Brezoi, aşezarea celebră de pe Valea Lotrului vizitată de turiști din toată lumea

Paşi importanţi în dezvoltarea turismului: amenajarea pârâului Lotru şi a traseului până în Vârful Ţurţudanu.
Pentru a pune în valoare mult mai bine zona, primarul Robert Schell are un proiect pregătit în vederea accesării fondurilor europene pentru amenajarea râului Lotru, astfel încât pârâul să poată fi navigabil pe anumite porţiuni şi proiectul privind amenajarea traseului până în Vârful Ţurţudanu.
În esenţă, amenajarea traseului spre Vârful Ţurţudanu este un proiect amplu, ne spune primarul, pe care îl are creionat de mai multă vreme, doar că abia acum s-a identificat sursa de finanţare. La vremea respectivă mulţi l-au acuzat că s-a canalizat pe astfel de proiecte fanteziste, însă proiectele conturate pe această nişă sunt gândite pentru atragerea turiştilor în jurul Festivalului„Open Air Blues”, în ideea dezvoltării activităților de agrement pe Valea Lotrului.
„Se lucrează în continuare la proiectele care se vor lansa în această perioadă, mai ales că POR are foarte multe axe interesante pentru noi și suntem declaraţi staţiune. Pe Axa7 există posibilitatea accesării fondurilor pentru amenajarea zonelor naturale pe nişa turistică, şi aici va intra proiectul de amenajare a Vârfului Ţurţudanu, care în sfârşit îşi găseşte finanţarea, numai că proiectul este puţin mai laborios. În acest sens, în proiect va intra şi amenajarea câtorva tiroliene pentru iubitorii de adrenalină. Este un proiect pe care îl am în plan de mai multă vreme, doar că abia acum s-a identificat sursa de finanţare. La vremea respectivă mulţi mă acuzau că m-am canalizat pe astfel de proiecte fanteziste, dar proiectul este gândit pentru a fi prietenos cu mediul, nu agresăm în nici un fel acest aspect. Ideea este că, în jurul Festivalului „Open Air Blues” se pot dezvolta foarte multe activităţi şi vom merge pe această nişă”, ne-a declarat primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.
Cerere de finanţare pentru amenajarea pârâului Lotru
Proiectul privind amenajarea pârâului Lotru este în faza de discuţii, deoarece acest proiect trebuie realizat în parteneriat cu Apele Române. Investiţia este deja creionată şi include lucrări pentru apărări de maluri betonate. Primarul dă asigurări că lucrările vor fi în armonie cu natura, din piatră şi pământ înierbat. În acest sens va fi gândit un sistem de ecluze de la Păscoaia până spre Brezoi care va permite acumularea unor debite pe o lungime de 1,5 metri, luciul de apă fiind apoi utilizat pentru a se construi debarcadere folosite de agenţi economici şi privaţi care vor dori să concesioneze astfel de facilităţi:
„Pentru acest proiect încă suntem în faza de discuţii, deoarece trebuie realizat în parteneriat cu Apele Române şi va trebui să avem o discuţie cu directorul instituţiei, să vedem în ce măsură sunt dispuși să ne pună la dispoziţie specialişti care să agreeze soluţiile noastre, pentru că noi vrem să cream anumite zone navigabile pe râul Lotru, pentru un anumit tip de bărcuţe de agrement. În acest sens există o axă inclusă în POR care are denumirea „Amenajarea hidrotehnică şi de agrement turistic a cursurilor de apă din localităţi”. Prin urmare, acest proiecte are şanse să fie finanţat, iar POR este mult mai generos de data aceasta cu astfel de proiecte”, ne-a declarat primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.
Oraşul Brezoi face parte din OMD, împreună cu celelalte staţiuni din judeţul Vâlcea
Organizaţia de Management a Destinaţiilor este o asociere care include atât oraşul Brezoi, municipiul Râmnicu Vâlcea, dar şi staţiunile din jurul acestuia, plus agenţii economici din HORECA, agenţii de turism şi alţi operatori care au conexiune cu turismul. Prin urmare, acest OMD este un organism absolut obligatoriu pentru implementarea proiectelor privind dezvoltarea turismului în aceste zone. Astfel, localităţile incluse vor avea acces la mai multe fonduri pentru turism, iar implementarea programelor se va face mult mai rapid: „Cu bani europeni se va extinde sistemul de supraveghere video şi se vor atrage fonduri pentru extinderea pistelor de biciclete care sunt în continuare viabile. În acest sens, Primăria Brezoi a semnat partenerialul cu Primăria Râmnicu Vâlcea şi celelalte staţiuni din judeţ şi un prim proiect ar fi pista de biciclete de la Râmnicu Vâlcea – Călimăneşti – Brezoi, care se intenţionează a se construi prin PNRR. Pentru acest proiect fiecare administraţie publică locală va contribui cu o sumă pentru a amenaja acest traseu, care este foarte util şi interesant. Traseul se va amenaja pe partea dreaptă a Oltului, pe lângă conducta de apă. În principiu sunt nişte discuţii cu cei de la CFR pentru obţinerea avizelor, pentru că este intabulată întreaga zonă de protecţie la o anumită distanţă faţă de calea ferată. Cu toate acestea, trebuie să găsim o soluţie tehnică, ceea ce nu reprezintă un impediment”, ne-a declarat primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.
Astfel se pot dezvolta foarte multe proiecte şi programe în cadrul acestei Organizaţii de Management a Destinaţiilor care, practic, va promova turismul în tot judeţul Vâlcea.