Comuna Mădulari are proiecte blocate la C.N.I. de câţiva ani

Primarul localităţii Mădulari, Daniel Dimulescu: „Pe noi ne interesează proiectul şcolii, însă C.N.I. întoarce spatele copiilor din Mădulari”.

Pe lângă proiectele existente, aflate în diferite faze de execuţie, administraţia locală din Mădulari mai are un portofoliu de proiecte depus şi aprobat, dar uitat prin sertarele de la Compania Naţională de Investiţii. Sunt proiecte extrem de necesare, mare parte dintre ele pe componenta educaţiei, care, spune primarul, zac de ani buni în sertarele acestei companii fără să intereseze pe cineva. 

Primarul localităţii Mădulari, Daniel Dimulescu este supărat fiindcă, de câte ori se interesează de soarta proiectelor, CNI solicită reactualizarea documentelor. Pusă într-o astfel de situaţie, administraţia locală răspunde periodic la clarificările transmise de CNI, actualizează documentaţii, reface schiţe şi devize. Într-un cuvânt, de ani buni, primarul Daniel Dimulescu se confruntă cu tergiversări fără rost şi amânări care, de cele mai multe ori, nu au nici o soluţionare concretă, demersuri care bat pasul pe loc, iar răspunsurile sunt lăsate în coadă de peşte: 

„Sunt localităţi în ţară unde s-au construit şi câte trei stadioane prin CNI şi nu au echipe de fotbal. În situaţia aceasta nu poţi să spui că este o necesitate. Din punctul meu de vedere această Companie Naţională de Investiţii este o „afacere de familie”. Noi avem depuse cinci proiecte la Compania Naţională de Investiţii: amenajarea bazei sportive, modernizarea, extinderea şi dotarea şcolii, construirea unei săli de sport şi asfaltarea a două drumuri. Proiectele zac în sertarele Companiei Naţionale de Investiţii de ani buni. Pe nimeni nu interesează, nimeni nu îşi pune vreun semn de întrebare de ce a depus primarul de la Mădulari proiect pentru modernizarea şcolii. Este o bătaie de joc. De fiecare dată mi se spune să aştept. Cât să mai aşteptăm? Copiii noştri nu au dreptul la o şcoală normală fiindcă alocările de fonduri se fac pe anumite criterii, iar proiectele noastre care ar trebui să aibă întâietate sunt date uitării. Este regulă: când întrebăm de stadiul proiectelor, primim de la CNI adrese pentru actualizarea documentelor, iar noi răspundem periodic la clarificările transmise, facem tone de hârtii. Aceasta este metoda CNI de a ne mai băga în seamă. În 2021 am primit adresă din partea acestei companii că proiectul şcolii noastre este în programul de achiziţii, iar la scurt tip după această veste am fost şterşi de pe listă. Este o bătaie de joc, inclusiv pentru proiectele depuse şi date uitării pe situaţii de urgenţă la Compania Naţională de Investiţii. Dacă lucrările acestea nu se fac la timp din cauza ploilor, zonele respective sunt pe marginea unei catastrofe. Pe nimeni nu interesează, ei cer ne clarificări, vin comisii de la Prefectură, simţi că munceşti degeaba. Pe noi ne interesează şcoala, iar Compania Naţională de Investiţii întoarce spatele copiilor din Mădulari. Sunt supărat fiindcă se alocă fonduri pentru şcoli în sate unde nu mai sunt copii”, spune primarul.  

Proiectul depus la CNI pentru modernizarea şcolii din Mădulari poate aduce acea schimbare de abordare necesară în educaţie. Table magnetice, sistem audio performant şi mobilier nou, sunt dotările de bază în sălile de clasă ale şcolii. Prin acest proiect, şcoala din Mădulari ar putea deveni cea mai frumoasă şi dotată şcoală, unică în ţară, şi asta fiindcă proiectul şcolii este primul model de acest tip care trebuia să fie construit la Mădulari. Proiectul cuprinde de la alei pietonale, centrale termice până la panouri solare şi vestiare pentru fiecare elev. La parter este prevăzută o grădiniţă cu vestiare, duşuri, sală de joacă, bucătărie şi sală de mese. În proiect era inclusă şi amenajarea unui cabinet medical, iar în clase urma să fie realizat mobilier nou. La Compania Naţională de Investiţii lucrurile se mişcă cu viteza melcului, iar soarta copiilor din Mădulari nu interesează autorităţile centrale. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *