Primarul localităţii Lăpuşata, Nicolae Joiţa: „Sistemul de alimentare cu apă şi canalizare al localităţii este bine pus la punct”

Dacă în multe localităţi cetăţenii primesc apă potabilă cu program din cauza secetei, la Lăpuşata, indiferent cât de mare va fi consumul, în această perioadă sistemul de apă al localităţii face faţă consumului, dă asigurări primarul Nicolae Joiţa.

„Indiferent cât de drastică va fi seceta, cetăţenii nu vor rămâne fără apă nici măcar o oră. Este adevărat că mulţi cetăţeni folosesc apa potabilă şi în scop agricol, dar ei ştiu că apa din sistem nu are eficienţă fiindcă este o apă fără calciu, fier, magneziu fără nimic din substanţele benefice plantei. Prin urmare, niciodată la noi nu s-a întâmplat să se întrerupă sistemul de apa fiindcă nu face faţă consumului. Apa din sistemul nostru este o apă plată scoasă de la o adâncime de peste 250 de metri. La fel pot să spun şi despre sistemul de canalizare, care este bine pus la punct”, a precizat primarul localităţii Lăpuşata, Nicolae Joiţa.

În această perioadă, la Lăpuşata se lucrează la sistemul de apă şi canalizare

Primarul localităţii Lăpuşata, Nicolae Joiţa, a alocat din bugetul local fondurile necesare pentru executarea ultimilor extinderi pentru sistemul de apă pe o lungime de 5 kilometri şi construirea unui rezervor de apă. Bani din bugetul local s-au alocat şi pentru extinderea reţelei de canalizare pe o lungime de 1,5 kilometri:

„Voi rezolva acum şi satul Şerbăneşti, care nu are apă, şi o parte din satul Sărureşti. Atunci, toate gospodăriile aşezate de la pârâul Cerna spre partea de vest vor avea apă la robinet. Tot în această perioadă voi monta şi un rezervor de apă. Lucrările pentru extinderea sistemului de apă au început din 28 iunie. Şi la canalizare se lucrează, ordinul de începere a lucrării s-a dat pentru satele Zărneşti şi Şerbăneşti. Se va extinde reţeaua de canalizare pe o lungime de 1,5 kilometri, iar conducta de apă este introdusă până la ultimele case de sub pădure. Fără sistemul de apă vor rămâne satele de peste pârâul Cerna”, a precizat primarul localităţii Lăpuşata, Nicolae Joiţa.

În localitatea Lăpuşata există sistem de apă pe o lungime de 40 de kilometri şi reţea de canalizare pe o lungime de 30 de kilometri, iar metrul cub de apă şi canalizare este de 5,38 lei.

Serviciu de apă şi canalizare al localităţii Lăpuşata are personal de specialitate: electrician şi laborant, licenţă proprie, iar analizele de laborator care se fac periodic arată că din reţeaua de apă a localităţii Lăpuşata curge apă de cea mai bună calitate.

Cetăţenii sunt interesaţi să se branşeze la reţeaua de apă şi canalizare, iar societatea care administrează reţeaua de apă se autofinanţează în mare parte.

Proiecte depuse în vederea finanţării

La Ministerul Dezvoltării, prin noul program, „Anghel Saligny”, primarul are depus proiectul de asfaltare a ultimelor drumuri comunale pe o lungime de 7 kilometri. Tot pe programul „Anghel Saligny” este depus şi proiectul de gaze aflat într-un parteneriat cu localităţile Roşiile şi Tetoiu. Localitatea Lăpuşata este prinsă în proiect cu o lungime de 33 de kilometri de reţea de gaze.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *