Senatorul Claudia Banu, măsuri de siguranță și protecție a minorilor

Agresorii sexuali ai minorilor nu mai scapă de închisoare

Senatorul Claudia Banu alături de alte două senatoare ale PNL au inițiat un proiect de lege prin care orice act sexual cu un minor sub 15 ani va fi încadrat în mod sigur la infracțiunea de viol.

Prin acest proiect adoptat la Senat se va aduce coerență în practica judiciară și se vor înăspri pedepsele și recunoașterea criteriului vulnerabilității minorului ca victimă prin creşterea nivelului de conştientizare a publicului privind drepturile copiilor. Astfel, agresorii sexuali ai minorilor vor fi pedepsiți drastic în orice context, cu atât mai mult atunci când este vorba despre pedofilie:

„Legislația românească încă are nevoie de multe îmbunătățiri atunci când discutăm despre măsuri de protecție a minorilor. Din păcate, statisticile arată că în România, zilnic, un copil este violat sau agresat sexual sau cade victimă traficului de persoane, iar 85% dintre plângerile de violenţă sexuală împotriva copiilor sunt clasate, din lipsă de probe. În fiecare an, în România se anchetează în jur de 9.000 de cazuri de abuz împotriva copiilor, însă dintre acestea mai puțin de 15% ajung în instanță.

Alături de Iulia Scântei și Alina Gorghiu, am inițiat un proiect de lege care a trecut săptămâna aceasta de Senat, privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Scopul proiectului este de a combate abuzul sexual al minorilor, prin creşterea nivelului de conştientizare a publicului privind drepturile copiilor, înăsprirea pedepselor și recunoașterea criteriului vulnerabilității. A devenit o practică în justiție ca abuzurile sexuale asupra minorilor să fie încadrate ca acte sexuale întreținute cu consimțământul victimelor, chiar dacă victimele sunt copii. Proiectul adoptat la Senat clarifică această situație, astfel încât orice act sexual al unui adult cu un minor sub 15 ani va fi considerat viol. Incriminarea distinctă a infracțiunii de viol săvârşit asupra unui minor, precum şi cea de agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor, ridicarea la 15 ani a vârstei consimţământului sexual şi infracțiunea constând în determinarea sau înlesnirea întreţinerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, cu forme agravante și pedepse proporţionale, toate sunt prevederi integrante din noul act normativ. Am inclus de asemenea un nou criteriu care trebuie luat în considerare în comiterea unor astfel de infracțiuni, cel al VULNERABILITĂȚII minorului victimă – situaţia precarităţii situaţiei sale economice sau sociale, având în vedere numeroasele cazuri de abuz şi exploatare sexuală împotriva copiilor defavorizaţi, din familii foarte sărace, care practică cerşetoria sau prostituţia sub ameninţarea agresorilor, care nu au un domiciliu ori o reşedinţă stabilă sau care se află în diverse centre sau adăposturi.

România face un nou pas către a completa proiectul propus, stabilind noi pedepse și circumstanțe agravante privind agresiunea asupra minorilor. Infracțiunile capătă, prin aceste noi reglementări, anvergura aferentă unor asemenea situații, în acord cu legislația europeană”, afirmă senator Claudia Mihaela Banu. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *