„Fagurele de aur”, sărbătoarea apicultorilor de la Tomşani

Anul acesta întreaga comunitate din Tomşani a sărbătorit apicultorii locali printr-un proiect frumos, care a legat buna dispoziţie, frumuseţea cântecului popular, cu pasiunea stuparilor, a oamenilor fascinați de viaţa albinelor.

În perioada 11 şi 12 iunie, în comuna Tomşani a avut loc cea de-a 50-a ediţie a Sărbătorii apicultorilor „Fagurele de aur”.

„Evenimentul nostru „Fagurele de Aur”,  plin de culoare, de oameni implicaţi, de specialişti în domeniul apicol din zona noastră, de voie bună, dar şi de vreme frumoasă, a fost  un prilej de adunare a celor dornici să deguste şi să achiziţioneze sănătoasele produse apicole etalate direct de apicultorii din comuna noastră, care au participat la această sărbătoare tradiţională pentru a-şi promova producţia de miere. Creşterea albinelor de la care se obţine mierea, ceara şi alte produse apicole este o ramură frumoasă și profitabilă a agriculturii. În localitatea Tomşani sunt foarte mulţi apicultori de seamă, care păstrează tradiţia cu mândrie, lăsând-o moştenire copiilor. Ocupaţia se dovedeşte a fi din ce în ce mai profitabilă, iar acest lucru se vede prin bunăstarea gospodăriilor dumnealor. Acest festival, derulat sub genericul „Fagurele de Aur” este un eveniment în cinstea apicultorilor şi pentru încurajarea acestei îndeletniciri”, ne-a precizat primarul comunei Tomşani, Andrei Nicolae.

Deschiderea oficială a sărbătorii a avut loc duminică, 12 iunie, în cadrul căreia primarul Andrei Nicolae le-a urat bun venit participanţilor la sărbătoare.

După momentul oficial, tomşănenii şi invitaţii lor au avut parte de un spectacol cultural-artistic la care au participat solişti, grupuri şi ansambluri folclorice. De la eveniment nu au lipsit nici politicienii, primari din comunele vecine şi reprezentanți ai diferitelor instituții județene, care au răspuns invitației și au fost prezenți la eveniment: deputatul Laurenţiu Cazan, primarul Toma Ciolacu, subprefectul Victor Stănculescu,  Alexandru Părduţ  – PNL,  Dragoş Sitaru – PNL, Ilie Fârtat – PNL, Vetuţa Ciocan – PSD, dar și alți reprezentanți ai localităților vâlcene.

De remarcat a fost faptul că nici un politician nu a urcat pe scenă pentru a susţine discursuri, singurul care a vorbit fiind primarul comunei, Andrei Nicolae.

În cadrul evenimentului a avea loc un program de prezentare a produselor şi a derivatelor apicole. Tuturor apicultorilor prezenţi le eveniment li s-au conferit diplome de participare din partea primăriei Tomşani. Pe scena amenajată pe platoul „Lunca cu Pelin”, din satul Foleştii de Jos, au urcat Grupul de copii Nedeiţa şi Ansamblul Nedeiţa din Tomşani, Ansamblul Domniţele din Costeşti, Olguţa Berbec şi Roberta Crintea. Cei prezenţi la eveniment au avut parte de o atmosferă de zile mari. Localnicii au uitat de problemele de zi cu zi, oprindu-se la o halbă de bere rece asortată cu un „mic de Tomşani”, în timp ce au urmărit spectacolul folcloric.  Comercianţii au avut pe tarabe produse diverse, astfel încât a fost imposibil ca vizitatorii să plece de acolo cu mâna goală, iar turta dulce, alviţa şi baloanele colorate pentru cei mici au fost nelipsite. Sărbătoarea de la Tomşani a atras şi locuitorii din localităţile vecine, care au participat la eveniment.   Programul a fost cât se poate de diversificat, pentru toate gusturile, plin de frumusețe şi bună dispoziţie.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *