deciziile luate în plenul Consiliului Local, prin majoritatea pe care şi-a creat-o aduc numai deservicii cetăţenilor oraşului, şi atunci îşi dă seama că vedem cum o mai bâjbâim, mai chemăm Antena 3, mai dăm anumite pasaje din şedinţă, în aşa fel încât să nu mai vadă cetăţenii ce decizii proaste iau pentru oraş şi să nu mai vadă cetăţenii cum cei de la PNL demonstrează de fiecare dată că deciziile primarului în funcţie sunt greşite. Cetăţenii au văzut şi s-a observat că sunt atenţi la ce se discută, şi atunci nu mai transmite live, deşi în regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Local există o prevedere clară privind transmisia în mediul online. Este o prevedere introdusă de aliaţii lui de astăzi, consilierii USR.  

Impact REAL: Credeţi că este respectabilă şi motivată prezenţa oamenilor politici la absolvirile din Râmnicu Vâlcea? Dumneavoastră de ce nu aţi fost prezent la aceste evenimente? 

Virgil Pîrvulescu: În această imagine mi se pare anormal să mergi la tot felul de absolviri de genul acesta când tu nu faci nimic pentru cetăţeni. Politicienii au o imagine foarte proastă în faţa cetăţenilor şi cred că momentul acela de bucurie în care părintele îşi vede visul împlinit, adică copilul absolvit este stricat de un politician care vine şi umbreşte această bucurie. Politicienii ar trebui să-şi vadă mai mult de treaba lor şi să facă ceva bun pentru oraş. Şi când merg la aceste evenimente, aceştia ar trebui să meargă între părinţi sau în tribune eventual, nu să stea la o masă şi să fie un fel de semi-regi în faţa cetăţenilor. 

Eu dezavuez modul acesta de a face politică, mie îmi place şi când oamenii mă critică şi încerc să fac orice ţine de mine de aşa manieră încât aceste situaţii să nu se mai întâmple. Vreau să ies din tiparul politicianului de tip „să trăiţi şefu” . Eu sunt altfel, am educaţie primită de la oameni simpli şi vreau să rămân un om simplu, printre oameni.  

Impact REAL: Sunteţi de acord cu majorarea salariilor bugetarilor de la 1 iulie, decizie aprobată recent? 

Virgil Pîrvulescu: Nu sunt de acord şi am să vă spun de ce. Eu, fiind economist de structură şi având habar despre tot ceea ce înseamnă această lume am spus-o şi o repet: singurele care aduc venituri la bugetul naţional sunt societăţile private. Mai devreme am auzit o declaraţie a ministrului de finanţe, care spunea să nu se mai spună că cei de la privat ţin bugetarii în spate, pentru că şi bugetarii contribuie cu 35% din contribuţii. Păi, domnule ministru, ca să-i opreşti bugetarului 35% nu dai prima dată bani de la persoanele private şi de la societăţile comerciale? Mă doare când văd că se tergiversează lucrurile şi merg într-o direcţie proastă. România are nevoie de un aparat bugetar performant şi eficient şi cred că nu mă hazardez când fac afirmaţia că un aparat de 700.000 de bugetari la nivel naţional este arhisuficient. Sunt atâtea instituţii publice în care de obicei sunt puţini oameni care muncesc, şi care duc în spate şi pe alţii care nu muncesc. De unde vin oamenii aceştia care nu muncesc? De obicei sunt pila cuiva şi latura aceasta politică a generat categoria aceasta de salariaţi, care, în afară de faptul că ţin nasul pe sus şi jignesc, nu fac absolut nimic pentru cetăţeni. 

Am mai spus: clasa politică este principala vinovată de crearea acestei stări. Cine face politică socială? Asta nu trebuie să vă spun. Eu vă spun care sunt partidele care au creat structuri în care să-şi angajeze fiii, nepoţii, afinii, naşii, prietenii şi uitaţi-vă în toate instituţiile publice. Nu cred că ştiu 5-6 directori din instituţii publice din Râmnicu Vâlcea care să nu fie cuplaţi politic. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *