La Bărbăteşti, undă verde pentru înfiinţarea zonei de agrement de pe Valea Otăsăului: au fost făcute lotizările

Pentru a pune în valoare patrimoniul natural al comunei Bărbăteşti, cel mai important proiect pe care administraţia locală îl are în acest an este concesionarea unui număr de 35 de loturi în zona Pătrunsă pentru construcția de structuri de cazare.
Astfel, la Bărbăteşti se fac paşi pentru a pune bazele satului de vacanţă de pe Valea Otăsăului, prin care localitatea poate intra în peisajul turismului național.
Proiectul își propune să ajute comuna sa devină o destinație turistică atractivă
„S-a făcut lotizarea şi avem 35 de loturi pe care le vom da în concesiune. Pe lângă aceste loturi, în zonă am lăsat două spaţii foarte mari pentru campare cu cortul sau rulota, pentru parcare zone şi pentru picnic sau grătar. Pentru cei care vor avea în concesiune parcelele există criterii foarte clare de construire, şi una dintre ele se referă la faptul că, timp de 3 ani de la data concesionării ar trebui finalizată construcţia şi dată în circuitul turistic. Mai mult, clădirile vor păstra arhitectura zonei. În acest sens avem discuţii cu un arhitect pentru a le prezenta soluţii concesionarilor privind construcţia clădirilor. Nu ştiu foarte multe detalii în acest sens, ce ştiu este că nu sunt de acord cu acele clădiri, care uneori nu pot fi percepute din spațiul public. Prin urmare, la noi va fi o regulă, clădirile nu se vor construi haotic. Un lucru este cert: zona va deveni un colţ destinat exclusiv turismului”, a precizat primarul localităţii, Constantin Banacu.
Arhitectura satului de vacanţă de pe Valea Otăsăului va prelua elemente din construcțiile tradiționale din localitate
Regulamentul administraţiei locale de construire pentru zona satului de vacanţă de pe Valea Otăsăului are ca scop crearea unui aspect care să respecte și să prezerve tradiția și specificul local. Primarul Constantin Banacu exclude construirea haotică, dezordonată, fără plan de urbanism și regulament și fără a se respecta formele apropiate de casele tradiționale din zonă. Prin urmare, pentru a elimina acest fenomen, administraţia locală din Bărbăteşti va propune un regulament de construire, astfel încât noile construcții să ducă la dezvoltarea turismului, fără distrugerea naturii și a frumuseții locale.
Bărbăteştiul este un punct de plecare spre munţii Căpăţânii şi Parcul Naţional Buila – Vânturariţa, pe un drum care duce în liniştita poiană de la Pătrunsa
Frumuseţea acestei aşezări începe încă de la urcare, de pe poteca spre Mănăstirea Pătrunsa. De acolo, de sus, în zilele însorite se vede Oltul, şi uneori se zăreşte chiar şi Dunărea în depărtare, în toată strălucirea sa, dar şi Muntele Cozia. Urcuşul până la Mănăstirea Pătrunsa în lumea monahală, dar şi spre bisericile din apropiere oferă călătorilor curioşi peisaje de neuitat.
Aici turistul poate petrece mai multe zile în drumeție, pe văi și munți, poate afla povestea satelor sau a locurilor şi poate gusta diferite bunătăți locale.
Bărbăteştiul a devenit cunoscut şi apreciat de turişti în ultimii ani şi datorită satului de vacanţă de pe Valea Otăsăului, unde îşi petrec vacanţele iubitorii de natură şi pentru care administraţia locală are un amplu proiect de dezvoltare a zonei respective.
Primarul Constantin Banacu ne spune că, indiferent cine calcă o dată pragul acestei aşezări, se reîntoarce mereu cu bucurie în aceste locuri. Un exemplu este faptul că, la Bărbăteşti, de 13 ani consecutiv, un grup de peste 30 de copii din Arad, însoţiţi de părinţi şi instructori revine de fiecare dată în tabăra amenajată pe Valea Otăsăului.
Bărbăteştiul este un exemplu de gospodărire făcută ca la carte
Administraţia locală din Bărbăteşti a depus la Ministerul Dezvoltării cererea de finanţare pentru asfaltarea drumului care duce spre Mânăstirea Pătrunsa. Cu acest proiect, în localitate se va finaliza modernizarea infrastructurii rutiere.
Trebuie spus că Bărbăteştiul este un exemplu de gospodărire făcută ca la carte și, nu de puţine ori cu bani puțini, pe lângă proiectele mari, care s-au bazat pe fonduri europene sau guvernamentale. Primarul Constantin Banacu este considerat un campion în domeniu, poziție confirmată de când conduce administrația locală: apă și canalizare pe fiecare uliţă, drumuri comunale ca-n palmă, dispensar, aşezăminte culturale, școli și grădinițe moderne, wi-fi gratuit, camere de supraveghere, iluminat stradal eficient sunt doar câteva dintre realizări.
„Pentru acest proiect, de asfaltare a drumurilor pe o lungime de aproximativ 5 kilometri cererea de finanţare este depusă la Ministerul Dezvoltării. El se va completa cu alte două uliţe pe care le vom asfalta cu bani din bugetul local. În acest fel încheiem tot ceea ce înseamnă asfaltare în localitatea Bărbăteşti. Drumul prins în vederea finanţării prin Programul Național de Investiții este calea care duce spre Mânăstirea Pătrunsa, fiind important pentru următorul pas privind dezvoltarea localităţii pe nişa turismului. În localitate avem apă, canalizare, şcoli, grădiniţe moderne, iluminat stradal şi inclusiv de gaze garantez că vom beneficia. Prin urmare, avem tot, și mai ales avem o comună cu un potențial turistic extraordinar. De aceea, strategia de dezvoltare a Bărbăteştiului se îndreaptă spre identificarea fondurilor cu noile proiecte pe care le avem, pentru a pune în valoare obiectivele turistice din comună”, a precizat primarul social-democrat din Bărbăteşti, Constantin Banacu.
La Bărbăteşti se merge pe strategia de dezvoltare turistică a comunei, însă nu se pierd din vedere nici investițiile privind rețeaua de gaze, digitalizarea serviciilor oferite de primărie, dar și investițiile noi, care apar odată cu dezvoltarea domeniului IT în școlile din localitate.