Cum „fentează” politicienii din Râmnicu Vâlcea sistemul pentru a câștiga mii de euro lunar

Românii sunt destul de dezinteresați când vine vorba de politică sau oamenii care ocupă funcțiile publice. Potrivit statisticilor de prezență la vot, adică cea mai obiectivă demonstrație a interesului cetățenilor pentru politică, 46,02% din români au votat la alegerile din septembrie 2020.
După procesul electoral, politicienii își ocupă locurile în instituțiile publice datorită votului electoratului favorit. Ce nu se menționează în campaniile electorale sunt salariile pe care le vor primi oamenii politici în funcțiile ocupate. Și chiar dacă s-ar menționa salariul, sunt numeroase modalități în instituțiile publice pentru a obține un venit mai mare lunar greu de anticipat.
Votanții probabil că nu își amintesc de aceste aspecte în timpul campaniei electorale. Și chiar dacă și-ar aminti, nu ar fi relevant în timpul votului pentru că oricare oameni ai partidului ar ajunge în funcția respectivă ar profita de salarii fără rețineri, chiar dacă vorbim de liberali, social-democrați sau useriști.
În România oamenii politici nu se plâng de creșterea prețului la combustibil sau cât a venit factura la curent sau gaze. Politicienii au traversat fără probleme pandemia și criza financiară din ultimii doi ani de zile. Salariile sunt substanțiale pentru mulți dintre aceștia, devenind pe parcursul anilor dependenți de veniturile de la stat.
Cu ce se ocupă consilierii locali din Râmnicu Vâlcea?
La Râmnicu Vâlcea sunt 4 partide în Consiliul Local: PSD, PNL, USR și PER. Influența primarului Mircia Gutău este reprezentată obiectiv de PER și PSD, dar a reușit pe parcursul acestui mandat să influențeze și partidul USR. Odată cu acapararea celor 3 voturi în plus din partea USR, Mircia Gutău și-a asigurat majoritatea simplă pentru aprobarea proiectelor.
Ocupația unui consilier local este reprezentată de prezența la ședințele Consiliului Local din timpul unei luni, care pot fi ordinare sau extraordinare. Ședințele nu sunt deloc numeroase, maximul fiind reprezentat de vreo trei ședințe într-o lună și minimul de una. Pe lângă participarea la aceste ședințe, consilierii mai fac parte din diverse comisii care analizează proiectele de hotărâre înainte de ședință.
Comisiile de specialitate pot fi în diverse domenii necesare funcționării și dezvoltării unui oraș: învățământ, finanțe, lucrări publice, comerț, etc. Aici ar putea fi vorba de folosirea cunoștințelor individuale a fiecărui consilier pentru a îmbunătăți proiectele care sunt propuse către aprobare. Cu toate acestea, oamenii care au funcția de consilier local sunt doar oameni politici ai partidului, deci este foarte probabil ca aceștia să nu dețină abilitățile de a analiza și îmbunătăți proiectele de hotărâre.
Consilierii locali din Râmnicu Vâlcea, sau din orice locație a țării, nu votează individual. Se votează cu partidul, adică votul nu se axează pe părerea fiecărui individ din Consiliul Local. De exemplu, dacă este un proiect propus de primarul municipiului, absolut toți consilierii care fac parte din PER/PSD/USR vor vota în favoarea acelui proiect. Nu există posibilitatea ca doar câțiva dintre consilierii PER să voteze pentru, iar ceilalți împotrivă, din simpla opinie individuală. Partidul este partid și trebuie votat în horă. Curajul nu este lăudabil în Consiliul Local și te poate costa apartenența din partid și chiar încheierea mandatului.
Pe scurt, este foarte ușor să faci parte din Consiliul Local. Timpul investit echivalează cu doar câteva zile de muncă, per total. Totuși, importanța funcției este deosebit de mare deoarece o localitate nu poate funcționa fără Consiliul Local. Sunt două aspecte total opuse proporțional: importanța funcției și timpul investit.
Câștigurile consilierilor locali din funcții de conducere la stat
Prin lege, indemnizaţia lunară pentru consilierii locali care participă la şedinţele ordinare ori la şedinţele extraordinare ale consiliului local şi ale comisiilor de specialitate este în cuantum de până la 10% din indemnizaţia lunară a primarului. Prin urmare, salariul de consilier local este de 13.140 lei pe an, adică aproape 1.100 lei pe lună.
Pare un venit mic, însă pentru a combate legea s-au găsit mai multe modalități prin care politicienii pot profita de funcțiile publice din punct de vedere financiar. Consiliul Local mai are rolul de a delega la diverse consilii de administrație reprezentanți, adică consilieri locali. De asemenea, posturile de conducere din deconcentratele publice sunt ocupate politic de către oamenii partidului. Toate aceste posturi sunt plătite bine și salariul se îndepărtează cu mult de indemnizația limitată.

Mai sus se află un grafic care reprezintă câștigurile consilierilor locali, împărțit pe partide. Veniturile din PER sunt cele mai mici deoarece nu există consilieri locali din acest partid care au ca venit mai mult decât indemnizația obligatorie. PSD ocupă detașat locul I deoarece majoritatea consilierilor locali din acest partid au funcții de conducere importante și bine plătite, de exemplu Remus Grigorescu ca manager al Bibliotecii Județene ”Antim Ivireanu”.
Pentru a înțelege și proporțiile fiecărui venit menționat mai sus, trebuie să menționăm și numărul membrilor din fiecare partid.
- PNL – 9 consilieri locali
- PSD – 6 consilieri locali
- PER – 5 consilieri locali
- USR – 3 consilieri locali
Chiar dacă liberalii au mai mulți consilieri locali, social-democrații câștigă detașat când vine vorba de venituri deoarece au funcții de conducere mult mai bine plătite. Unii dintre aceștia au salariul mai mare decât viceprimarii în funcție. De asemenea, menționăm faptul că statistica de mai sus reprezintă doar indemnizația obligatorie+venituri din funcții de conducere la stat.
Având statistica la îndemână, putem calcula exact care ar fi salariul real al unui consilier local. Salariul mediu al unui consilier PSD este de aproape 6.000 de lei pe lună, adică peste 1200 de euro lunar. Aici vorbim doar de funcții de conducere și indemnizația obligatorie, lăsând la o parte restul veniturilor care pot fi de la stat sau din mediul privat.
Cei mai ”grei” salariați râmniceni
Cei mai bine plătiți politicieni din banii statului în Râmnicu Vâlcea sunt Mihăilescu Gheorghe, Remus Grigorescu și Andrei Gheorghiu. Aceștia au cel mai mare venit din funcțiile de conducere pe care le dețin, dintre toți consilierii locali din Râmnicu Vâlcea.

Andrei Gheorghiu este unul dintre viceprimarii orașului din partea USR. Acesta a fost ales la alegerile locale din 2020 și a avut o campanie anti-Gutău și pro-fără penali în funcții publice. Și-a început mandatul de consilier local într-o alianță cu PNL pentru câteva luni ca mai apoi să schimbe macazul și să se alieze cu actualul primar, Mircia Gutău. Acesta câștigă lunar 11.000 de lei sau 2.224 de euro doar din salariul de viceprimar.
Mihăilescu Gheorghe este actualul șef de la Direcția Silvică Vâlcea. S-a alăturat Partidului Social Democrat în 2003. A deținut funcția de consilier local în Râmnicu Vâlcea între anii 2012 și 2016 și are în prezent aceeași funcție, mandatul începând în anul 2020. S-a alăturat și Consiliului Județean Vâlcea, având funcția de consilier județean doar pentru doi ani, între 2016 și 2018. În 2018 devenea director general la Romsilva. Este cel mai bine plătit consilier local din Râmnicu Vâlcea, obținând 12.728 lei sau 2.574 euro lunar.
Remus Grigorescu activează ca manager la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanu” de 8 ani de zile. Este membru PSD, dar a avut şi funcţia de vicepreşedinte al Partidului Social-Democrat la un moment dat. A câștigat foarte mulți bani pe parcursul anilor având funcții din avantaje politice. Are un venit lunar de 8.616 lei sau 1.742 euro din funcțiile de conducere.