În oraşul Bălceşti se vor construi 5 blocuri cu bani europeni prin PNRR

În oraşul Bălceşti se vor construi blocuri noi de locuințe. Lucrările pentru aceste noi unităţi locative vor fi finanțate cu fonduri europene atrase, iar cererile de finanţare au fost depuse prin PNRR. Blocurile vor fi cu regim de înălțime P+M, iar de aceste locuințe vor beneficia specialiştii din sănătate şi învăţământ, dar şi tinerii cu vârsta sub 35 de ani care îndeplinesc condițiile impuse și care vor fi selectați de o comisie special constituită în acest sens:

„Prin PNRR, componenta 10 am depus cinci cereri de finanţare. Una dintre ele prevede construcţia de locuinţe pentru specialiştii din sănătate şi învăţământ, dar şi pentru tineri. Pentru specialiştii din sănătate şi învăţământ se vor construi două module cu regim de înălțime P+M pe terenul din zona dispensarului veterinar al oraşului. Ambele module vor avea şase apartamente cu câte două camere, iar fiecare apartament va avea o suprafață de 65 de metri pătraţi. Toate apartamentele vor fi mobilate. Celelalte trei blocuri se vor construi în zona stadionului din oraş, în spatele Şcolii Profesionale. În total se vor construi în Bălceşti 5 blocuri cu 30 de apartamente. Important este faptul că vom putea ajuta tinerilor din Bălceşti, mai ales că apartamentele sunt la cheie, inclusiv mobilate cu bani europeni. Avem din partea tinerilor cereri depuse pentru locuinţe, fiindcă sunt mulți care nu au unde să stea. Aceste apartamente se vor aloca în urma unor condiţii care se vor impune: în primul rând trebuie să aibă domiciliul în oraşul Bălceşti, locul de muncă să fie pe raza oraşului şi să dovedească că nu deţin nici o proprietate. Un alt lucru important este faptul că, inclusiv pentru specialişti le vom putea asigura locuinţă de serviciu. Acest aspect era de multe ori un impediment în localitatea noastră, până acum”, ne-a precizat primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca.

Proiecte pentru accesarea banilor europeni

Tot prin PNRR, administraţia locală a mai depus o cerere de finanţare pentru implementarea sistemului GIS la nivelul primăriei, montarea unor staţii de încărcare a maşinilor electrice, iar al cincilea proiect este pentru realizarea eficienţei energetice la primărie, o investiţie care include modelizarea şi reabilitarea întregii clădiri, începând de la montarea unui sistem de încălzire cu pompe de căldură, panouri solare, schimbarea instalaţiilor electrice, sanitare, a tocăriei, a pardoselii şi acoperişului. Cererea de finanţare se va depune şi pentru modernizare Şcolii Primare de la Cârlogani, pentru modernizarea căminului cultural de la Goruneşti şi a bibliotecii Liceului Tehnologic „Petrache Poenaru”.

Primăria oraşului Bălceşti a primit finanţare la proiectul pentru gaz

Proiectul privind extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale în oraşul Bălceşti a fost inclus în această perioadă pe lista obiectivelor de investiții finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Asta înseamnă că proiectul a primit finanțare, iar extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale în Bălceşti a devenit realitate. Proiectul de extindere reţele inteligente de distribuţie a gazelor naturale în oraşul Bălceşti are valoarea de 40.707.955,17 lei: „Proiectul se va extinde pe o lungime de 50 de kilometri. Practic, în afară de satele Preoțeşti şi Palei, fiindcă nu s-au încadrat în condiţii din cauza distanţelor mari între case, restul zonelor aparţinătoare oraşului se vor putea conecta le reţeaua de gaze prin acest proiect”, ne-a precizat primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca.

Bălceştiul se transformă treptat într-un oraș cochet, cu ajutorul banilor europeni

Cu bani europeni atraşi, la Bălceşti se află în plină desfăşurare un amplu proiect integrat pe partea educaţională, cultural-recreativă şi pentru modernizarea infrastructurii rutiere.

Accesarea fondurilor europene reprezintă o nişă importantă de dezvoltare a oraşului, pe care primarul Constantin Aleca nu a ratat-o. Proiectul ajunge până la 5 milioane de euro şi este o investiţie amplă, care va schimba radical imaginea oraşului:

„Proiectul este într-un procent destul de mare realizat. Partea de infrastructură rutieră este deja închisă, trotuarele sunt finalizate şi cei 1,8 kilometri de drumuri sunt asfaltați, cu rigole betonate,dar s-a realizat şi amenajarea podeţelor la fiecare proprietate. Prin urmare, această parte din proiect este în procent de 100% realizată, s-a făcut inclusiv recepţia. Se continuă cu modernizare, reabilitarea şi dotarea celor două școli generale: Bălceşti şi Otetelişu. La şcoala din Bălceşti, lucrările sunt executate în procent de 80%. Se lucrează la amenajarea celor două terenuri de sport cu gazon sintetic. Sălile de clasă sunt în procent de 90% modernizate, ar mai trebui montat mobilierul care este în curs de achiziţie. La Şcoala Generală de la Otetelişu lucrările sunt puţin rămase în urmă, ele fiind realizate în procent de 30%, deoarece pentru această locaţie licitaţia nu s-a finalizat concomitent cu lucrările Şcolii Generale Bălceşti. Prin urmare, proiectul este în linie, se lucrează intens”, a precizat primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca.

Tot în cadrul acestui proiect se vor amenaja trei terenuri de sport sintetice şi unul cu gazon natural. Toate terenurile vor fi dotate cu nocturnă, unde se vor putea ţine meciuri care ar putea participa la Super Ligă. Se va construi în satul Otetelişu o sală de festivităţi modernă, unde se vor putea ţine conferinţe şi se va amenaja un spaţiu recreativ dotat cu mobilier urban, sistem de irigaţii, iluminat public şi internet.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *