La Şuşani s-a refăcut infrastructura calamitată. Primarul Daniel Tudor: „Lucrări ample făcute ca la carte”
La Şuşani s-au finalizat lucrările care au fost prinse pe situaţii de urgenţă pentru stabilizarea zonelor afectate în urma calamităţilor.
Astfel, prin Compania Naţională de Investiţii s-au atras fondurile necesare pentru remedierea situaţiei din localitate, în satul Stoiculeşti.
„Lucrările au fost destul de ample, dificile aş spune, fiindcă s-au forat peste 100 de colane la 10 metri adâncime, de la cota 4. S-au făcut mai întâi săpături la o adâncimea de patru metri şi apoi s-au forat încă 10 metri. Pe lângă aceste lucrări s-au realizat ziduri de sprijin şi gabioane, consolidându-se astfel o porţiune de 200 de metri. Urmează să facem recepţia. A fost o lucrare făcută ca la carte, pentru care constructorul şi-a dat toată silinţa”, ne-a precizat primarul Daniel Tudor.
Valoarea investiţiei este de 3700 de mii de lei. Primarul Daniel Tudor ne informează că, pentru finalizarea acestor lucrări, administraţia locală din Şuşani a fost nevoită să mai aloce din bugetul local 800 de mii de lei. Bani din bugetul local s-au alocat şi pentru construirea unei anexe compartimentată pentru montarea unei centrale termice şi depozitarea lemnelor de foc, iar un alt spaţiu va fi alocat pentru amenajarea unui garaj pentru utilajele instituţiei.
Proiecte depuse pentru accesarea banilor europeni
Pentru accesarea fondurilor europene, primarul localităţii Şuşani, Daniel Tudor, a depus un proiect pentru montarea unor staţii pentru maşinile electrice şi eficientizarea energetică a căminului cultural din satul Uşurei şi a primăriei:
„Căminul cultural din satul Uşurei este de o importanţă foarte mare pentru comunitatea noastră fiindcă, în primul rând, noi nu avem nici o locaţie unde să organizăm evenimente sau manifestări. Documentaţia pentru acest cămin cultural am depus-o prin acest program PNRR, componenta C10. Pe lângă acest proiect am mai depus o cerere de finanţare şi pentru modernizarea căminului cultural din satul Râmeşti, la Compania Naţională de Investiţii pentru care, în această perioadă, am actualizat indicatorii tehnico-economici. Sperăm că se vor finanţa ambele locaţii, dar şi primăria”, a precizat primarul localităţii Şuşani, Daniel Tudor.
Constructorii au încetinit ritmul de lucru la proiectele administraţiei locale din cauza scumpirilor pe piaţa construcţiilor
Lucrările de modernizare, extindere, reabilitare şi dotare a celor două şcoli din localitate sunt finalizate în procent de 95%. Primarul spune că lucrările au rămas în acest stadiu de ceva timp din cauza exploziei preţurilor la carburanţi şi la materialele de construcţii. Prin urmare, constructorii care lucrează la proiectele din localitatea Şuşani au oprit temporar lucrul, până când autorităţile au venit cu o soluţie, astfel încât aceştia să nu meargă în pierdere.
„Pentru lucrările de la şcoala din satul Stoiculeşti am actualizat valorile conform Ordonanţei. La fel am procedat şi pentru lucrările la dispensarul medical din zona Şuşanii de Sus. Creşterea galopantă a preţurilor a dus la stagnarea lucrărilor şi preţurile cresc mereu, este foarte greu. Pe şantiere se lucrează cu frâna trasă şi nimeni nu se gândeşte să pună stavilă acestor preţuri. Pentru continuarea lucrărilor pe care le avem în localitate s-au mai alocat încă 3000 de mii de lei. Noi sperăm ca, în toamna acestui an, o dată cu deschiderea noului an şcolar, cele două şcoli să îşi poată deschide porţile şi lucrările la dispensar să fie finalizate”, ne-a precizat primarul localităţii Şuşani, Daniel Tudor.
Primarul a transmis o adresă constructorilor prin care i-a înştiinţat de actualizarea sumelor pentru continuarea lucrărilor, conform creşterii de preţuri înregistrare pe piaţa construcţiilor. Lucrările pentru finalizarea celor două şcoli sunt pe ultima sută de metri, urmând dotarea celor două locaţii cu mobilier, conform proiectului. Pentru a afla stadiul documentaţiilor depuse în vederea finanţării, mai ales pentru proiectul de modernizare a căminul cultural din satul Râmeşti, depus la Compania Naţională de Investiţii, primarul merge periodic la Bucureşti. Spune că doar insistând la uşa acestor instituţii există speranţa ca lucrurile să meargă în direcţia bună.
Asfaltarea drumului care leagă localitatea Şuşani de Lungeşti
Pentru finanţarea proiectului privind refacerea infrastructurii rutiere afectată de calamităţi, mai exact a drumului comunal 54B, care uneşte localitatea Şuşani de comuna Lungeşti, primarul Daniel Tudor va depune cererea de finanţare în această perioadă, la Compania Naţională de Investiţii: „Este o rută extrem de utilă pentru comunitatea noastră, fiindcă scurtează legătura cu localitatea Lungeşti şi în special cu municipiul Drăgăşani cu aproximativ 15 kilometri. Drumul are o lungime de 5 kilometri şi este în prezent greu practicabil. În acest sens vom depune cerere de finanţare pentru asfaltarea acestui drum comunal la Compania Naţională de Investiţii. Prin noul program „Anghel Saligny”, administraţia locală a depus un proiect pentru branşarea localităţii la sistemul de gaze, în parteneriat cu localitatea Mădulari. Cereri de finanţare sunt depuse şi pentru reabilitarea sistemului de apă şi modernizarea infrastructurii rutiere.