Bunicii fac legătura între generaţii cu datini şi obiceiuri româneşti, la Păuşeşti Măglaşi 

Joi, 16 iunie, la Căminul Cultural din localitatea Păuşeşti Măglaşi a avut loc o întâlnire sub genericul: „Bunici şi legătura între generaţii”, pentru organizarea căreia şi-au unit eforturile Alina Deaconesi, preşedintele Asociaţiei Familia Pro Natura, împreună cu directorul aşezământului cultural, Roxana Bogoslov. Ambele şi-au luat în serios rolul de gazde, reuşind să adune o mână de cetăţeni pentru a discuta despre importanţa perpetuării datinilor şi obiceiurilor care odinioară creau emoţii şi bucurii interioare întregii comunităţii. Atmosfera care a domnit la căminul cultural s-a dovedit a fi una veselă, de bună dispoziţie şi răbdare pentru un regal de tradiţii şi obiceiuri de excepţie. Întâlnirea s-a bazat pe dorinţa de a păstra credinţa şi cultura comunei aşa cum a fost ea odinioară.

Scopul Asociaţiei Familia Pro Natura, cu sprijinul autorităţilor locale, este acela de a încerca închegarea comunităţii prin întâlnirea generaţiilor: seniorii, tinerii, dar şi copiii. 

„Asociaţia Familia Pro Natura” este o asociaţie a comunei Păuşeşti Măglaşi care îşi propune în perioadă imediat următoare să investească în instruire, atunci când vine vorba despre educaţie, sănătate, cultură şi tradiţie, dar nu au fost uitate nici activităţile de recreere şi socializare. Am lansat provocarea de a veni să discutăm astăzi în cadrul acestui proiect „Bunici şi legătura între generaţii”, fiindcă îmi doresc foarte mult ca o parte dintre dumneavoastră să veniţi şi să ne predaţi anumite lucruri nouă, noilor generaţii, de la gastronomie locală până la dansuri şi obiceiuri populare tradiţionale”, a precizat Alina Deaconesi, preşedinta „Asociaţia Familia Pro Natura”. Pe lângă seniorii localităţii care au dat curs invitaţiei, la eveniment au fost prezenţi copiii care îşi petrec timpul la Clubul “The Byte Code” din cadrul bibliotecii din localitate, sub coordonarea bibliotecarei Ioana Goran.

Iniţiatoarele proiectului „Bunici şi legătura între generaţii” au notat câteva gânduri, reţete gastronomice şi obiceiuri locale împărtăşite de seniorii prezenţi la eveniment. Cu siguranţă acest proiect, al „Asociaţiei Familia Pro Natura” va crea o punte de legătură între generaţii şi va ajuta la cunoaşterea identităţii acestei comunităţi, fiindcă, în esenţă, tradiţiile şi obiceiurile unei aşezări sunt comori inestimabile, care definesc o comunitate făcându-o unică, statornică şi nemuritore. 

De menţionat este şi faptul că aşezământul cultural din Păuşeşti Măglaşi deţine 240 de exponate, obiecte vechi de o însemnătate inestimabilă, adunate sau donate de cetăţenii localităţii. Exponatele sunt în mare parte foarte bine conservate, câteva dintre ele fiind extrem de vechi. Se remarcă cele două cărţi bisericeşti din anul 1865 şi 1905, o icoană a Maicii Domnului din anul 1800 şi o ladă de zestre donată chiar de primarul localităţii, Alexandru Dediu.  

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *