La Vaideeni, nedeea ciobanilor a fost luată cu asalt de sute de români dornici să participe la a 54-a ediţie

Comuna Vaideeni a fost, preţ de două zile, o gazdă generoasă unde tradiţia portului popular s-a păstrat vie, iar invitaţii s-au bucurat de cântecul autentic oferit de artişti consacraţi.
Festivalului de folclor păstoresc „Învârtita Dorului” a oferit sâmbătă şi duminică manifestări care au făcut centrul comunei să răsune de veselie şi voie bună. Cea de-a 54-a ediţie a adus în faţă momente inedite, menite să păstreze tradiţiile şi obiceiurile ciobanilor care își găsesc în continuare rădăcini puternice peste secole din munţi. A fost un prilej de a participa la prezentări şi lansări de carte, expoziţii, colocvii, expuneri de fotografie şi cămăşi ungureşti, dar și omagii aduse unor personalităţi plecate din sat şi care au reprezentat cu cinste, de-a lungul timpului, spiritul localnicilor.
Într-un cuvânt, „Învârtita dorului” a fost un eveniment de mare ținută culturală și artistică. S-a adresat atât celor mai fini cunoscători ai culturii, dar și publicului larg.
Prezenţa invitaţilor de seamă a fost una numeroasă, de la conducătorii judeţului până la parlamentari, politicieni sau oameni de cultură, cetăţeni din diferite colţuri ale ţării, cu toţii au ajuns într-un singur loc, la Vaideeni, pentru a fi părtaşi la bucuria celor care, timp de 54 de ani, an de an, aduc un omagiu valorilor spirituale primite ca moştenire de la moşii şi strămoşii acestor meleaguri.
În deschidere, primarul Daniel Băluţă, îmbrăcat în port popular, le-a mulţumit tuturor participanţilor pentru prezenţă, localnicilor pentru înţelegere şi i-a asigurat că tradiţia nu va muri la Vaideeni, ci va fi conservată odată cu trecerea timpului:
Daniel Băluţă: „Trecutul acestei aşezări a dovedit valoarea acestor oameni mândri şi harnici din localitatea noastră”
„Iată-ne astăzi, după doi ani de restricţii, în zi de sărbătoare să putem celebra împreună acest eveniment moştenit de la strămoşii noştri, pentru că nedeile au coborât din munţi şi s-au împământenit până la nivelul satelor. Vreau să mulţumesc locuitorilor comunei Vaideeni, invitaţilor şi tuturor celor prezenţi. Trecutul acestei aşezări a dovedit valoarea acestor oameni mândri şi harnici din localitatea noastră. Suntem printre puţinele localităţi din ţară care încă îşi valorifică tradiţiile la nivel de artă. Dovadă sunt ansambluri de dans pe care le avem în localitate, alături de fluieraşi, prin care reprezentăm cu mândrie zona noastră, acolo unde suntem invitaţi. La rândul lor, prietenii şi fraţii noştri ne cinstesc cu prezenţa lor aici, la sărbătoarea noastră, şi pentru acest lucru le mulţumim. Vă mulţumesc tuturor şi vreau să vă spun că sunt mândru că sunt vaideean şi mă simt onorat să fiu primar al acestei localităţi”, a spus, în deschiderea evenimentului, primarul localităţii, Daniel Băluţă.
Cele mai frumoase costume populare, în paradă
Ca de fiecare dată, cea mai spectaculoasă activitate de la Învârtita Dorului a fost parada inedită a costumelor populare. Tradiţiile fiecărei zone din ţară au fost frumos valorificate prin portul popular, fiecare cu costumele şi însemnele specifice locului, cu zâmbete și multă veselie, aceasta a fost atmosfera.
De asemenea, ansamblurile folclorice care au venit la Vaideeni din toate colțurile țării, au încântat audiența. Pe platoul care poartă numele festivalului au avut loc mai multe recitaluri de folclor autentic românesc. Pe scena amenajată în aer liber au urcat mulți soliști, printre care îi putem aminti pe Adrian Băluţă, Nicu Novac, Adelina Popa, David Ungureanu, Mădălina Popescu, Anamaria Iorga, Marius Țugulescu, Mihai Tițoiu sau Ilie Dură și Alin Pavelescu. De asemenea, au concertat elevii Școlii de Arte Vaideeni și Ansamblul Miorița.
Nedeia păstorească a coborât din munţi
În esenţă, „Învârtita dorului” este o meditaţie asupra vieţii omului, a păstorului apăsat de greutăţi, care urcă primăvara în munte şi se întoarce toamna cântând din fluier. Aşa trăieşte Vaideeniul, prin cântec şi joc, prin costume frumoase şi unice în felul lor, prin bardul şi ambasadorul cântecului și poeziei din comuna pe care a cântat-o cu mândrie, Vartolomei Todeci, care azi predă printre îngeri, fiind cel care, an de an a cântat şi ne-a încântat pe toţi cei prezenţi la eveniment cu melodia „Învârtita dorului”.
