Consiliul Local Vaideeni şi Primăria comunei  vă invită în zilele de 25- 26 iunie la Festivalul de folclor păstoresc “Învârtita Dorului”  

De 54 de ani tradiţia unei mari sărbători a fost păstrată cu sfinţenie, şi asta fiindcă „Învârtita Dorului” este inima vaideenilor, este marea lor sărbătoare, când fiii satului se întorc acasă şi întră în horă alături de fraţii lor de pretutindeni.

Nu ar exista localitatea Vaideeni fără „Învârtita Dorului”, un eveniment important, care le umple tuturor inimile de bucurie

În fiecare an suntem impresionaţi de lucrurile extraordinare gândite  şi organizate în cadrul acestui eveniment „Învârtita Dorului” fiindcă nu este numai o întâlnire  pentru spectacol, ci este un prilej de a se întâmpla „lucruri” de cultură profundă: lansări,  expoziţii  şi prezentări de carte,  expuneri de fotografie şi cămăşi ungureşti, omagii aduse unor personalităţi plecate din sat şi care au reprezentat cu cinste, de-a lungul timpului, spiritul vaideenilor. Într-un cuvânt, „Învârtita dorului” este  un eveniment  de mare ținută culturală – artistică care se adresează atât celor mai fini cunoscători ai culturii cât și publicului larg

“Învârtita Dorului” este un omagiu al valorilor spirituale primite ca moştenire de la moşii şi strămoşii acestor meleaguri

După obiceiul din bătrâni, la şezătoare se lucra, se cânta şi se jucau hore. Astfel era voie bună, iar lucrul era mai cu spor. Aşa s-a întâmplat şi de data aceasta la şezătoarea de la Vaideeni, iar noi suntem părtaşi la bucuria celor care, timp de 54 de ani, aduc un omagiu valorilor spirituale primite ca moştenire de la moşii şi strămoşii acestor meleaguri.

În esenţă, „Învârtita dorului” este  o meditaţie asupra vieţii omului, a păstorului apăsat de greutăţi, care urcă primăvara în munte şi se întoarce toamna cântând din fluier. Aşa trăieşte Vaideeniul,  prin cântec şi joc, prin costume frumoase şi unice în felul lor, prin bardul şi ambasadorul cântecului și poeziei din comuna pe care a cântat-o cu mândrie,Vartolomei Todeci, care azi predă printre îngeri,  fiind  cel care an de an a cântat şi ne-a  încântat pe toţi cei prezenţi la eveniment cu melodia „Învârtita dorului”.

Nedeia păstorească a coborât din munţi

„Învârtita dorului”, nedeea păstorească a coborât din munţi an de an şi a adunat la Vaideeni oameni buni, oameni frumoşi, oameni care, plecaţi departe, au găsit drumul spre casă îndrumaţi de fluierele ciobanilor din comuna sufletului lor.

Fiindcă aici,  la Vaideeni sunt oameni care ştiu să îşi păstreze demnitatea, verticalitatea  şi să îşi respecte rădăcina, iar aceştia nu sunt uitaţi. Sunt omenii care au reprezentat  cu cinste nu numai spiritul vaideenilor, ci neamul nostru românesc.  Extrem de important, pentru că acest neam al nostru a trecut prin toate greutăţile şi prin toate vicisitudinile istoriei, izbutind datorită celor trei elemente esenţiale: limba română, credinţa – drept măritoare şi tot ceea ce s-a creat din punct de vedere spirituale, cultura acestui popor care reprezintă fundamentul întregii culturi a neamului nostru.

Nedeia bacilor cu rădăcini trase peste secole din munţi va fi luată cu asalt de mii de români dornici să participe la cea de a 54-a ediţie

În această perioadă, la Vaideeni se stabilesc ultimele detalii pentru ca folclorul românesc să triumfe în două zile de sărbătoare, pregătite minuţios de administraţia publică locală:

„Pentru noi, această tradiţie specifică localităţii noastre este una dintre cele mai frumoase manifestări culturale din ţară, pe care încercăm din răsputeri să o valorificăm în fiecare an. Învârtita Dorului este evidenţiată prin spectacole folclorice, iar, la Vaideeni, obiceiurile ciobanilor şi portul lor sunt la mare cinste. Pe tot parcursul manifestării nu vor lipsi produsele specific păstoreşti, precum pastrama şi tocanul de miel, care sunt emblema localităţii noastre”, ne-a declarat Daniel Achim Băluţă, primarul comunei Vaideeni,

Astfel, duminică, 26 iunie, cu începere de la ora 11: 30 se desfăşoară festivitatea de deschidere a Festivalului de folclor păstoresc „Învârtita Dorului”, urmată de parada portului popular, cel mai aşteptat moment al festivalului.

La ora 13.00, pe platoul „Învârtita Dorului” are loc un spectacol folcloric susţinut de formaţii artistice din Vaideeni, Băbeni, Horezu, Şugag şi Vinerea, Cuguir (judeţul Alba); Corbi, Galeşu, Brăduleţul (Argeş); Leşu (Bistriţa-Năsăud), Baia de Fier, Novaci şi Polovragi (judeţul Gorj);Orăştie, Petrila ( judeţul Hunedoara)Cristian, Gura Râului, Jina, poiana Sibiului,  Răşinari, Sadu, Sălişte,  Tilişca, Turnu-Roşu şi Tălmaciu(judeţul Sibiu), Bran, (judeţul Braşov)Ansamblul  Odyssea ( judeţul Tulcea)

Evenimentul este  organizat de Primăria comunei Vaideeni, Consiliul Local Vaideeni, Consiiul Judeţean Vâlcea şi Asociaţia Culturală Moştenitorii. Primarul Daniel Băluţă îi invită pe toţi cetăţenii localităţii şi nu numai pentru a  sărbători împreună „Învârtita Dorului ”, la Vaideeni.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *