De Rusalii, la Şirineasa s-a jucat Căluşul
Luni, 13 iunie, de Rusalii, comuna Şirineasa a devenit, preţ de o zi, reşedinţa căluşarilor
La eveniment au fost invitaţi să participe, alături de căluşarii din Şirineasa şi formaţii de căluşari din localităţile: Bălceşti, Drăgoeşti, Frânceşti, Măciuca şi „Căluşarii din Răşinari” judeţul Sibiu pentru a-şi arăta talentul în faţa spectatorilor veniţi din mai multe comune învecinate.
Programul a început cu parada căluşarilor, care se-a desfăşurat pe traseul – Primăria Şirineasa – Şcoala cu clasele I-VIII Şirineasa, urmată de Festivalul căluşului vâlcean şi festivitatea de înmânare a diplomelor de participare pentru ediţia a XII-a.
Pe scena amenajată în are liber a avut loc şi un concert folcloric susţinut de orchestra „Rapsodia vâlceană”, a Centrului de Creaţie Vâlcea, alături de interpreţii: Cristina Udrea, Ana Maria Iorga, Ionela Petria, Luminiţa Tănăsie, Mioara Raica, Rodica Nicolaescu, Ana Maria Cârjan, Ionela Nicolae şi alţi îndrăgiţi solişti de muzică populară.
„Conform tradiţiei, la noi în comună de Rusalii sunt interzise muncile câmpului sau activităţile în gospodărie. Oamenii merg la biserică, ascultă slujbele religioase şi în trecut purtau cu ei în permanenţă pelin şi usturoi. Din vremuri străvechi căluşul este un ritual tămăduitor, în care sunt folosite plante de leac şi descântece de boală. Nu întâmplător se joacă de Rusalii, când ielele coboară printre oameni, să semene boli şi durere. Căluşarii erau încredinţaţi că sunt înzestraţi cu puteri magice şi că vrăjile pe care le făceau pot alunga năpasta ielelor”, spune primarul Ion Streinu.
Iar dacă astăzi jucăm căluşarii la petreceri şi voie bună, se cuvine să nu uităm dramele de la care a pornit această datină. Mişcările dansatorilor spun o poveste, binele învinge răul, iar căluşarii dedicaţi unei tradiţii străvechi reuşesc să stingă astfel magia ielelor. Căluşul este un joc războinic al magiei, unde flăcăii frumoşi îşi împletesc paşii cu salturi înalte, amintind pe bună dreptate de hora ielelor. Spre deosebire de hora măiestrelor, dansul căluşarilor este un ritual mistic de vindecare. Legendele mai spun că aceia care intră în contact cu ielele îşi pierd minţile, iar dansul călușarilor ritmic, energic şi plin de viaţă, are rolul de a îndepărta răul şi boala.
Într-un fel, căluşarii sunt asemenea ielelor, doar că dansul lor rapid nu pârjoleşte, ci sfințește pământul şi aduce bunăstare fiecărei gospodării.