Comuna Mălaia a devenit stațiune turistică de interes local

În data de 13 iulie 2022, Guvernul României a adoptat o hotărâre de guvern care atestă aprobarea statutului de stațiune turistică de interes local pentru 17 localități din țară, printre care și comuna Mălaia.
Demersurile nu au fost deloc ușoare, întreaga procedură a durat aproximativ 8 luni, iar meritul este al primarului Gheorghe Dinculescu care a făcut toate diligenţele necesare, astfel încât localitatea să obţină noua titulatură.
O nouă titulatură, multiple beneficii
Noul statut vine cu mari beneficii pentru locuitorii comunei Mălaia. Unul dintre ele, și poate cel mai important, este dat de faptul că atunci când se vor depune dosare pentru accesarea de fonduri europene, punctajul pe care o stațiune turistică de interes local îl poate obține este mai mare față de cel obținut de o localitate obișnuită. Avantajele obţinerii acestei titulaturi se vor observa și în domenii conexe turismului, cum ar fi comerțul şi transporturile.
Primarul localităţii Mălaia, Gheorghe Dinculescu, subliniază faptul că această titulatură va favoriza atât cetăţenii şi administraţia locală, cât şi persoanele juridice în promovarea zonei, astfel încât tot mai mulți turiști vor vizita comuna Mălaia
„”Ne aflăm pe drumul cel bun, drum care trebuie să ne conducă pe făgaşul unei localităţii dezvoltate. Ştim, mai este mult de lucru până acolo, dar acum avem dovezi solide, vizibile, care să confirme că încet, încet, că localitatea prinde contur în ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă. Odată cu creşterea numărului de turişti în zonă, dar şi a numărului de autorizaţii de construire eliberate am demarat procedura de atestare a comunei Mălaia ca staţiune turistică de interes local. Am întrunit toate condiţiile, am primit avizul favorabil, iar miercuri, 13 iulie2022, a ieşi Hotărârea de Guvern. Prin urmare, Mălaia a întrunit toate condiţiile, a acumulat punctajul privind acordarea dreptului de a obţine statutul de staţiune de interes local. Motivul pentru care am făcut aceste demersuri este acela de a oferi localităţii atragerea fondurilor europene mult mai uşor, pentru a pune la punct infrastructura de care avem nevoie, fiindcă avem ce oferi turiştilor. La Mălaia sunt locuri de cazare, există astăzi peste 100 de pensiuni autorizate cu o capacitate de peste 500 de locuri de cazare şi 21 de pensiuni care, încă nu sunt acreditate de minister”, a precizat primarul localităţii Mălaia, Gheorghe Dinculescu.
Mălaia este una dintre frumoasele aşezări montane de pe Valea Lotrului.
Aşezarea localităţii este în mijlocul munţilor, într-un peisaj deosebit, oferind o privelişte panoramică diferită, cu peisaje alpine spectaculoase, unde satele pot părea desprinse din basme. Pentru a pune în valoare toate acestea primarul are planuri, identifică fonduri şi creionează proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii pe nişa turismului:
„În plan avem amenajarea traseului de la Mălaia spre de Vârful lui Roman. Legături prin crearea traseelor turistice trebuie să le facem şi spre Polovragi, Vaideeni şi Novaci. Acestea sunt lucruri care se leagă şi se întrepătrund cu interesele noastre. Primarul de la Novaci îşi propune să facă telegondolă din Novaci până la Rânca şi de la Rânca la Transalpina, dar cel mai indicat ar fi să se construiască prima dată telegondolă de la Rânca la Transalpina, pentru a lega cele două pârtii, să existe o comunicare, dar şi pentru a dezvolta între Rânca şi Transalpina pe teritoriul Mălaiei pârtii de schi, fiindcă există această posibilitate, a dezvoltării unor astfel de pârtii în zona Coastei Benghii şi pe cealaltă parte, în zona Izvoarele Latoriţei, Dengherul şi Păpuşa. Sunt goluri alpine şi se pretează la amenajarea unui astfel de proiect. Un traseu uluitor este şi drumul spre Şureanu care, l-a propunerea mea, a fost deschis vara trecută. Asta înseamnă interese şi la nivel naţional, nu numai local şi judeţean, fiindcă Valea Lotrului oferă cu adevărat o colosală oportunitate de dezvoltare fiindcă, la nivel de ţară este unică, poate chiar în lume. Avem potenţial, avem planuri, avem proiecte, ne dorim, dar fără bani alocaţi spre proiectele noastre nu se poate face nimic”, a punctat primarul localităţii Mălaia, Gheorghe Dinculescu.
Administraţia locală are în plan transformarea celor două bisericuţe din localitate din categoria B a monumentelor istorice în categoria A şi atragerea fondurilor europene prin PNRR pentru restaurarea celor două lăcaşuri sfinte. Primarul este supărat fiindcă prin acest program, PNRR, localitatea nu se poate plia nici unei condiţii pentru a atrage fonduri pentru proiectele pe care le are în plan: „Din această cauză am insistat să facem localitatea staţiune de interes local, pentru a avea a şanse mai mari în atragerea de finanţări nerambursabile”, a precizat primarul localităţii Mălaia.
În localitate există şase trasee turistice internaţionale acreditate. În centrul comunei se află Cişmeaua Sfânta Maria, construită de militarii Regimentului 5. Tot de aici porneşte vechea potecă spre plaiul Brătienilor, care urcă spre culmea centrală a Munţilor Căpăţânii. Pe traseul potecii se află o cruce ridicată de Vintilă Brătianu şi de soţia sa, Lia, în memoria părinţilor şi familiei de politicieni şi cărturari Brătieni. Vatră de moşneni, comuna Mălaia propune foarte multe peisajele spectaculoase care pot fi străbătute de cascade, peşteri, munţi, rezervaţii naturale, văi şi stânci semeţe, privelişti cum rar ţi-e dat să vezi şi alte minunăţii ale naturii. Toate acestea fac ca Mălaia să fie un important punct turistic pe harta celor mai frumoase zone ale judeţului, şi nu numai.