La Slătioara a avut loc un eveniment de amploare al cercetaşilor: peste 700 de cercetaşi din ţară şi străinătate s-au întrecut pentru Trofeul „Cupa izvoarelor”

În perioada 16-19 iunie 2022, peste 700 de cercetaşi din ţară şi străinătate s-au întâlnit la Slătioara, pentru a participa la Trofeul ,,Cupa izvoarelor”, un eveniment de mare amploare care a fost reluat de cercetaşii vâlceni după doi ani de pandemie, punându-le din nou la încercare micilor participanţi cunoştinţele de supravieţuire în natură. Astfel, cercetaşi români, ucraineni şi moldoveni s-au întâlnit la sfârşitul acestei săptămâni la Slătioara, unde, timp de patru zile, au desfăşurat un program variat, din care nu au lipsit întrecerile în pădurea şi pe dealurile din apropierea câmpului şi pe Măgura Slătioarei, dar şi celelalte întreceri din cadrul Trofeului care au inclus activităţi de învăţare şi cunoaştere, recreative, jocuri cercetăşeşti, animaţie de câmp şi focuri de tabără, vizite la obiectivele culturale şi istorice din depresiunea Horezu.

În deschiderea festivă a taberei de la Slătioara, primarul Camelia Romcescu le-a urat bun venit şi succes tuturor participanţilor, declarând deschisă cea de-a XXIII-a ediţie. 

„Bine aţi venit în frumoasa localitate Slătioara! „Un cercetaş nu poate fi luat niciodată prin surprindere, el ştie exact ce să facă atunci când se întâmplă ceva neaşteptat”. Acest slogan reprezintă esenţa evenimentelor din zilele de 16-19 iunie 2022. În această perioadă se va desfăşura „Cupa izvoarelor’”, un concurs aplicativ al cercetaşilor la care iau parte 700 de copii din 25 de centre locale din ţară şi străinătate. Ne bucurăm nespus că aţi ales comuna noastră sa fie gazda acestui eveniment de amploare. Comuna Slătioara se află în Subcarpaţii Getici, fiind străbătută de râul Cerna, izvorât din munţii Căpăţânii. Este un tărâm binecuvântat, presărat de legende şi tradiţii, cu oameni primitori şi harnici. Curajoşii cercetaşi vor putea explora teritoriul comunei, descoperind fauna, flora şi frumuseţile locului, cunoştinţele de supravieţuire şi orientare, activităţile de acordare de prim ajutor, atelierele de însuşire şi formare de abilităţi. Toate acestea vor reprezenta experienţe de neuitat pentru toţi participanţii. Acest concurs are rolul de a-i pregăti pe bravii cercetaşi să aibă o gândire practică, reuşind să acţioneze imediat în cazul unui pericol sau accident, fără a fi luaţi prin surprindere. Vă doresc zile însorite şi experienţe de neuitat”, afirmă primarul localităţii Slătioara, Camelia Romcescu.

Deschiderea taberei a avut loc joi, 16 iunie, începând cu ora 20.00 şi s-a închis duminică, 19 iunie, cu festivitatea de premiere a celor mai buni cercetaşi. Organizatorii au pregătit pentru copii diplome, cupe, dar şi premii în obiecte. Echipa clasată pe locul I a primit Trofeul ,,Cupa izvoarelor”.

„Trofeul şi tabăra cercetăşească prilejuită de acesta reprezintă primul eveniment de amploare al organizaţiei după cei doi ani de restricţii determinate de pandemie. Peste 700 de cercetaşi din 25 de centre locale din ţară din Bucureşti, Iaşi, Liteni-Suceava, Tecuci, Tulcea, Constanţa, Năvodari, Medgidia, Slobozia, Târgu Jiu, Piteşti, Braşov, Sibiu, Drăgăşani şi Râmnicu Vâlcea, din Odesa –Ucraina şi Chişcăreni-Sângerei din Republica Moldova au participat la un bogat program de concursuri din cadrul trofeului: traseu aplicativ, poligon aplicativ, chestionar/teorie privind cunoştinţele de supravieţuire, meteorologie, prim-ajutor, floră şi faună, geografia locului şi istoria cercetăşiei, orientare şi prezentare de momente artistice cu tematică inspirată din legendele din Oltenia de sub munte. La acestea se adaugă activităţi de animaţie de camp, focuri de tabără şi ateliere de însuşire de cunoştinţe şi formarea de abilităţi. Oaspeţii cercetaşilor vâlceni au făcut vizite la obiectivele turistice şi religioase din depresiunea Horezu, au mers la olari să vadă şi alţi meşteri populari din zonă şi din judeţul Vâlcea. Echipele care vor cumula cele mai multe puncte vor primi diplome, cupe şi premii în obiecte, centrul local clasat pe locul I în clasamentul general primind pentru un an Trofeul transmisibil „Cupa izvoarelor”, a declarat într-un comunicat de presă organizatorul acestui eveniment, Nicolae Almaşi, preşedinte Centrului local „Mircea cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea al Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României”.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei comunei Slătioara, care este partener oficial al cercetaşilor vâlceni. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *