Seaca poate oferi integrarea elementelor geotermale în structura turismului din Călimăneşti

Una dintre cele mai importante investiţii ale administraţiei locale din Călimăneşti este amenajarea zonei de la Seaca, pe care primarul Florinel Constantinescu o pregăteşte pas cu pas: „Este cea mai importantă investiţie la care noi ne-am gândit, atât ca importanţă pentru dezvoltarea localităţii Călimăneşti, dar şi ca zonă de interes, zonă care ne dă nouă posibilitatea să dezvoltăm partea de sud a staţiunii”, a punctat primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu.
La Seaca, administraţia locală deţine o suprafaţă destul de importantă de teren care va fi folosită în interesul public al staţiunii Călimăneşti-Căciulata şi care ar putea transforma oraşul în staţiune de interes naţional.
Zona Seaca reprezintă o suprafaţă de teren de 50 de hectare, însă numai 20 de hectare vor fi amenajate. Aici este prevăzută construirea unei sonde de apă geotermală la o adâncime de peste 3000 de metri, reprezentând o investiţie serioasă, care face parte dintr-un proiect mai mare, fiindcă în zonă vor fi construite două foraje de apă geotermală, unul în Căciulata şi celălalt la Seaca.
Pe baza acestei aducţiuni de apă geotermală se va dezvolta o reţea de distribuţie pentru a putea fi folosită ca energie termică, fiindcă aici apa iese din pământ la o temperatură de peste 90 de grade. Apă geotermală poate fi folosită şi în diverse alte scopuri şi cel mai important proiect pe care primarul Florinel Constantinescu îl conturează este construirea unui parc acvatic aşa cum se poate vedea şi în alte ţări şi care ar fi pentru zona Călimăneşti o posibilitate de dezvoltare economică imediată.
Primăria aşteaptă finanţarea forării celor două sonde. Proiectul este depus la Ministerul Fondurilor Europene, a trecut de etapa de evaluare administrativă şi de eligibilitate şi se află în etapa de evaluare tehnico-economică. Acest lucru înseamnă că foarte curând se va semna contractul de finanţare a acestui proiect care este destul de avansat, privind finanţarea acestor demersuri.
Cu toate acestea, primarul Florinel Constantinescu nu este în prezent atât de entuziasmat, spune că vrea mai întâi să vadă finanţarea acestor resurse energetice verzi din care face parte şi apa geotermală.
Construirea unei baze sportive la Seaca
Este gândită dezvoltarea zonei şi, pe lângă piscinele cu apă termală se va construi la Seaca şi o bază sportivă de tip I, cu mai multe terenuri de sport mici pentru antrenamente, având o capacitate de 500 de locuri, vestiare, nocturnă şi parcare. Proiectul este în linie dreaptă. Prin urmare, în această perioadă vor începe lucrările. Primarul are în plan ca, o dată ce baza sportivă din zona Seaca se va dezvolta, să fie amenajată şi o clinică de recuperare pentru sportivi în zonă, bazată pe binefacerile apei termale.