Biserica Grămeşti, din Costeşti, a fost inclusă în Ruta cultural-turistică a Bisericilor de Lemn din România
În urma demersurilor constante și insistente pentru restaurarea Bisericii de lemn Grămeşti, primarul localităţii Costeşti, Toma Peştereanu, a reușit realizarea întregii documentații tehnice pentru includerea acestui edificiu în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în cadrul apelului de proiecte pentru investiții în turism și cultură.
În acest sens, primarul Toma Peştereanu a primit confirmare faptului că lăcaşul de cult a fost selectat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a fi inclus în Ruta Bisericilor de Lemn din România în vederea promovării.
„ Proiectul depus de Primăria Costești, pe PNNR, despre Biserica Grămești ca sa fie inclusă în ruta bisericilor de lemn în vederea promovării, a fost selectat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene„ informează primarul localităţii Costeşti, Toma Peştereanu.
Unică în peisajul bisericilor de lemn, Biserica Grămeşti, din Costeşti, ocupă un loc aparte între lăcașurile de cult încărcate de ani și rugăciune, prin care există posibilitatea reconstituiri a unei părți a istoriei noastre. Este cea mai veche biserică a localității Costești, construită în urmă cu 358 de ani, o adevărată minune din lemn, unică prin faptul că pe pereţii exteriori sunt inscripţii în alfabetul chirilic, reprezentând o veritabilă lecţie de istorie religioasă în aer liber. Lăcaşul religios face parte din salba restrânsă de lăcaşuri religioase ridicate din lemn de mari boieri şi dregători de seamă ai ţării care comunică despre valorile neamului românesc, ce sunt nemuritoare prin curaj, eroism, noblețe, aceleași cu care încă ne identificăm. Bisericuţa Grămeşti, emblemă a culturii vâlcene, a fost ridicat din lemn în perioada 1664-1665 de mitropolitul Ştefan al Ungrovlahiei, pe fundaţiile unei alte biserici, chiar pe locul unde mitropolitul Ştefan îşi îngropase mama, originară din Grămeşti
Proiectele administraţiei locale vin pentru a completa mapa care să confere pe viitor Costeştiul drept staţiune turistică
„Am introdus Biserica Grămeşti în circuitul bisericilor din lemn şi este nevoie de fonduri pe care sperăm să le primim. Noi proiecte am depus şi prin programul de finanţare guvernamental „Anghel Saligny”. Unul dintre acestea vizează reabilitarea şi extinderea sistemului de apă, şi aici am prins sistemul de apă din zona Pietreni, pe care trebuie să-l schimbăm în întregime. Dacă vom reuşi acest lucru eu cred că localitatea Costeşti are în procent de 100% sistem de apă şi un sistem executat ca la carte. În cadrul acestui proiect este prinsă şi zona Vărateci, unde am prevăzut o extindere a sistemului de apă. În această zonă se va monta şi o pompă, pentru că în prezent apa nu urcă acolo. Al doilea proiect pe care l-am depus vizează asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 5,3 kilometri. Acest proiect ne-ar ajuta foarte mult, fiindcă am inclus aici drumul care duce la Romani şi atunci turiştii pot veni de la Horezu pe sub culmile dealului Neagota şi la Mănăstirea Bistriţa. Mai avem un alt drum care face legătura de la Pietreni la Bistriţa, amândouă fiind drumuri turistice cu însemnătate. Mai sunt alte câteva drumuri prinse în acest proiect, pe lângă Mănăstirea Bistriţa, care duc la Parcul Naţional Buila-Vânturariţa”, a precizat primarul localităţii Costeşti, Toma Peştereanu.