Comuna Costeşti s-a înscris în competiția mondială „Best Tourism Villages” și vrea să depună documentația pentru atestarea localității ca stațiune de interes local

Toma Peştereanu: „Am reprezentat cu cinste judeţul Vâlcea”
Șase localități din România s-au înscris în competiția „Best Tourism Villages”, o inițiativă a Organizației Mondiale a Turismului (OMT), dedicată recunoașterii satelor care sunt exemple remarcabile ca destinații turistice rurale, anunță Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Potrivit sursei citate, printre localităţile înscrise este şi comuna Costeşti, alături de localităţile: Biertan (județul Sibiu), Ciocănești (județul Suceava), Eibenthal (judetul Mehedinți), Rășinari (județul Sibiu) și Râu Sadului (județul Sibiu).
În acest sens, în localitatea Costeşti a fost prezentă o delegaţie de la Ministerul Turismului care s-a documentat despre comuna Costeşti, în cadrul competiţiei Best Tourism Village.
„Am primit cu mare bucurie o delegație de la Ministerul Turismului care s-a documentat despre comuna Costeşti, în cadrul competiţiei Best Tourism Village, o competiție a Organizaţiei Mondiale a Turismului, dedicată recunoașterii satelor ca destinaţii turistice rurale. Comuna Costesti a concurat cu încă 5 localităţi: Biertan, Răşinari, Rau Sadului, Ciocăneşti, Eibenthal, localităţi din Sibiu, Suceava sau Mehedinţi. Chiar am avut ce să vizitam în comună şi, chiar dacă localitatea nu va fi în primele trei locuri, un lucru s-a desprins din această vizită: vom depune documentația pentru declararea localității Costești ca stațiune de interes local. Am reprezentat cu cinste judeţul Vâlcea. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au primit și ne-au deschis uşa”, a precizat primarul localităţii Costeşti, Toma Peștereanu.
Conform regulamentului, primele trei sate care acumulează cele mai mari punctaje vor fi propunerile României pentru concursul derulat de OMT, calificându-se astfel în etapa desfăşurată la nivel mondial. Mai departe, cele care vor fi desemnate „Best Tourism Villages” vor deveni membre ale unei reţele care facilitează schimbul de informaţii, experienţe şi de bune practici. Reţeaua include, de asemenea experţi, parteneri publici şi privaţi din domeniul promovării turismului pentru dezvoltare rurală”, potrivit sursei citate, Euractiv.ro
Localitatea Costeşti este considerată una dintre cele mai frumoase zone ale ţării
Un adevărat paradis al turismului, localitatea Costeşti este locul unde domneşte o atmosferă rustică, monahală, cu mănăstiri de patrimoniu şi voievodale, iar satele pot fi considerate adevărate oaze de relaxare, pline de conace boiereşti, cu schituri şi biserici de lemn, cu două defilee superbe: Bistriţa şi Costeşti şi o colecţie de artă plastică „Alexandru Balintescu”, cu valoare de unicat.
Călătorul va regăsi această aşezare pitorească în zona de la poalele Muntelui Arnota, într-un un spaţiu geografic marcat de o istorie îndelungată. Aspectul de cetate îl dă nu numai semeţul munte Arnota, ci şi prezenţa, la capătul culoarului, a carierei de nisip Costeşti, devenită între timp Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor Costeşti. Aici se găsesc în straturi de nisip elemente cu aspect rulat, de forme diferite, unele sferice, altele în formă de păpuşi, uneori cu totul bizare. În munţi stau ascunse şi peşteri săpate în rocile calcaroase. Cea mai importantă dintre ele este Peştera lui Grigorie Decapolitul, cunoscută şi sub numele de Peştera Liliecilor. În această peşteră se află două bisericuţe rupestre.
Despre aceste locuri pe care le-a vizitat, Alexandru Vlahuţă, autorul cărţii „România pitorească” spunea că „reprezintă unul dintre cele mai frumoase ţinuturi ale ţării”.