Primarul localităţii Pietrari, Nicolae Moraru, ar vrea să deschidă clase de meserii în localitate
Cu toţii ştim că, la Pietrari, echipa de conducere a primăriei susține dezvoltarea infrastructurii de educație prin modernizarea și chiar construirea de noi unități de învățământ, investiții extrem de necesare pentru ca elevii din localitate să beneficieze de condiții moderne de studiu și de dotări care să-i ajute la creșterea performanțelor educaționale. Aici copiii sunt pe mâini bune, şcoală și toate unităţile de învăţământ din localitate au beneficiat de atenția actualei administrații locale. Elevii au rezultate mult mai bune la învățătură, iar dascălii joacă un rol vital în dezvoltarea lor. Una dintre noile priorităţi ale primarul Nicolae Moraru în domeniul educaţiei este îndreptată pentru dezvoltarea învățământului profesional, mai ales că există o cerere continuă pe piaţa muncii pentru diferite categorii de specialişti. În opinia primarului este timpul să existe o importantă schimbare a sistemului de învăţământ faţă de pregătirea profesională, astfel încât copiilor să le fie deschis interesul pentru a avea o meserie căutată pe piaţa muncii:
„Cu toţii trecem printr-o criză economică pe care o resimţim, şi mai ales prin criza alimentară, iar tinerii pleacă din sat, se duc la muncă în străinătate, asta mă doare cel mai mult. Mare parte se duc în agricultură sau şoferi pe tir şi nimeni nu face nimic, totul este doar la nivel declarativ. În acest sens avem în plan să înfiinţăm în localitate o clasă de profesională cu profil agricol, cu ramuri în domeniul apiculturii şi pomiculturii. Pe această nişă încurajăm tinerii şi, dacă vor să îşi deschidă o afacere în acest sens, în localitate sunt astfel de exemple de oameni harnici care şi-au făcut avere din aceste munci, apicultură şi pomicultură , și care au la bază o şcoală. În localitate sunt cetăţeni care au solarii cu legume sau flori şi pot să-i încurajeze pe copiii interesaţi de astfel de mici afaceri. Sunt ocupaţii care se dovedesc a fi din ce în ce mai profitabile, iar acest lucru se vede prin bunăstarea gospodăriilor dumnealor. Ar fi o oportunitate şi asta fiindcă pregătirea teoretică a elevului se îmbină cu cea practică, adică ar exista între teorie şi practică o interacţiune”, a punctat primarul localităţii Pietrari, Nicolae Moraru.
Una dintre cererile principale ale României este forţa de muncă calificată. Din păcate nimeni nu vede, numărul elevilor care vor să înveţe o meserie la o școală profesională este insignifiant. Statul dă neputincios din umeri, ministru educaţiei anunţă modificări de formă, fără rezultate notabile, fără accent pe competenţe pentru şcolile din România. În acest timp, 41,5 % dintre copiii acestei ţări sunt expuşi riscului de sărăcie, iar trei din zece copii merg seara flămânzi la culcare și abandonul şcolar al copiilor din România se ridică la 23%. În fiecare an creşte numărul copiilor care nu se mai înscriu la bacalaureat. De la această realitate ar trebui gândită reforma în educaţie, iar statul, împreună cu familia ar trebui să îndrume copilul spre o carieră de succes.