Mălaia are nevoie de relansarea investițiilor publice, dar așteaptă proiectele din fonduri guvernamentale şi europene

Administraţia locală din Mălaia aşteaptă finanţarea prin programul naţional Anghel Saligny pentru extinderea sistemului de apă şi înfiinţarea reţelei de canalizare. 

Pe lângă proiectele existente există un portofoliu de proiecte depus şi aprobat, tot în faza de aşteptare, la Compania Naţională de Investiţii.

Tot în aşteptarea finanţării sunt şi proiectele depuse la Agenţia Fondului de Mediu pentru reabilitarea termică a şcolilor şi grădiniţelor, modernizarea iluminatului public şi staţiile de încărcare pentru maşinile electrice. 

Până când vin banii promişi cu surle şi trâmbiţe, la Mălaia s-au amenajat rigolele şi trotuarele cu bani din bugetul local. Tot cu bani din bugetul local s-a refăcut capela bisericii din sat, s-a amenajat parcarea de la Cascada Scoruş şi au fost montate foişoare în zonă. Însă, pentru investiţiile mari, primarul Gheorghe Dinculescu speră la o repartizare a fondurilor cât mai rapidă. O altă temere a primarului este legată de graficul de implementare a proiectelor. Acesta spune că, în cazul în care fondurile vor fi alocate de la Ministerul Dezvoltării în această perioadă, înseamnă că semnarea contractelor de finanţare se va prelungi până la sfârşitul anului, urmând ca abia de anul viitor să înceapă efectiv lucrările:

„Sunt totuşi dezamăgit, fiindcă de doi ani ne uităm la poarta ministerelor unde avem depuse proiecte. Dacă banii vin în această perioadă urmează alţi paşi pentru semnarea contractelor, apoi licitaţii şi tot felul de documente. Prin urmare, în cel mai bun scenariu, abia de anul viitor vor începe efectiv lucrările. La început ni s-a spus că nu sunt specialişti care să analizeze proiectele pe Anghel Saligny”, că se fac colective de lucru tocmai cu specialişti din domeniul consultanţei şi proiectării. Acum, Ministerul Dezvoltării a publicat lista alocărilor din Programul Anghel Saligny, însă nu ştiu dacă această sumă au luat-o pe baza proiectelor depuse la nivel de judeţ şi s-a dat un procent sau au finanţat toate proiectele, asta nu ne spune nimeni. Am înţeles însă că priorităţile sunt stabilite: apă, canalizare şi abia apoi drumuri. Ştim că vor fi minimum 4 milioane pentru fiecare comună, ceea ce cred că este o sumă insuficientă, dacă mă gândesc că noi am depus trei proiecte, fiecare cu gradul lui de complexitate, însă toate necesare, şi aici vorbim despre apă şi canalizare. Avem făcut şi proiectul de asfaltare a drumurilor, dar îmi ieşise o valoare de 18 milioane de lei. Având o astfel de sumă nu am depus acest proiect, pentru că nu avea nici o şansă de finanţare. În această situaţie am depus ceea ce era necesar: apa şi canalizarea. Acum aşteptăm când se va face valoarea proiectelor care se finanţează, deci suntem mereu în aşteptare”, a precizat primarul localităţii Mălaia, Gheorghe Dinculescu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *