Primarul localităţii Galicea, Florin Mărăcine: „Sperăm la o semnare mai rapidă a contractului de finanţare prin POIM pentru apă şi canalizare”

Localitatea Galicea este una dintre comunele care face parte din masterplanul judeţului, unde zeci de localităţi au depus documentaţia cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi alimentării cu apă şi canalizării, renunţând în schimb la investiţii finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
Primarul localităţii Galicea, Florin Mărăcine, este dezamăgit, fiindcă localitatea este prinsă în acest POIM de aproximativ 10 ani, timp în care cetăţenii au primit doar promisiuni. Spune că fondurile europene sunt generoase doar la nivel informativ, în realitate aceste fonduri nu există, sunt doar poveşti frumoase sau, cum spune primarul, firimituri aruncate de guvernanţi:
„România avea mai multe directive pe care şi le-a asumat când a intrat în Uniunea Europeană, iar proiectele de apă şi canalizare au fost printre măsurile care trebuiau finalizate la finele lui 2018. Problema este că nu au fost bani pentru apă şi canalizare, s-au dat bani europeni doar verbal. Un lucru este cert: fondurile europene sunt generoase doar la nivel informativ. Sperăm la o semnare mai rapidă a contractului de finanţare prin POIM pentru apă şi canalizare în satul Valea Râului şi înfiinţarea sistemului de canalizare în satele Dealul Galicii şi Teiu. Nu sunt linii de finanţare pentru accesarea fondurilor europene, banii europeni sunt doar vorbe. În realitate aceste fonduri nu există, nu sunt fonduri europene, sunt doar poveşti frumoase sau, cum îmi place mie să spun, firimituri. Nu se pot finanţa proiecte pe care administraţiile locale le au întocmite fiindcă nu au apărut axele de finanţare, iar prin programele europene care sunt active nu se pot atrage banii europeni din cauza condiţiilor, imposibil de îndeplinit pentru cele mai multe administraţii locale. Avem proiecte întocmite, care au costat bani şi la care ne uităm, fiindcă nu avem programe de finanţare. Fac această precizare deoarece intenţia noastră este să facem treabă în comună, să mulţumim comunitatea”, a precizat primarul localităţii Galicea, Florin Mărăcine.
Reamintim faptul că, după ultimele directive privind redefinirea aglomerărilor urbane, condiţie impusă de Uniunea Europeană, localitatea Galicea a fost scoasă din acest masterplan cu o parte din proiectul depus iniţial privind canalizarea pentru satele Bratia Vale şi Cocoru.
În prezent, proiectul de canalizare pentru aceste două sate, Bratia Vale şi Cocoru este depus prin PNI „Anghel Saligny”. Problema este că pe acel tronson s-a turnat asfalt cu bani europeni:
„Acum va trebui să fie spart asfaltul şi se va introduce conducta fiindcă aşa este la noi, în România, iar noi, primarii, suntem de vină pentru tot ce se întâmplă în localitate, suntem staţia de epurare a localităţii. Cu toate acestea vom merge înainte, chiar dacă astrele nu sunt atât de aşezate precum le văd alţii, care spun că primăriile stau pe un sac cu bani”, a precizat primarul localităţii Galicea, Florin Mărăcine.
Primarul comunei Galicea a depus spre finanţare la Ministerul Dezvoltării prin noul program „Anghel Saligny” proiectul de înfiinţare a canalizării pentru satele Bratia Vale si Cocoru şi înfiinţarea staţiei de epurare. Al doilea proiect depus prevede asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 7,3 kilometri, iar pentru accesarea fondurilor europene a depus proiect la AFM pentru modernizarea iluminatului public şi pentru montarea staţiilor de încărcare a maşinilor electrice. Tot cu bani europeni are în plan achiziţia unui buldoexcavator, necesar pentru lucrările de primă urgenţă din comună.